vedfyring

Hvordan fyre i peisen: Unngå disse tabbene

Fyrer du feil med ved? Slik bør du tenne opp i peisen for å få best fyr

MER EFFEKTIV VEDFYRING: En etterbrenner som intalleres i en gammel ovn gir renere forbrenning og lavere utslipp.
MER EFFEKTIV VEDFYRING: En etterbrenner som intalleres i en gammel ovn gir renere forbrenning og lavere utslipp. Foto: Foto: Colourbox/Daniel Bedrunes
Sist oppdatert

Noe av det minst smarte du kan gjøre, er å fylle ovnen til randen med fuktig ved.

Mye varmeenergi må til for å koke opp og fordampe fuktigheten når det fyres med ved som ikke er tørr.

Derfor er fuktig ved lite effektiv å fyre med - i tillegg til soting og forurensninger. Veden må være lagret i minst ett år etter hugst, og ha en maksimal fuktighet på 20 prosent.

De siste årene har vedforbruket i Norge sunket 34 prosent de siste ti årene, viser tall fra SSB. De skriver at dette skyldes mildere klima, bedre varmepumper og større andel nye ovner.

De nye rentbrennende ovnene får mer varme ut av hver vedkubbe, og bidrar til lavere utslipp og lavere utgifter. Men de krever også noe mer innsats enn de gamle.

Kan hende det reduserte vedforbruket også henger sammen med at folk har blitt flinkere til å fyre riktig?

Det er nemlig flere vanlige tabber man må passe seg for dersom man vil få maksimalt ut av vedovnen og unngå å fyre for kråka.

– Mange forhandlere er flinke til å lære opp kundene sine, og det følger med en fyringsveiledning når man kjøper en ny ovn. Norsk Varme, og flere leverandører, har laget film om riktig fyring så kunnskapen er i ferd med å bli bedre, sier styreleder i Norsk Varme, Brede Børud.

Det kan være nyttig, for vonde vaner henger fremdeles igjen.

Her er de vanligste, og verste feilene, folk gjør når de fyrer i ovnene.

Les også: Derfor skal du ikke bruke for mye penger på stor vedovn

Tabbe 1: Fyrer opp med grove kubber

Det skal mye til å få fyr om du begynner med grove kubber. Da tar det lang tid å få opp varmen i brennkammeret, og forbrenningen blir ineffektiv.

– Det beste er å tenne opp med mindre emner, og gjerne med flis, never eller tennbriketter på toppen, sier Børud.

Fagsjef i Norsk Ved – forum for vedprodusenter, Øyvind Stranna Larsen, forklarer at man ikke bør bruke for store kubber når man tenner opp første gang.

– Den beste måten å tenne opp på er å tenne opp fra toppen. Jeg anbefaler å legge litt halvgrove kubber helt i bunn, og så tennbrikett eller tenn-ull oppå der og finkløyvd opptenningsved helt på toppen. Forskning fra Sintef har vist at dette gir raskere opptenning, raskere varme og reduserer utslipp av svevestøv.

Tiden der man tente opp fra bunn med melkekartonger eller avispapir, bør definitivt være forbi, fastslår eksperten.

– Dette er blitt gjort i lange tider, men er ikke en bra måte å gjøre det på. Da får man langt mer svevestøv og tregere varme, sier han.

<b>GODKJENT: </b>Klikks journalist forsøkte å kopiere oppskriften til Stranna Larsen og fikk bra fyr i peisovnen. To middels tykke kubber i bunn med en stor tennbrikkett oppå og småved og bark øverst. På spørsmål om dette er korrekt svarer han følgende. – Ja det ser riktig ut. Bruk av tennbriketter eller tenn-ull gir enda raskere opptenning.
GODKJENT: Klikks journalist forsøkte å kopiere oppskriften til Stranna Larsen og fikk bra fyr i peisovnen. To middels tykke kubber i bunn med en stor tennbrikkett oppå og småved og bark øverst. På spørsmål om dette er korrekt svarer han følgende. – Ja det ser riktig ut. Bruk av tennbriketter eller tenn-ull gir enda raskere opptenning. Foto: Anders Eid

Les også: - Ved ødelegges på én bestemt side av huset

Tabbe 2: Fyrer med rå eller våt ved

Riktig stabling av ved gir et godt utgangspunkt for å unngå å havne på tabbelista. En utbredt feil er å fyre med ved som ikke er tilstrekkelig tørket.

–Er veden fuktig går mye av energien med til å tørke veden, ikke til å varme opp rommet. Er veden skikkelig rå kan du høre at det freser, forteller Børud.

Stranna Larsen i Norsk ved understreker at alle seriøse vedselgere i Norge forplikter seg til at veden skal ha maksimum 23 prosent fuktighet, men de fleste streber etter at veden skal holde under 20 prosent.

Dersom du er usikker, bør du kreve at vedselgeren dokumenterer fuktigheten med en fuktmåler før du slår til.

– Det skal man ikke være redde for å spørre om. Alle seriøse vedprodusenter har en fuktighetsmåler, sier han.

Du kan også benytte «Zalo-trikset» for å sjekke om veden din er tørr nok.

Les mer her: Zalo-trikset som kan få fart på fyringen

Tabbe 3: Brenner avfall og byggematerialer i vedovnen

Mange fristes til å bruke ovnen som en forbrenningsovn, altså et sted man kan kaste brennbart avfall.

– Fyrer du med papir, får du mye aske i ovnen, og slipper dessuten ut mye partikler. Søppel bør man kvitte seg med på andre måter. En vedovn er til å brenne ved i, sier Børud.

– Det er forbudt å bruke ovnen til avfallsforbrenning. Rent og ubehandlet treevirke er det greit å bruke, men man bør ikke fyre med trevirke som er lakket, malt eller impregnert da dette medfører skummel forurensing, sier Stranna Larsen.

– Jeg vil også legge til at folk bør være forsiktige med å stappe ovnen full av vedbriketter fordi disse har veldig høy brennverdi og kan faktisk føre til at ovnen blir FOR varm.

GROVE KUBBER: Husk å hugge eller tilvirke lettere opptenningsved i tillegg til de grove vedskiene.
GROVE KUBBER: Husk å hugge eller tilvirke lettere opptenningsved i tillegg til de grove vedskiene. Foto: Colourbox

Tabbe 4: Lukker ovnsdøren for tidlig

Rentbrennende ovner reduserer partikkelutslippet med opptil 90 prosent, fordi ildstedet utnytter energien til å gi varme i stedet for røyk. Men først må forbrenningen komme skikkelig i gang. Begynner det å ulme når du lukker ovnsdøren, har du vært for tidlig ute.

– Først når det brenner skikkelig i ovnen, kan du lukke ovnsdøren. Da er temperaturen høy nok, og du vil se at luften som kommer inn i brennkammeret i bakkant antennes. Dette tar gjerne ti til femten minutter, sier Børud.

Ekspert: – Nei, det blir ikke tomt for ved

– Mange medier skriver ofte at det kan bli tomt for ved, men det stemmer ikke. Det kan hende at enkelte er utsolgt og at det er litt vanskeligere å få tak i ved, men tomt er det neppe, sier Øyvind Stranna Larsen i Norsk Ved – forum for vedprodusenter.

– Hvis man ønsker å få kontakt med en vedprodusent kan gå inn på våre nettsider og klikke seg inn på et digitalt kart for å finne en produsent med ved på lager.

– Dersom man sliter med dårlig trekk kan det være en idé å ha ovnsdøren litt på gløtt når man tenner opp, men da er det veldig viktig at du husker å lukke den igjen etter ti til femten minutter, sier Stranna Larsen.

Det kan også hjelpe å ha en dør eller vindu på gløtt under opptenningen for å få bedre trekk, men Stranna Larsen mener dette er uheldig.

– Sliter man med dårlig trekk bør man kanskje heller kontakte fagfolk for å finne en bedre løsning for å få tilført luft, i stedet for å ha vinduer og dører åpne og få inn store mengder kald uteluft.

Les også: Slik hogger du ved

KJENN DIN OVN: Best fyring får du når du er blitt kjent med vedovnen din.
KJENN DIN OVN: Best fyring får du når du er blitt kjent med vedovnen din. Foto: Colourbox/Thomas Lohnes

Tabbe 5: Fyr med brannfarlige materialer

Det burde være unødvendig å minne om at tennvæske eller andre brennbare eller eksplosive væsker ikke skal benyttes til opptenning.

Bransjeorganisasjonens egne erfaringer tilsier like fullt at tabben over alle tabber må opp på lista:

– Da jeg var på hyttetur med skolen i ungdommen, hadde en kamerat med rødsprit som vi brukte til å tenne opp i peisovnen i hytta. Vi oppdaget ikke at noe av spriten havnet på gulvet. Vi fikk heldigvis slukket det fort, men det var IKKE en artig opplevelse. Det ble første og siste gang vi brukte tennveske innendørs, sier Stranna Larsen.

Interessen for vedfyring er stor i Norge.

En indikasjon på denne interessen er braksalget av Lars Myttings bok "Hel ved". I 2016 hadde han solgt over en halv million vedbøker, skrev VG.

Han har tidligere kommet med følgende tips og råd til klikk.no om vedfyring.

- Ved er den mest nærstående bioenergien vi har, men den må brukes riktig, sier Mytting

Det beste er ikke å pugge en liste over hva man skal gjøre eller ikke gjøre. Et av forfatterens mål med boka er å skape økt forståelse for hva som faktisk skjer når man fyrer.

- Det jeg er opptatt av i boka, er å vise hva som skjer inne i ovnene. Når folk får fyringsproblemer, er det ofte fordi de ikke kjenner til prosessene ved forbrenningen. Men om man gjør det, vil man lykkes hver gang, sier Mytting.


- Røyken er en verdifull gass

Før en kubbe tar fyr, må først den ytterste fuktigheten fordampe. Deretter begynner varmen fra opptenningsveden å hete opp kubben, slik at den frigjør gasser som så kan antennes. Røyken er altså ikke en slags eksos, men en verdifull, brennbar gass. I siste stadium er veden tom for gass, og da ligger kullet og gløder.

Ikke noen markup/edit-modus definert for desktop

- Den klassiske feilen er å starte med for store kubber. De trenger mye varme før de slipper ut gass. Begynn heller med småpinner av lette tresorter som gran eller osp. De tar lett fyr, og da stiger arbeidstemperaturen i ovnen fort. Så kan større kubber legges på. Noen prøver seg også med bare én kubbe, men det bør alltid være flere kubber i ovnen, da går prosessene lettere, sier forfatteren.

Kjenn din ovn

Ovner er forskjellige, og samme ovn kan oppføre seg ulikt etter hvordan skorsteinen er. Derfor må du lære ovnen din å kjenne, mener Mytting.

- Spesielt viktig ved opptenning er det å finne hvordan du kan få turbulens i ildstedet. Det trengs masse luft i oppstartsfasen. Åpne døra eller opptenningsventilen til du ser at ilden blafrer friskt.

Da bombarderes røykgassene av friskluften og setter forbrenningen i gang. Åpner du ovnsdøra for lite, kommer det for lite luft, men åpner du den for mye oppstår ikke tilstrekkelig turbulens. Lukk igjen når alt brenner godt.

Sjekk røyken

Røyken som kommer ut av pipa avslører om ovnen har høy nok arbeidstemperatur, og dermed brenner rent.

- Gå ut og se på pipa. Er røyken lys og klar og dampaktig, forbrennes røykgassene og ovnen forurenser minimalt. Kommer mye tykk og svart røyk, og sur lukt, må det fyres friskere. Blir det for varmt i huset, så bruk mindre vedmengde, gjerne mer finkløyvd ved, og legg innpå oftere.

Se mer

Les også: Slik bygger du ditt eget vedskjul



Denne saken ble første gang publisert 01/12 2021, og sist oppdatert 26/10 2023.

Les også