Boliger til salgs

38.850.000 skiller disse to boligene

Den ene har en prisantydning på 150.000 kroner og den andre 39.000.000, og begge må pusses opp.

DYREST OG RIMELIGST: Landets for tiden dyreste bolig ligger på Frogner i Oslo og har en prisantydning på 39 millioner. For knappe fire promille av den pris får du et hus i åskant overfor Høyanger.
DYREST OG RIMELIGST: Landets for tiden dyreste bolig ligger på Frogner i Oslo og har en prisantydning på 39 millioner. For knappe fire promille av den pris får du et hus i åskant overfor Høyanger. Foto: Foto: Privatmegleren Residence/ Adv. Ole Rune Døskeland
Publisert Oppdatert

For ett og et halvt år siden var det en penthouseleilighet på Aker Brygge og et hus i Gamvik som representerte ytterpunktene i boligmarkedet.

Den ene kostet 45 millioner den andre 75.000.

Et øyeblikksbilde av boligmarkedet viser at det nå er et herskapshus på beste vestkant og et lite hus i Høyanger som holder flankene. Avstanden mellom dem er nesten 39 millioner, og mengder av tålmodighet.

- De som kjøper boliger i det absolutt øverste sjiktet, har ikke hastverk. De bor allerede meget godt og venter bare på at akkurat det huset eller den leiligheten skal komme for salg, forklarer daglig leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Finn Tveter, til Bonytt.no.

- Kjøperne som befinner seg i den høyeste prisklassen har personlige pengebeholdninger som i liten grad påvirkes av konjunkturene, og det er også i dette prissjiktet man finner de helt unike boligene.

I nivået under, mellom seks og ti millioner, er markedet i noe større grad styrt av konjunkturene.

Herskapelig og godt brukt på Frogner

Landets for tiden dyreste bolig til salgs ligger på absolutt beste vestkant i Oslo.

Og her holder det ikke med noen lusne toppgevinster i Lotto. Her må det en solid lykketallspott til for å fylle prisantydningen.

39 millioner skal Privatmegleren Residence ha for huset på Frogner.

For den prisen får man en eiendom på 1,6 mål, nesten 800 kvadratmeter bruksareal og solid eldre ytterdør, som det står i prospektet.

Huset trenger noe oppgradering, for som det står i salgsoppgaven: "Dette er en unik sjanse til å skaffe seg en bolig med et utrolig potensiale beliggende i byens beste strøk".

Tvangssalg

Ett av de billigste husene som er til salgs for tiden ligger i industristedet Høyanger.

For 150.000 får man et hus som ligger høyt over tettstedet og med utsikt langt ut Sognefjorden.

Ikke overraskende er dette et rehabiliteringsobjekt.

- Det er et veldig slitt hus, og det bærer preg av at det ikke er vedlikeholdt på mange år, forteller advokat Ole Rune Døskeland til Bonytt.no.

I salgsoppgaven står det følgende: "Enebolig med behov for totalrehabilitering hvis eiendommen skal stette dagens krav til boligstandard. Eiendommen ligger i brattlendt terreng. Eiendommen har privat vasskilde og avløpsanlegg. Tomta har opparbeidd hage, men er delvis gjengrodd. Det er ikke parkeringsplass på tomten".

Dette er for øvrig et tvangssalgsobjekt.

- Ved tvangssalg kjøper man jo en viss usikkerhet, fordi det i begrenset grad er mulighet for å reklamere og man kjøpr huset slik det er, utdyper Døskeland.

På toppen

Nesten på toppen prismessig, men helt på toppen topografisk ligger en eiendom i Bærum.

Villa Ringiåsen ligger på en kolle og skuer utover hele kommunen, og med videre utsyn helt ned til Oscarsborg.

Eiendommen er priset til 37 millioner og går over tre etasjer. Huset er tegnet av Magnus Poulson, som også tegnet Oslo Rådhus (sammen med Arnstein Arneberg) og Bærum Rådhus.

"Eiendommen bærer preg av mange av de samme elementene som kjennetegner Oslo Rådhus, og som stammer fra 1930-tallets funksjonalistiske ideer", står det i prospektet.

I tillegg til hovedbygningen følger det også med en portnerbolig, som er et fullverdig hus i seg selv med stue, kjøkken, bad og 2 soverom.

Krever betydelig renovering

I den andre enden av skalaen ligger et annet hus til 150.000 kroner. Det befinner seg i Tingvoll kommune i Møre og Romsdal.

REDERBOLIG: Dette huset i ytterkanten av Bærum kommune er et av landets dyreste og er den tidligere boligen til skipsreder Dag Klavenes. Tegnet av arkitekt Magnus Poulson.
REDERBOLIG: Dette huset i ytterkanten av Bærum kommune er et av landets dyreste og er den tidligere boligen til skipsreder Dag Klavenes. Tegnet av arkitekt Magnus Poulson. Foto: Skjermdump: Finn.no

Også her er det snakk om rehabiliteringsobjekt. "Boligen er i dårlig stand og krever betydelig renovering", skriver megleren i salgsoppgaven.

Synes du det er greit, får du en bolig som ligger 30 meter fra strandkanten i Tingvollvågen, imidlertid med en kommunevei imellom.

Huset går over tre etasjer med en kjeller.

Les også:

Les alt om boligmarkedet

Dette var de mest populære boligene i 2011

BILLIG OG SLITT: Dette huset ligger i Tingvoll kommune i Møre og Romsdal og er et av landets rimeligste hus for tiden.
BILLIG OG SLITT: Dette huset ligger i Tingvoll kommune i Møre og Romsdal og er et av landets rimeligste hus for tiden. Foto: Skjermdump: Eiendomsnett.no

Er du på jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Bonytts inspirasjonsguide

Får barnet ditt nok søvn?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning