Ta ferien hjemme på terrassen

Hytte på terrassen

Ta ferien hjemme, i hytta på terrassen.

DRØMMEN SOM VOKSTE: Elin og Rune elsker utsikten de har til fjorden fra terrassen. Det som startet som en liten levegg, har utviklet seg til en godt utrustet hjemmehytte.
DRØMMEN SOM VOKSTE: Elin og Rune elsker utsikten de har til fjorden fra terrassen. Det som startet som en liten levegg, har utviklet seg til en godt utrustet hjemmehytte. Foto: Carina Olander
Publisert Oppdatert

Bor man som Elin og Rune, høyt oppe i en skrent på Sunnmøre, med vidunderlig utsikt over fjell og fjord, så vil man ta vare på den vakre utsikten nesten for enhver pris.

- Vi trives så godt her! Nærheten til fjord og fjell føles like viktig som å kunne spise og sove. Utsikten tar pusten fra oss, og når vi er ute opplever vi på kroppen hva naturen kan gi oss, uansett vær, sier Elin.

Rundt hele husets framside løper en terrasse, som gir uhindret utsikt til Storfjorden. Det er tilgang til terrassen gjennom store, doble dører fra stuen, men utsikten får man også gjennom mange og store vinduer.

Inne bra, men ute best, eller?

Elin og Rune setter pris på vinduene, men liker seg best ute. Begge sverger til filosofien det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær. Praktisk, ettersom været her skifter fort, og ofte til det verre.

- Det kan blåse skikkelig hardt, men vi elsker å sitte på terrassen og nyte roen. En kveld for sju år siden satt vi ute og ville ikke inn. Vi satt oss helt inntil huset, i le for den verste vinden. Da kom vi på at vi kan bygge levegg. Litt lenger utpå kvelden kom tanken om et ildsted, sier Elin.

Derfra ballet det på seg. Etterhvert kom ønsket om et tak, og derfor en vegg til. Året etter kom de på at det hadde vært skjønt å kunne lukke seg helt inne, dermed bestile de glassdører. Disse holder vind og regn ute, men stenger ikke for utsikten.

Fra drøm til virkelighet

I dag står et hyggelig og praktisk uterom ferdig. Skjønt, uterom er kanskje ikke et helt dekkende ord.

- Det er mer som en liten fjellhytte, bare at den er hjemme, sier Elin.

Rommet er på 12 kvadratmeter, og det ligger vegg i vegg med huset. Midtpunktet er den store lekre peisen, som i tillegg til varme og kos, kan brukes til matlaging. Inntil peisen har Elin bygget et skap, som brukes til å oppbevare alt fra ved til fyrstikker.

Rommet er innredet i en trendy, skandinavisk chic stil. Farge-palletten er nøytral, med mye hvitt, grått og sorte kontraster. Veggene er malt i hvitt og drivved, farger som harmonerer fantastisk med landskapet utenfor, særlig i vinterhalvåret. Innslag av naturmaterialer og duse farger gir et rustikt, varmt og rolig resultat.

- Det gir en fantastisk ro i sjelen og sitte her. Det føles nesten som terapi, sier Elin.

BEHAGELIG UTSIKT: Elin og Rune blir aldri lei av utsikten til fjorden. Stolene var noen slitne utestoler, som har fått nytt liv med svart maling og hjemmestrikkede pynteputer. Bordet var brødkasse i et bakeri, og lampen er fra Palma. Skapet i hjørnet har Elin plassbygget, det oppbevarer grillkull, ved og fyrstikker.
BEHAGELIG UTSIKT: Elin og Rune blir aldri lei av utsikten til fjorden. Stolene var noen slitne utestoler, som har fått nytt liv med svart maling og hjemmestrikkede pynteputer. Bordet var brødkasse i et bakeri, og lampen er fra Palma. Skapet i hjørnet har Elin plassbygget, det oppbevarer grillkull, ved og fyrstikker. Foto: Carina Olander
PEISKOS: Peisen i hagestuen er stort sett tent hele året, om sommeren for å lage mat og hygge, og om vinteren også for å gi nødvendig varme.
PEISKOS: Peisen i hagestuen er stort sett tent hele året, om sommeren for å lage mat og hygge, og om vinteren også for å gi nødvendig varme. Foto: Carina Olander
GOD STEMNING: Stolene fra Ikea har fått myke skinn og dekorative puter fra Princess. En vase med tørre vekster fra hagen er dekorativ pynt i vinterhalvåret, sammen med levende lys i lykter fra House Doctor og Tine K Home. En hylle på veggen holder flere lys og fin dekor.
GOD STEMNING: Stolene fra Ikea har fått myke skinn og dekorative puter fra Princess. En vase med tørre vekster fra hagen er dekorativ pynt i vinterhalvåret, sammen med levende lys i lykter fra House Doctor og Tine K Home. En hylle på veggen holder flere lys og fin dekor. Foto: Carina Olander
BIT FOR BIT: Elin og Rune har tegnet peisen og fått den bygget av lokale  håndverkere. Gulvet er rett og slett terrassen, vegger og tak har kommet til etterhvert som utestuen forvandlet seg fra levegg til et helt hus.
BIT FOR BIT: Elin og Rune har tegnet peisen og fått den bygget av lokale håndverkere. Gulvet er rett og slett terrassen, vegger og tak har kommet til etterhvert som utestuen forvandlet seg fra levegg til et helt hus. Foto: Carina Olander
DEKORATIVT: Bastfat fra Riviera Maison og keramikk fra Tine K Home kler dekorasjonen i hagestuen.
DEKORATIVT: Bastfat fra Riviera Maison og keramikk fra Tine K Home kler dekorasjonen i hagestuen. Foto: Carina Olander
NATUREN INN: Drivved fra fjæra sammen med lysholdere i kurv og betong gir hagestuen tidsriktig dekorasjon.
NATUREN INN: Drivved fra fjæra sammen med lysholdere i kurv og betong gir hagestuen tidsriktig dekorasjon. Foto: Carina Olander
NOSTALGISK OG FUNKSJONELT: Den gamle kassen brukte Elins pappa i fiskeboden. I dag er den praktisk hylle, som huser moderne keramikk fra Tine K Home og deilig te.
NOSTALGISK OG FUNKSJONELT: Den gamle kassen brukte Elins pappa i fiskeboden. I dag er den praktisk hylle, som huser moderne keramikk fra Tine K Home og deilig te. Foto: Carina Olander
NATURENS MATERIALER: På motsatt vegg fra peisen står et bord Elin har laget selv, med ben av grener og betongtopp. Siden grenene ikke er så stabile, har Elin festet bordplaten til veggen også. Noen lysestaker fra Kremmerhuset og en lykt fra House Doctor setter stemningen sammen med sesongens vekster fra hagen. Under bordet ligger en stabel varme tepper til kjølige kvelder, når man likevel ikke har lyst til å stenge glassdørene.
NATURENS MATERIALER: På motsatt vegg fra peisen står et bord Elin har laget selv, med ben av grener og betongtopp. Siden grenene ikke er så stabile, har Elin festet bordplaten til veggen også. Noen lysestaker fra Kremmerhuset og en lykt fra House Doctor setter stemningen sammen med sesongens vekster fra hagen. Under bordet ligger en stabel varme tepper til kjølige kvelder, når man likevel ikke har lyst til å stenge glassdørene. Foto: Carina Olander

LES OGSÅ:

Slik hacker du ovnen

Bor helt skjult - midt i Oslo

Ikke bytt ut den gamle ovnen

Se også inspirsjonsguiden.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning