Varmepumper

Det du må vite om varmepumper

Varmepumpe kan redusere strømregningen din samtidig som du får det varmere i boligen.

TID FOR VARMEPUMPE: En varmepumpe vil kunne redusere strømregningen med flere tusenlapper og samtidig gi deg en behagelig innetemperatur.
TID FOR VARMEPUMPE: En varmepumpe vil kunne redusere strømregningen med flere tusenlapper og samtidig gi deg en behagelig innetemperatur. Foto: Manabu Takahashi
Publisert Oppdatert

Husker du fortsatt vinteren i fjor, da boligeiere gjorde alt for å holde sprengkulden ute av huset?

Da erindrer du sikkert også hvordan strømprisene spratt i været og du jobbet med å finne den mest optimale oppvarmingsmetoden for å spare strøm.

I år har du kanskje planer om å være føre vár og gjøre noe med strømforbruket ditt? Varmepumper har vist at de både gir varmekomfort og lavere strømregning.

Luft-til-luft varmpepumper

Her gir vi deg et overblikk av hva som finnes på markedet av luft-til-luft varmepumper. Dette er den vanligste varmepumpen i norske hjem i dag, og finnes ifølge Norsk Varmepumpeforening i 600.000 norske stuer.

Den henter varmen sin fra luften utenfor boligen, men det betyr at effektfaktoren (COP) synker med fallende temperatur ute. Under to til fem grader kan det ifølge Enova også oppstå et kondenseringsproblem, som igjen medfører at innedelen må avrimes ved jevne mellomrom.

Luft/luft-varmepumper koster ifølge Enova mellom 15.000 og 20.000 kroner inklusive montering, og de har en levetid på 10 til 15 år.

I oversikten under starter prisene rett under 20.000 kroner og ender på over 30.000. Montering vil ligge rundt 4000 kroner, men vil variere fra leverandør til leverandør.

Panasonic angir sine priser med montering.

Tre varianter

En varmepumpe finnes hovedsakelig i tre forskjellig løsninger: Luft-til-luft, luft-til-vann og vann-til-vann.

Ifølge informasjonsansvarlig i Norsk Varmepumpeforening (NOVAP), Einar Gulbrandsen, er det installert rundt 600.000 varmepumper i norske hjem.

- Varmepumper begynner å bli ganske vanlig i norske hjem, og luft til luft er den det installeres desidert mest av, forteller han til klikk.no.

- Luft til vann er imidlertid et godt alternativ dersom man allerede har vannbåren varme.

God effektfaktor selv i kaldt vær

Varmepumpens fremste fortrinn er at den gir en bedre varmeøkonomi enn de fleste andre løsninger. Det er pumpens årsvarmefaktor som avgjør dette. Dess høyere årsvarmefaktor, jo bedre økonomi vil anlegget ha.

Utfordringen med luft-til-luft pumpen er at effektfaktoren synker dess kaldere det blir ute.

- Ulempen med luft som energikilde er at den energien man kan trekke ut av luften synker med fallende temperatur, men den utviklingen som har skjedd på markedet har ført til at kvaliteten på produktene er bra. sier sjefforsker ved Sintef, Petter Nekså, til klikk.no

Ifølge Gulbrandsen vil effektfaktoren kunne synke ned til 2 ved minus 25 grader.

- Ved lave temperatur vil det være nødvendig å supplere med såkalt spissvarme i form av andre varmekilder, tilføyer Nekså.

Det som derfor vil være avgjørende er hvilken energi pumpen leverer når det er mange minusgrader ute. De fleste leverandørene opererer med minimums- og maksimumstall for varmeeffekten uavhengig av temperatur, mens noen (bl.a General) fokuserer på varmeeffekt ved lave utetemperaturer. I oversikten under har vi valgt å presentere maksimumstallene uten hensyntagen til utetemperatur, slik at oversikten blir mest mulig entydig.

Inntjening innen fem år

Ifølge Gulbrandsen er levetiden på en luft-til-luft varmepumpe rundt 10 år, og da må hele anlegget skiftes.

- Vi regner imidlertid at et slikt anlegg tjenes inn i løpet av tre til fem år.

Ifølge magasinet til Huseiernes Landsforbund, Hus & bolig, vil inntjeningen til en varmepumpe avhenge av følgende variabler: Investeringskostnaden til varmepumpen, hvor stor del av varmebehovet pumpen dekker, levetiden, og strømprisen.

Regnestykket

Totalt strømforbruk: 25 000 kWh

Årsvarmefaktor: 2,4

Investering: 20 000 kroner

Levetid varmepumpe: 10 år

Årlig avskrivning (lineær) varmepumpe: 2000 kr

Andel oppvarming: 60 %, hvorav varmepumpen dekker 60 prosent av dette igjen = 9000 kWh.

kWh-forbruk varmepumpe: (25 000 x 0,6 x 0,6)/2,4 = 3750 kWh.

Besparelse: 9000 kWh - 3750 kWh = 5250 kWh.

Dersom investeringen skal lønne seg, må den totale strømprisen (inkl. nettleie) ligge over 38 øre/kWh.

Ved strømpris på 50 øre/kWh inntjenes varmepumpen i løpet av 7,6 år.

Ved strømpris på 70 øre/kWh inntjenes varmepumpen i løpet av 5,4 år.

Ved strømpris på 90 øre/kWh inntjenes varmepumpen i løpet av 4,2 år.

Kilde: Hus & Bolig

Viktige momenter ved kjøp

Ifølge Gulbrandsen i NOVAP bør man kun kjøpe varmepumpe fra en autorisert forhandler.

- Kjøp et kjent merke fra en forhandler tilknyttet en offisiell importør, blant annet fordi man da vil få en varmepumpe som er tilpasset norsk klima. Det man kan oppleve ved kjøp av en pumpe som ikke er tilpasset norske forhold, er at utedelen kan ise ganske kraftig.

Gulbrandsen råder også til å ha en leverandør på befaring først, som kan avgjøre hvor stor pumpe man trenger.

Montasjen viktig

Et annet viktig moment ved varmepumpe er monteringen. Ifølge Nekså ved Sintef er det viktig at montasjen av varmepumpen gjøres riktig, og av fagfolk.

- Feilmontering kan blant annet føre til støyproblematikk.

Gulbrandsen tilføyer at en feilmontasje også kan føre til at levetiden på varmepumpen reduseres.

Varmepumper og støy

Ifølge Støydemperen, medlemsmagasinet til Støyforeningen, er det utedelen som først og fremst er en utfordring ved montasje av varmepumpe.

- Det er viktig å sjekke om støyen gjelder inne- eller utedel. Utedelen støyer mest. Det gjelder særlig kompressoren. Den avgir lavfrekvent støy, som er vanskeligere å dempe enn den mer høyfrekvente viftestøyen, forteller daglig leder i NOVAP, Bård Baardsen til magasinet.

Lekkasje fra varmepumpeanlegget kan føre til at utedelen etter hvert støyer mer, samt at slitte lagre også kan føre til mer støy.

Mange klager på støy

- Vi får stadig klager på støy fra varmepumper, sier rådgiver i Støyforeningen, Pål Jensen, til klikk.no. Han råder til å være påpasselig med ikke å plassere utedelen for nærme naboens soveromsvindu.

- Når man kjøper en varmepumpe, bør man velge den pumpen med de laveste lydtallene med samme kapasitet.

Jensen forteller at et lydnivå på 30 dB (A) kan føles forstyrrende på et soverom.

- 20 dB(A) tilsvarer rasling fra løv, 30 dB(A) tilsvarer en hviskende samtale, og 40 dB(A) er på nivå med en fryseboks eller et stille kontor.

Lydnivået angis vanligvis som såkalt lydtrykk (LP) og angis i dB (A).

Mer om støy på Støyforeningens nettside.

Les også:

Spar tusenlapper på varmepumpe

Styr unna billige varmepumper

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Bonytts Inspirasjonsguide

Ville du latt mannen din amme?

Panasonic

Panasonic varmepumpe, gulvmodell.
Panasonic varmepumpe, gulvmodell. Foto: Foto: Produsenten

Panasonics hovedsortiment innen forbrukerrettede luft/luft varmepumper består av 8 modeller og 4 ulike produktserier med en maksimal varmekapasitet som løper fra 5000 W til 7700 W. To av disse er gulvmodeller.

Panasonic angir at de minste modellene fra 5 kW til 6 kW passer i boliger på opptil 100 m2, mens boliger mellom 100 og 250 m2 trenger modellene som yter minimum 6 kW. Boliger over 250 m2 må ifølge Panasonic ha deres største modell, som har en maksimal varmekapasitet på 7,7 kW.

EcoConsult AS som er offisiell distributør av Panasonic varmepumper opplyser at kategoriseringen kun er ment som en veileder for å gi et bilde av effektvariasjonene. EcoConsult opplyser i tillegg at de anbefaler at kundene får gjennomført en befaring av en autorisert forhandler, slik at korrekt varmepumpe blir montert.

Effektfaktoren varierer fra 3,64 for en av deres gulvmodeller til 5,5 for en av veggmodellene.

Modellene koster ferdig montert i området 14 000 til 26 000 avhengig av modell og monteringskriterier.

Lydnivået (støytrykknivå Lp) på innendørsdelen ligger fra 23 dB (A) i hvilemodus på den minste modellen og opp til 44 dB (A) for den største modellen når denne går på maks.

Daikin

Daikin leverer tre gulvmodeller i serien Nexura.

Modellene har en maksimal varmekapasitet på mellom 4,5 og 8 kW, og varmefaktorer (COP) på mellom 3,67 til 4,36.

De leverer varmen på to ulike måter: I form av varm luft som strømmer ut, men også som strålevarme fra selve elementet (radiatormodus). Det siste fungerer på den måten at den varme luften også varmer opp elementet, som igjen avgir varmen som strålevarme.

Den største modellen har et maks lydnivå på 46 dB (A), mens den i sin mest stillegående modus "støyer" med 30 dB (A), litt mer enn blad som rasler i stille vær.

Den minste modellen har et maks støynivå på 39 dB (A) og et minimumsnivå på 22 dB (A).

Prisene ligger fra drøye 17 000 og opp mot 40 000 kroner, men prisene kan variere fra forhandler til forhandler.

Toshiba

Toshiba har tre modellinjer: Daiseikai Premium, Daiseikai Polar og Suzumi Pluss.

Daikin FVXG-K
Daikin FVXG-K Foto: Foto: Produsenten

Ifølge Toshiba er Daiseikai Premium den varmepumpeserien av deres modeller som sparer mest energi til oppvarming gjennom hele året.

De tre modellene har en varmeeffekt fra 5,8 til 6,1 kW, og en varmefaktor fra 5,36 til 4,76.

Den største modellen har et maks lydnivå på 47 dB (A) og et minimumsnivå på 30 dB (A). Den minste modellen har et lydnivå på henholdsvis 43 og 27 dB (A).

De koster fra kroner 24 990 til 31 500.

Daiseikai Polar er modellene for boliger med stort oppvarmingsbehov og som ligger i et kaldt klima.

De tre modellene har en varmeeffekt fra 6,5 til 8,0 kW, og en varmefaktor fra 5,1 til 3,76.

Den største modellen har et maks lydnivå på 45 dB (A) og et minimumsnivå på 29 dB (A). Den minste modellen har et maksimumsnivå 43 dB (A) og et minimumsnivå på 27 dB (A).

De koster fra 22 990 kroner til 28 990.

Daiseikai-modellene er den ene av to varmepumper som er anbefalt av Norges stma- og allergiforbund (NAAF).

Suzumi Pluss er Toshibas billigmodeller. De to modellene leverer en varmeeffekt på 4,8 og 5,6 kW, med en varmefaktor på 4,27 og 3,89.

Den største modellen har et maks lydnivå på 40 dB (A) og et minimumsnivå på 28 dB (A). Den mindre modellen ligger på 39 dB (A) og 28 db (A).

De koster 15 990 kroner og 17 990.

Toshiba leverer også tre gulvmodeller, som har en varmeeffekt på 4,8 til 6,3 kW, med en varmefaktor fra 4,27 til 3,21.

Den største modellen har et maks lydnivå på 46 dB (A) og et minimumsnivå på 32 dB (A). Lydnivået til den minste modellen er 39 dB (A) respektive 23 dB (A).

Modellene koster fra kroner 21 990 til 28 990.

Haier

Haier tilbyr to modeller for veggmontasje.

De leverer henholdsvis 6 og 6,5 kW på maks ytelse.

Toshiba varmepumpe.
Toshiba varmepumpe. Foto: Foto: Produsenten

Effefaktoren ligger mellom 4,57 og 5,24.

Lydnivået i hvilemodus ligger på 22 dB (A), mens de ved maks ytelse har et lydnivå på 42 dB (A).

Luftstrømmen reguleres i forhold til antall mennesker i rommet og deres plassering.

Modellene leveres også med så kalt designerfolie, som betyr at man selv kan velge dekor på innedelen.

Prisen på modellene er henholdsvis 17 990 og 18 990 kroner inklusive montering, og de leveres med syv års garanti.

Haier samarbeider med Hurum Kraft. Det innebærer null kroner i initialkostnad og nedbetaling av varmepumpen gjennom strømregningen.

LG

LG introduserer en ny modelllinje i år, Artcool.

De to modellene i serien har en maksimal varmekapasitet på henholdsvis 5 og 6 kW, og varmefaktorer (COP) på 4,6 respektive 4,2.

Den største modellen har et maks lydnivå på 39 dB (A), mens den i sin mest stillegående modus produserer 19 dB (A).

Haier varmepumpe med motiv av bjørkekvister.
Haier varmepumpe med motiv av bjørkekvister. Foto: Foto: Produsenten

Den minste modellen har et maks lydnivå på 38 dB (A) og et minimumsnivå på 19 dB (A).

Prisene ligger fra 14 500 kroner og oppver. I tillegg kommer montering på mellom 4000 og 5000 kroner.

I tillegg til Artcool har LG også modellinjen Libero, som har de samme spesifikasjonene som Artcool.

Mitsubishi

Mitsubishi leverer åtte ulike modeller, både for vegg- og gulvmontasje.

Veggmodellene deres (Kirigamine, ZEN og GE-Heat) har maks varmeeffekt fra 5,3 kW til 8,2 kW.

Effektfaktoren varierer fra 3,71 til 5,33.

Lydnivået ligger fra 19 dB (A) med lav viftehastighet og opp mot 50 dB (A) i maks viftehastighet.

LG varmepumpe.
LG varmepumpe. Foto: Foto: Manabu Takahashi

De rimeligste modellene koster 19 400 kroner, mens de dyreste har en prislapp på 35 000 kroner.

Modellinjen Kirigamine har tre modeller som har en varmekapasitet fra 6,3 til 8,2 kW.

Varmefaktoren ligger mellom 3,73 (den største) og 5,33 (den minste).

Prisen på modellene vareierer fra 23 400 til 35 000 kroner.

Modellinjen ZEN har én modell, som leverer maks 5,5 kW og har en varmefaktor på 5,5.

Prisen på den er 25 900 kroner.

For mindre og mellomstore boliger har de modellinjen GE-Heat, som har en varmekapasitet mellom 5,3 og 7,3 kW og med en varmefaktor på 4,19 henholdsvis 3,71.

Prisene på modellene er 19 400 og 27 000 kroner.

Alle modellene ovenfor er veggmodeller, mens KA-Heat er Mitsubishis modeller for gulvplassering.

De to modellene i serien har en varmekapasitet på 5,1 og 6,2 kW, og med en varmefaktor på 4,07 og 3,64.

Prisen på modellene er 25 400 og 26 400 kroner.

Fujitsu

Fujitsu har åtte modellerserier, seks for veggmontasje og to gulvmodeller.

Modellinjen Classic har fem alternativer, med en maks varmeeffekt fra 4,0 til 11 kW.

Modellenes effektfaktor går fra 4,04 og til 3,61.

Lydnivået i hvilemodus ligger 21 dB (A) for den minste modellen og 33 dB (A) for den største. Ved maks ytelse avgir den minste modellen 43 dB (A) og den største 49 dB (A).

Prisen på modellene går fra 13.000 til 35.000 kroner.

Mitsubishi ZEN.
Mitsubishi ZEN. Foto: Foto: Produsenten

Modellinjen Arctic har tre varianter, med en maks varmeeffekt fra 5 til 6,4 kW.

Modellenes effektfaktor går fra 4,27 til 3,86.

Lydnivået ligger fra 21 dB (A) i hvilemodus til 44 dB (A) ved maks ytelse.

Prisene på modellene går fra 15.000 til 21.000 kroner.

Modellinjen Design har fire varianter, med en maks varmeeffekt fra 4,0 til 6,0 kW.

Modellenes effektfaktor går fra 4,55 til 3,91.

Lydnivået i hvilemodus ligger på 21 dB (A), mens de ved maks ytelse avgir mellom 38 og 45 dB (A).

Prisene ligger mellom 16.000 og 24.000 kroner.

Modellinjen Premium Design har to modeller, med en maks varmeeffekt på 5,4 og 6,5 kW.

Effektfaktoren er på 4,95 og 4,12.

Lydnivået i hvilemodus ligger på 21 dB (A) og ved maks ytelse 43 dB (A).

Modellene koster 20.000 og 25.000 kroner.

Modellinjen Premium Design Arctic er ny av året og har tre varianter, med en maks varmeeffekt fra 5,4 til 7,0 kW.

Varmeeffekten ved minus 15 er fra 3,2 til 5,4 kW.

Modellenes effektfaktor går fra 4,85 til 3,91.

Lydnivået i hvilemodus ligger på 21 dB (A), mens de ved maks ytelse avgir mellom 42 og 45 dB (A).

Prisene ligger mellom 20.000 og 27.000 kroner.

Modellinjen Tundra har tre modeller, med en maks varmeeffekt fra 9,1 til 11,0 kW.

Effektfaktoren går fra 4,44 til 3,62.

Lydnivået i hvilemodus går fra 24 til 32 dB (A), mens de ved maks ytelse avgir 47 dB (A).

Modellene koster fra 17.000 til 32.000 kroner.

For gulvmontering er det tre modeller, med en maks varmeeffekt fra 5,2 til 7 kW.

Effektfaktoren går fra 4,38 til 3,61.

Lydnivået i hvilemodus er på 22 dB (A), mens de ved maks ytelse avgir opp mot 44 dB (A).

Modellene koster fra 18.000 til 28.000 kroner.

Nytt av året er også tre gulvmodeller i serien Arctic, med en maks varmeeffekt fra 5,5 til 6,1 kW.

Varmeeffekten ved minus 15 er fra 3,5 til 5,2 kW.

Effektfaktoren går fra 4,43 til 3,61.

Lydnivået i hvilemodus er på 22 dB (A), mens de ved maks ytelse avgir opp mot 44 dB (A).

Modellene koster fra 21.000 til 30.000 kroner.

Prisene kan variere fra forhandler til forhandler.

General

General har fire modellinjer, tre for veggmontering og én for gulvmontering.

Modellserien Vinterkongen har to varianter, med en maks varmeeffekt på 4,5 og 5,6 kW.

Effektfaktoren er henholdsvis 4,27 og 4,12.

Lydnivået i hvilemodus er 21 dB (A), mens det ved maks ytelse er 43 dB (A).

Modellene koster henholdsvis 20 000 og 21 900 kroner.

Modellinjen Design har tre varianter med en maks varmefaktor mellom 5,4 og 7 kW.

Varmepumpe for gulvmontering fra Fujitsu.
Varmepumpe for gulvmontering fra Fujitsu. Foto: Foto: Produsenten

Effektfaktoren variere fra 4,85 til 3,91.

Lydnivået i hvilemodus ligger mellom 21 og 27 dB (A), mens det ved maks ytelse ligger mellom 42 og 45 dB (A).

Prisene ligger mellom 23 000 og 27 400 kroner.

Gulvmodellen har tre varianter med en maks varmeeffekt fra 5,5 til 8 kW.

Effektfaktoren variere fra 4,43 til 3,61.

Lydnivået i hvilemodus ligger på 22 dB (A), mens det ved maks ytelse varierer mellom 40 og 44 dB (A).

Prisene ligger mellom 22 800 og 27 000 kroner.

Modellserien Råtassen har tre varianter med en maks varmeeffekt mellom 9,1 og 11 kW.

Effektfaktoren variere fra 4,44 og 3,62.

Lydnivået i hvilemodus ligger mellom 24 og 32 dB (A), mens det ved maks ytelse ligger rundt 46 dB (A).

Prisen ligger mellom 25 500 og 27 500.

Prisene vil kunne variere fra forhandler til forhandler.

General og Fujitsu produseres av samme konsern, Fujitsu General.

Varmepumpe fra General.
Varmepumpe fra General. Foto: Foto: Produsenten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning