Dette er de mest populære yrkene akkurat nå
- Jeg tror de unge legger merke til usikkerheten i arbeidslivet, sier karriereveileder.

(SIDE2): 15. april er siste frist for håpefulle studenter som søker om opptak til høyere utdanning gjennom samordna opptak, og som alle andre år vil flere hundre håpefulle unge stå i kø til de mest populære studiene.
LES OGSÅ: 7 ting kvinner aldri bør finne seg i på arbeidsplassen
Men, hva er egentlig de mest populære studiene, og hvor mange søker egentlig dit? Vi i Side2 har tatt en titt på statistikkene fra de to forrige årene, og tatt en prat med karriereveileder i Smart Karriere, Trude Kvammen Ekker, for å høre hvorfor noen studier blir mer populære enn andre.
LES OGSÅ: Kjendiser som klarte seg uten utdannelse
Fokus på helse

Det er ingen tvil om at utdanningene innenfor helsesektoren er de mest populære studiene om dagen. Med hele 51 636 søkere innenfor samordna opptak i 2015 er det en av utdanningene med flest interesserte.
Mest populært er imidlertid veterinær med en interesseøkning på hele 16 prosent, og vernepleier med sine 11 prosent.
Ekker mener at den store interessen for helseutdanningen bunner i dagens usikkerhet i arbeidsmarkedet.
- Jeg tror de unge har fått med seg usikkerheten i arbeidslivet, og når det varsles om usikre tider blir de trygghetssøkende. Mye skyldes nok også at myndighetene har jobbet målrettet med kampanjer for å få unge til å velge helsefag, ettersom det er yrker vi trenger fremover for å ta vare på eldrebølgen, sier Ekker til Side2.
LES OGSÅ:Slik overlever du i et kollektiv
Lærere og pedagogikk
Også lærerutdanningen har hatt en kraftig oppsving, med en interesseøkning på hele 12 prosent, til tross for utdanningen til faglærer, som har sunket med hele 24 prosent.

Denne økningen kan også henge sammen med målrettede kampanjer fra myndighetene, som forsøker å få unge til å utdanne seg innenfor læreryrket.
Økningen til studieretninger innenfor pedagogikk tror imidlertid Ekker henger sammen med noe annet enn trygghet.
- Pedagogikk blir en annen kategori, men det er en bredt fag som kan brukes i mange ulike sammenhenger. Man burde imidlertid ha en master for å få jobb, sier Ekker, før hun legger til:
- Men dette ser jeg i en sammenheng med interessen for psykologifagene. Flere studenter ønsker seg inn til ulike psykologi-utdanninger, og pedagogikk kan i mange sammenhenger bruker likt som psykologi om du spesialiserer det.
Nedgang hos ingeniørene
Tidligere ble ingeniør sett på som en relativt trygg utdanning, og interessen så ut til å øke for hvert eneste år som gikk. De siste to årene har imidlertid interessen stupt, og pilene peker nå kraftig nedover.
Ekker tror et kan forklares med krisen vi har opplevd i oljebransjen de siste årene.
- De unge har fått med seg at mange ingeniører i oljesektoren mister jobben, men hele den problemstillingen er litt misforstått. Om man ser på SSB sine statistikker og fremskrivinger ser man tydelig at det fremdeles er behov for ingeniører og teknologer fremover, sier hun.