Gammelt hus med stilig interiør

Bestefars hus

Det gamle huset har historie helt tilbake til 1700-tallet og er hjem for en familie på fire, to katter og noen snille spøkelser.

Sjeselongen sto tidligere på gården, før den ble flyttet til Geirs foreldre i Svarstad. Nå er den tilbake der den opprinnelig sto, med nytt, grått trekk. Den oransje puten fant Jeanette på loppemarked, den blomstrete har hun sydd selv. Plansjen på veggen er kjøpt i en bruktbutikk i Gøteborg.
Sjeselongen sto tidligere på gården, før den ble flyttet til Geirs foreldre i Svarstad. Nå er den tilbake der den opprinnelig sto, med nytt, grått trekk. Den oransje puten fant Jeanette på loppemarked, den blomstrete har hun sydd selv. Plansjen på veggen er kjøpt i en bruktbutikk i Gøteborg. Foto: Siri Møller
Publisert Oppdatert
Det store badet var opprinnelig tre rom: Bad, vaskerom og gang. Det nye badet ble så stort at Geir og Jeanette valgte å dele det med en skillevegg som går bak vasken. Baderomsinnredningen er fra HTH, og benkeplaten og vasken er helstøpt. Det store, hvite skapet vi ser i speilet fant Jeanette på loppemarked.
Det store badet var opprinnelig tre rom: Bad, vaskerom og gang. Det nye badet ble så stort at Geir og Jeanette valgte å dele det med en skillevegg som går bak vasken. Baderomsinnredningen er fra HTH, og benkeplaten og vasken er helstøpt. Det store, hvite skapet vi ser i speilet fant Jeanette på loppemarked. Foto: Siri Møller

- Jeg har hørt at noen har gått inn inngangsdøren og videre opp trappen til andre etasje, men det er jo ingen der. Og noen ganger lukter det litt sånn gammel dame-parfyme på et av soverommene. Men det er ikke noe skummelt, altså, det er en god atmosfære her, smiler Jeanette Lunde (34).

Hun forteller at også datteren Mathea (5) så en mann med hatt i stuen da hun var to år. Men spøkelser til tross:

- Jeg er egentlig mørkeredd, men i dette huset har jeg aldri vært redd, forteller Jeanette.

Man må kanskje regne med et gjenferd eller to når huset man bor i ble bygd for 300 år siden. Når ikke en vegg eller et tak er rett, og man finner en gammel grue under tre lag kjøkkengulv.

- Det er rart å tenke på at der vi lager mat nå, har det stått kvinner og lagd mat over en grue, sier Jeanette.

I gamle fotspor

Gangen er malt lyseblå og muntres opp av skjerf i fine farger.
Gangen er malt lyseblå og muntres opp av skjerf i fine farger. Foto: Siri Møller

Det var opprinnelig bestefaren til Jeanettes mann Geir som kom til gården Gulset i Skien som liten gutt i 1907. Noen år senere døde faren hans, og bestefar Aslak tok over gården, bare 17 år gammel. Geir var mye hos bestemor og bestefar i Skien som barn, og hadde et nært forhold til gården. Etter at besteforeldrene døde, ble gården stående tom en periode.

- Kanskje vi skulle prøve Gulset? spurte Geir en kald januardag han og Jeanette var ute og trillet tur med lille Mathea som bare var noen uker gammel. De bodde i Sandefjord og hadde vært på utkikk en stund etter et småbruk eller et gammelt hus.

Det gamle huset var blitt bygd på og pusset opp underveis, siste gang på femtitallet. Både vegger, tak, gulv og dører var platet igjen for å få den rette femtitalls-looken, og Jeanette og Geir fjernet mange lag for å finne tilbake til det opprinnelige. De fleste steder fant de nydelig, gammelt panel og fine tregulv som godt kunne brukes videre. Andre steder var det helt nødvendig å skifte ut det gamle.

- I spiserommet gikk det stier i tregulvet, forteller Jeanette.

Renoveringen av hele huset tok fire måneder. Det ble mange timer med malerkosten.

- Det er jo panel overalt som må males med pensel. Det tar forferdelig lang tid. Jeg tror ikke vi skjønte hva vi begynte på da vi startet. Det er jo sånn at når man først begynner å rive, dukker det opp noe annet man må gjøre noe med. Sånn er det hele veien. Det tok litt tid før jeg orket å se på bildene fra oppussingen, sier Jeanette.

Les også: Amatører bedre håndverkere enn fagfolk

Elsker retro og farger

Alle vegger, lister og dører ble malt hvite, med unntak av gangen og et par soverom. Gulvet ble lysegrått. For Jeanette, som er grafisk designer, ble det hele et hvitt, blankt ark, klar til å fylles med de herligste loppefunn. For Geir ble det i tillegg litt vemodig.

Mathea viser vei inn til rommet sitt. Det grønne forhenget i døren er kjøpt på loppemarked.
Mathea viser vei inn til rommet sitt. Det grønne forhenget i døren er kjøpt på loppemarked. Foto: Siri Møller

- Det som var tidligere, som jeg hadde vokst opp med, forsvant jo helt. Alle vil si at slik det er nå, er det fineste. Men jeg likte det veldig godt slik det var før også. Jeg må innrømme at jeg syntes det var litt vemodig i begynnelsen, sier Geir, som samtidig passer på å berømme sin kone for hennes innredningsteft.

- Jeg synes det er veldig fint, altså!

Det hvite huset er fylt med små fargeklatter i alle rom. Jeanette er ikke redd for å male en krakk knallgul, legge en oransje pute på grå sofa, eller henge en grønn kakeboks på veggen. Resultatet blir levende og lekent, samtidig som alt det hvite gjør inntrykket rolig.

- Jeg liker stramt interiør, men jeg klarer det ikke selv. Jeg liker også grått, fransk interiør, men selv er jeg altfor glad i farger til å klare å ha det sånn. Jeg elsker retroting, jeg elsker farger og samtidig elsker jeg hvitt og blankt. Jeg vet ikke helt hva man skal kalle stilen. Jeg er ikke så opptatt av stil, men å ha ting rundt meg som jeg synes er fine, sier Jeanette.

Les også: Eksperttips til gulvet

Sjelden noe nytt

Jeanette og Geir er opptatt av gjenbruk. Derfor kjøper de sjelden nye møbler, nesten alt de har er kjøpt brukt eller arvet, og så malt eller trukket om. Jeanette syr blant annet barneklær og puter av gamle stoffer og elsker å gå på loppemarked.

- Her i Skien er det fortsatt muligheter til å gjøre noen gode kupp på loppemarked. Det er mye lettere å få tak i fine ting enn for eksempel i Oslo. Her er ikke alle ute etter de samme tingene, sier Jeanette og smiler fornøyd.

Den gamle vedovnen på badet tas i bruk når det er riktig kaldt ute. Heldig er den som kan ligge under dynen til det har blitt varmt!
Den gamle vedovnen på badet tas i bruk når det er riktig kaldt ute. Heldig er den som kan ligge under dynen til det har blitt varmt! Foto: Siri Møller

Jeanette tyr ikke bare til loppemarked for å finne gamle skatter. En gang satte hun inn en annonse i lokalavisen: "70-tallsstoffer, gevir og gamle knapper ønskes kjøpt". Annonsen endte i både fine stoffer og knapper, og to fine, små gevir til å henge på veggen.

- Det må jeg gjøre oftere. Folk har jo så mange fine ting som de bare ønsker å bli kvitt. En gammel mann jeg fikk en hel knappesamling fra, var jo bare kjempeglad for at noen kunne ha glede av de gamle knappene.

Les også: Pynter med badehette og Lego

Alltid et prosjekt på gang

Da Jeanette var liten, var hun alltid opptatt av å ha det ryddig rundt seg. Hvis hun ikke fikk sove, ommøblerte hun på rommet sitt. Hun liker fortsatt å flytte rundt på ting, og hun holder alltid på med et eller annet prosjekt. Enten det er å tegne eller male bilder, hekle eller sy.

- Jeg tror jeg er litt yrkesskadet. Jeg klarer ikke å la være å tenke ideer. Når jeg først får en idé, må jeg gjøre det med en gang. Det er litt slitsomt, ikke minst for de jeg bor sammen med, ler Jeanette.

Det største prosjektet nå er imidlertid å gjøre om låven på gården.

Huset var opprinnelig en tømmerhytte fra 1650-1700. I ettertid har huset blitt modernisert og bygd på, med de opprinnelige tømmerveggene er i behold.
Huset var opprinnelig en tømmerhytte fra 1650-1700. I ettertid har huset blitt modernisert og bygd på, med de opprinnelige tømmerveggene er i behold. Foto: Siri Møller

- Jeg kjenner så mange som lager ting på hobbybasis. Jeg har veldig lyst til å åpne en liten designbutikk hvor vi kan samle alle disse tingene som det ikke finnes mange av.

Planen er også å åpne kafé, selskapslokale og et kreativt kontorfellesskap.

- Etter å ha samarbeidet om oppussingen av dette huset, vet Geir og jeg at vi jobber veldig godt sammen. Vi synes det er veldig gøy. Jeg er den kreative, mens Geir er mer praktisk, i tillegg til at han er flink med mennesker. Jeg tror at vi kan klare å skape noe bra her på gården, sammen.

Les også: Lag nytt bad på egenhånd

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning