Tulipanens dag

Tulipaner gjør stuen fargerik

Men denne vakre blomsten er en giftig affære.

ALT ER LOV: Bruk gjerne fantasien når du pynter med tulipaner. Alt er lov. Her har buketten fått en ekstra snert ved å kombinere blomstene med bøyde kvister.
ALT ER LOV: Bruk gjerne fantasien når du pynter med tulipaner. Alt er lov. Her har buketten fått en ekstra snert ved å kombinere blomstene med bøyde kvister. Foto: W.H. Zandbergen, Opplysningskontoret for blomster og planter
Publisert Oppdatert
SØTE GLASSVASER: Et dekorasjonstips er å lage mange små buketter og plassere de rundt i ulike glassvaser. Supersøtt.
SØTE GLASSVASER: Et dekorasjonstips er å lage mange små buketter og plassere de rundt i ulike glassvaser. Supersøtt. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

Tulipanen er giftig.

Jeg visste ikke det, men jeg må innrømme, at selv om jeg nå vet det, kommer jeg likevel til å feire tulipanens dag i dag med store mengder av den vakre blomsten på bordet. Gjerne med noen kvister, som på bildet over.

Har du små barn i huset bør du plassere blomstene slik at barnet ikke når dem. Dersom uhellet likevel skulle være ute, og barnet ditt skulle finne på å spise tulipanen eller løken, bør du ringe Giftinformasjonen.

Så lenge du ikke spiser planten er det altså bare å kose seg.

Pynter opp i huset

Denne enkle blomsten gjør seg på utallige måter, for eksempel i mange små vaser sammen med andre vårblomster. Eller i en frodig bukett - alene eller sammen med andre blomster.

Når det gjelder tulipan er det vanskelig å gjøre noe feil, enten du tenker fargesammensetting eller type bukett.

Det kan lønne seg å bruke andre løkblomster i blandede buketter, da har blomstene omtrent samme holdbarhetstid, og trives i samme forhold. Ellers er det bare å kjøre på. Du kan jo ha tulipanene i én vase, og andre blomster i andre vaser.

Tulipaner er også lekkert å ha i hagen, så det er bare å sette i gang med å plante løk.

Populær blomst

Man kan jo lure på hvorfor tulipanen har sin egen dag, trenger den virkelig det? Tulipaner bør lyse opp i stua hele vinteren, etter min mening, og ikke nødvendigvis på en bestemt dag.

- Det er fordi da setter vi startskuddet for årets tulipansesong, dessuten er jo tulipanen en veldig populær blomst, sier Tonje Bergh, leder for Opplysningskontoret for blomster og planter.

Så populær, faktisk, at den til og med har sin egen Facebook-side! Jeg var ikke snauere enn at jeg måtte ta en titt. Her ligger masse fine bilder og noen tips. Er det nyttig? Tvilsomt, men nå har i hvert fall BoligDrøm "liket" siden, så får vi se.

Holdbarhetstips for tulipaner

  • Kjøp tulipanene i godt utviklet knopp. Pass på at knoppene har farge.
  • Ta tulipanene ut av papiret, men behold plasten på de første timene.
  • Snitt tulipanene (en til to centimeter) rett over. Helst under rennende vann.
  • Sett tulipanene i en ren vase i lunket vann. La dem stå kjølig de første timene.
  • Ta plasten av og sett tulipanene i vasen med kaldt vann. Ha gjerne i holdbarhetsmiddel for løkblomster.
  • Sett blomstene kjølig hver natt, da varer de lenger.

Les også:

Slik steller du tulipaner

Hagetips fra ekspertene

Verdens fem mest populære frisyrer

Derfor blir tujaen din stygg

LEKRE BUKETTER: Tulipaner kan fint plasseres i en vase sammen med andre blomster som vist i bildet til venstre, men det beste er å sette de sammen med andre løkblomster. Da vil alle blomstene holde cirka like lenge.
LEKRE BUKETTER: Tulipaner kan fint plasseres i en vase sammen med andre blomster som vist i bildet til venstre, men det beste er å sette de sammen med andre løkblomster. Da vil alle blomstene holde cirka like lenge. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter
GIFTIG MEN FLOTT: En stor bukett med tulipaner frisker opp i huset. Bare du ikke spiser dem, kan du nyte flotte buketter av deilige farger
GIFTIG MEN FLOTT: En stor bukett med tulipaner frisker opp i huset. Bare du ikke spiser dem, kan du nyte flotte buketter av deilige farger Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning