Greige er den nye fargen

Dette er den heteste fargen akkurat nå

Ikke beige, ikke grått, men noe midt i mellom.

NY NØYTRAL FAVORITT: Ekspertene har tro på at greige kommer til å slå an hos interiørelskende nordmenn.
NY NØYTRAL FAVORITT: Ekspertene har tro på at greige kommer til å slå an hos interiørelskende nordmenn. Foto: FOTO: Fargerike
Publisert Oppdatert

At nordmenn er langt over gjennomsnittet opptatt av interiør er ikke noen hemmelighet. Ingen andre steder i verden bruker man like mye tid og penger på å tenke på interiør, handle interiør, lese om interiør, drive med interiør og blogge om, ja nettopp; interiør.

Og er man opptatt av alt som rører seg av trender på interiørfronten, ja da bør man få med seg denne fargetrenden, som ikke bare har gjort interiørelskere myke om hjertet, men som også har tatt steget over i både mote- og skjønnhetsverdenen.

Gå for greige

Hvitt - og alle mulige variasjoner av fargen - har vært trendfarge No. 1 for nordmenns stuevegger. Ikke bare er fargen så nøytral som nøytral kan bli, men den gjør at man relativt lett kan bytte ut småting og detaljer for å oppnå et nytt og annerledes uttrykk.

Men nøytral og lett ikke være hvitt. Nå har favorittfargen møtt sin sterkeste konkurrent. Si hallo til greige.

EN LUN HØST: Varmere enn hvitt og mer spennende enn beige; greige er dømt til å bli en hit i interiørverdenen.
EN LUN HØST: Varmere enn hvitt og mer spennende enn beige; greige er dømt til å bli en hit i interiørverdenen. Foto: FOTO: Fargerike, Nordsjö

Varm og innbydende

- Greige en rett og slett et blanding av beige og grått, forklarer Solveig Grøvle, en av grunnleggerne bak den populære interiørblogg-plattformen Norske Interiørblogger (Nib), til Boligdrøm.

- Fargen har lunheten til beige fordi den har litt rødt i seg, og det nøytrale lekre som hører gråfargen til, alt i én farge.

Grøvle mener at litt av grunnen til at mange faller for greige, er at man kanskje har forsøkt seg med grå vegger når man etter hvert gikk litt lei av hvitt - men tenkt at fargen kanskje ble litt kjølig.

- Mange gråfarger har en tendens til å være litt kalde, og kan kanskje ende opp med å tilføre rommet en kjølig følelse og et litt maskulint preg, forklarer interiøreksperten.

Dette unngår du med greige.

- Greige er en god, varm og innbydende farge som både føles tidsriktig og behagelig. Grå med rødtoner i, som blir en dus og feminin pudderfarge. Vinteren føles ikke like kald med greige.

Vil ha noe mer spennende enn hvitt

- Vi er nok blitt litt mer lei hvitt etter hvert, forklarer kreativ leder i interiørkjeden Fargerike, Dagny Thurmann-Hoelseth, til Boligdrøm.

- Ikke fordi hvitt ikke er vakkert, det er det virkelig. Men Norge er i en sterk og positiv driv om dagen, nordmenn er entusiastiske, og med god fargebruk kan vi forsterke de følelsene.

Thurmann-Hoelseth mener nordmenn lengter etter å omgi seg med farger igjen.

- Som nasjon har vi også historisk sett vært svært glade i farger, så det første tiåret av 2000-tallet har vært veldig atypiske for oss, forklarer fargeeksperten.

- Vi kommer nå mer og mer tilbake til våre fargeglade røtter, og det er deilig å omgi seg med farger igjen.

Interiørarkitekt og fargedesigner hos Nordsjö, Tale Henningsen, er enig:

PERFEKT TIL DER MESTE: Greige passer fint sammen med både treverk og andre farger, både klare og mer "støvete" toner.
PERFEKT TIL DER MESTE: Greige passer fint sammen med både treverk og andre farger, både klare og mer "støvete" toner. Foto: FOTO: Fargerike, Nordsjö

- Jeg tror absolutt at nordmenn er på jakt etter noe mer spennende enn hvitt. Hvitt og grått har vi jo sett så lenge nå, og med en farge som greige får man jo en forandring - uten at det blir den helt store omveltningen.

Henningsen tror mange liker lunheten og tryggheten av nøytrale toner - og at med greige får man det beste at to verdener.

- Man holder seg til trygge og kjente nøytrale toner, men får likevel et nytt og absolutt mer trendy rom.

Interiøreksperten viser til fargeprognosen Nordsjö ga ut for nesten to år siden, Colur Futures.

- Allerede da begynte vi å se tendenser mot disse tonene, forklarer Henningsen.

- Og på årets Gave- og Interiørmesse som nylig ble arrangert var varme grå/beige toner en tydelig trend. Det samme var naturelementer og innslag av alt som har med naturen å gjøre. Og disse ser fantastiske ut sammen med greige.

Klær, neglelakk og stuevegger

Det er ikke bare interiørentusiastene som har forelsket seg i it-fargen greige. Den duse og trendy nyansen har dukket opp på alt fra neglelakker til skinnjakker og håndvesker den siste tiden.

- Mote og interiør blir tettere og tettere knyttet sammen etter hvert som årene går, forklarer Thurmann-Hoelseth.

- Fra runway til hjem er populære innlegg hos stilbloggere, og det er helt tydelig at de to inspirerer hverandre.

TYNN GRENSE MELLOM MOTE OG INTERIØR: Produsentene av neglelakk har vært klar over hvor lekker denne fargen er en god stund allerede. Np er turen kommet til interiørverdenen.
TYNN GRENSE MELLOM MOTE OG INTERIØR: Produsentene av neglelakk har vært klar over hvor lekker denne fargen er en god stund allerede. Np er turen kommet til interiørverdenen. Foto: FOTO: Housetohome.co.uk/Produsenten

Interiøreksperten forklarer:

- Greige er en farge som har ligget på radaren vår de siste 5-6 årene. Vi har sett at det er en farge som sakte men sikkert kommer som en sterk utfordrer til både hvitt og grått.

Lar oss påvirke av trendy interiørmerker

- For meg er dette "Ferm Living- fargen" over alle, forklarer Grøvle om fenomenet Greige.

- For noen år siden kom de med produkter og stylinger som brukte denne myke, duse og delikate fargenyansen. Og nå er fargen brukt av alle de store danske interiørprodusentene, som House Doctor, Tine K og Bloomingville.

- Vi kan vel si at først ble beige byttet ut med hvitt, som ble byttet ut mot grått og som nå blir byttet ut mot greige.

Passer sammen med det meste

Når man er så opptatt av interiør som nordmenn er, og bytter ut puter, pledd og møbler med høy frekvens, ja, da kan det lønne seg å ha en bakgrunn som ikke bare er i nøytrale toner, men som også er i en farge som passer til de andre tingene vi synes er vakre.

- Greige kan enkelt styles og se fint ut sammen med både pastellfarger og dempede jordfarger, forklarer Grøvle.

MOTEFARGE: Dette er IT fargen ekspertene tror vi kommer til å omfavne i høst.
MOTEFARGE: Dette er IT fargen ekspertene tror vi kommer til å omfavne i høst. Foto: FOTO: Fargerike og crushculdesac.tumblr.com

- Og det er klart at det er noe kvinner flest som interesserer seg for interiør bryr seg om. I tillegg er fargen perfekt tilbehør til både trehvitt treverk og teak, som er noen av de store trendene på møbler for øyeblikket.

FARGEEKSPERT: Dagny Thurmann-Holseth er kreativ leder hos Fargerike. Hun mener nordmenn er klare for å omgi seg med mer farger.
FARGEEKSPERT: Dagny Thurmann-Holseth er kreativ leder hos Fargerike. Hun mener nordmenn er klare for å omgi seg med mer farger. Foto: FOTO: Fargerike

- Greige passer til det meste, mener Thurmann-Hoelseth.

- Den er vanvittig vakker mot lavendeltoner, men også ren hvit, militærgrønt og for eksempel kellygrønt. Det er rett og slett opp til deg hvilke farger du vil kombinere den med. Den har egenskapene til en nøytral farge. De eneste nyansene jeg ville unngått mot denne fargen, er visse nyanser av gult.

Thurmann-Hoelseth forklarer:

- Moderne fargepaletter har en tendens til å bryte tidligere satte regler, og vi er nå ganske frie til å skape det uttrykket vi selv liker best. Det kan virke noe komplisert til å begynne med, og da kan det være fornuftig å stikke innom nærmeste fargehandler for å få skapt din helt private fargepalett spesielt laget til din bolig, din personlighet og dine behov.

Henningsen er enig:

- 60-talls farger som dype rødfarger og petroleumsblått, som også kommer sterkt tilbake både i mote- og interiørbildet, ser fantastisk ut sammen med greige.

Fargeeksperten forklarer:

- Farger som er litt "møkkete" kommer klarere fram når de sees mot en nøytral tone, og disse mot greige er fantastisk lekkert.

HVITT HAR EN ETTERFØLGER: Grå/beige - greige - har elegansen til grått og lunheten til beige.
HVITT HAR EN ETTERFØLGER: Grå/beige - greige - har elegansen til grått og lunheten til beige. Foto: FOTO: crushculdesac.tumblr.com og Apartment Therapy

Alt annet enn kjedelig

VELDIG 2013: Super-blogger Solveig Grøvle har tro på at mange kommer til å omfavne greige denne høsten og vinteren.
VELDIG 2013: Super-blogger Solveig Grøvle har tro på at mange kommer til å omfavne greige denne høsten og vinteren. Foto: FOTO: Solveig Grøvle/Norske Interiørblogger (Nib)

Om du tenker at nøytralt er kjedlig, bør du ifølge Thurmann-Hoelseth tenke om igjen. I allefall når det gjelder greige.

- Denne fargen er en spennende nyanse, fordi den er varm og behagelig, og kan være både elegant og koselig, forklarer fargeeksperten.

- Greige gir et varmere uttrykk enn grått, men kjøligere enn beige. Kort forklart, har den de beste egenskapene til både grått og beige. Du får grå sin eleganse, og beige sin varme.

Grøvle på sin side tror mange flere vil få øynene opp for trend-fargen i månedene som kommer.

- Fargen føles internasjonal, litt 50-talls og helt riktig for 2013.

Les også:

Sort og hvitt i skjønn forening i dette interiøret

Finn inspirasjon til hjemmet i vår store inspirasjonsguide

Slik krydrer du interiøret på arabisk vis

Dette kan du gjøre med bær fra hagen

TRENDY: Fargen er allerede en hit i moteverdenen, nå skal vi også ha greige på veggen.
TRENDY: Fargen er allerede en hit i moteverdenen, nå skal vi også ha greige på veggen. Foto: FOTO: Apartment Therapy og Nordsjö

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning