Tips til visningen

Dette ser håndverkerne etter på visning

Her er tipsene til visning som du bør lagre, kopiere og laminere.

VÅTROM: Se under kjøkkenbenken og sjekk tegn på fukt rundt avtrekk eller i taket over dusjen. Husk at røde merker er et tegn på tidlig soppangrep.
VÅTROM: Se under kjøkkenbenken og sjekk tegn på fukt rundt avtrekk eller i taket over dusjen. Husk at røde merker er et tegn på tidlig soppangrep. Foto: FOTO: Stephane Mortagne/Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Når du skal kjøpe bolig er det flere viktige ting du bør sjekke. Skjulte mangler og feil er ikke lett å oppdage for ufaglærte.

Tall fra forsikringsbransjen i år viser at vannskader på norske hytter og hus har økt markant.

Det er selvsagt mye du bør spørre megleren om på visning, men det er også mye du bør se etter selv:

BARE RØR: Det kan være lurt å ta seg god tid på visning slik at du ikke møter på ubehagelige overraskelser. Her en kollisjon mellom rørlegger og elektriker. Ifølge If Skadeforsikring skal dette ikke ha blitt utført av en amatør. Bildet taler for seg.
BARE RØR: Det kan være lurt å ta seg god tid på visning slik at du ikke møter på ubehagelige overraskelser. Her en kollisjon mellom rørlegger og elektriker. Ifølge If Skadeforsikring skal dette ikke ha blitt utført av en amatør. Bildet taler for seg. Foto: FOTO: If Skadeforsikring

- Det første du bør gjøre er å sjekke om det er tilstrekkelig fall til sluket på badet slik at alt vannet føres dit det skal, sier kommunikasjonssjef Tirill Ilebekk Hansen i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening (NRL)

- Skru på dusjen og la vannet renne en stund. Skal badet benyttes som vaskerom bør det være hjelpesluk for vannsøl utenfor dusjsonen. Se samtidig etter om overgangen mellom membran og sluk er tett, fortsetter hun.

Les takstpapirene

Takstpapirene er selvsagt viktig og bør studeres grundig, spesielt egenmeldingsskjemaet. Våtromsarbeid bør være utført av faglærte, sier Ilebekk Hansen.

- Se om det finnes dokumentasjon på dette. Håndverkere er opptatt av om arbeidet er utført av faglærte. Våtrom som er bygget riktig og er godt vedlikeholdt har en forventet levetid på cirka 25 år. Er badet bygget før det bør du være forberedt på å pusse opp i løpet av noen få år.

Luktproblemer

Lukter det rå kjeller er det fare for fuktskade.

Se etter tegn på fukt rundt avtrekk eller i taket over dusjen. Se også etter skjolder etter vannsøl, mørke flekker og svarte prikker. Husk at røde merker i dusjsonen er et tegn på tidlig soppangrep.

For rørleggerne er det viktig å sjekke om badet er tilstrekkelig ventilert. Det skal være avtrekksluke, vifte eller luftspalte under døren.

Bank på flisene

Skjolder, svarte prikker eller mørke flekker under badekaret, er et dårlig tegn, og er karet murt inn skal det finnes en inspeksjonsluke.

Du kan også spørre eierne om de tidligere har dusjet rett på flisene. Dersom eierne har gjort det er vannskaderisikoen høyere dersom membranarbeid er mangelfullt utført. Bank lett på flisene for å høre om det er hulrom i gulv eller vegger.

Vegghengte toaletter

Vegghengte toaletter har etter hvert blitt svært populært i norske hjem, men de kan gi deg store problemer dersom de er satt opp feil. Da vil eventuelle lekkasjer bli liggende i veggen. Men er sisternen montert utenpå membran, som en såkalt vorte, er du tryggere siden eventuelle lekkasjer ikke kan spre seg til veggene, sier Hansen.

Se flere tips på skikkeligrorlegger.no Nettsiden er et samarbeid mellom Norske Rørgrossisters Forening, VA- og VVS Produsentene og Norske Rørleggerbedrifters Landsforening.

Varmetap viktig

For sinnasnekker Otto Robsahm, kjent fra TVNorge er varmetapet i boligen det aller viktigste.

- Jeg tar alltid med termografiutstyr. Det gir et godt bilde av hvor varmetapet i boligen ligger, og du får god oversikt over hvor det må gjøres utbedringer. Er huset dårlig isolert kan du som kjent få høy strømregning.

Robsahm fokuserer i tillegg på våtsonene, men er ikke like opptatt av badet som rørleggerne.

- Nei, jeg sjekker først og fremst under kjøkkenbenken og på vaskerommet. I tillegg sjekker jeg litt ekstra i gangen hvor du setter fra deg sko og støvler. Ser du bobler eller delaminering (løse biter) på disse stedene kan det tyde på tidligere vannskade, forklarer han.

Sprekkdannelser

Og selvsagt sjekker han isoleringen av vinduer og ytterdør, samt sprekker og setningsskader, altså strukturelle skader på bygningen.

- Ser du for eksempel sprekker mellom gipsplatene kan du være brennsikker på at jobben er gjort av en amatør og da kan det være mye annet slurv i huset også, sier han.

Les også:

Bygde om vanntårn til bolig

Her finner du de kuleste interiørbildene

Bygde om kirke til designerbolig

Slik finner du den perfekte hyttedoen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning