Bad og oppussing

Stjel ideene fra disse fem hotellbadene

Skal du pusse opp et bad, bør du se hva proffene har gjort.

STÅR VED FURUA: Brystningspanelet på The Soho Hotel i London er av tysk furu fra Schotten & Hansen. Panelet er limt og forseglet. Servantene er levert av Catalano.
STÅR VED FURUA: Brystningspanelet på The Soho Hotel i London er av tysk furu fra Schotten & Hansen. Panelet er limt og forseglet. Servantene er levert av Catalano. Foto: Foto: Simon Brown
Publisert Oppdatert
FURU OG FLIS: Flisene er spesialprodusert til hotellet, og stenen kalles Belgian Blue. Veggene er rubbet med murpuss.
FURU OG FLIS: Flisene er spesialprodusert til hotellet, og stenen kalles Belgian Blue. Veggene er rubbet med murpuss. Foto: Foto: Simon Brown

Når du skal pusse opp badet, kan hotellbad være et fint sted å lete etter inspirasjon. Her viser vi baderom fra fem hoteller, som alle har bestrebet seg på å skape den gode følelsen. Tar du med deg tipsene til oppussingsprosjektet ditt, kan du bli gjest på ditt eget luksusbad.

Baderom med brystning i furu

Brystpanel i furu var et typisk innslag på norske bad på 70-tallet. Nå dukker furua opp igjen i London - nærmere bestemt på Hotel Soho, plassert sentralt i et av storbyens hippeste kvartaler.

Poenget er ikke å bringe gjestene tilbake til fortidens furuhelvete.

- Dette badet er elegant, og det skal føles avslappende å være her. Furupanelet utgjør et organisk element som gjør at du skal føle deg nær naturen, selv om du du bor midt i byen, sier den britiske interiørarkitekten Kit Kemp til bonytt.no.

- Hva er ditt tips til personer som skal anskaffe nytt bad?

- Badet brukes 24 timer i døgnet, så godt og riktig lys er svært viktig. Tenk lysløsninger som fungerer i forskjellige situasjoner. Det er dessuten vidunderlig å ha hyller til å sette fra seg lys, plassere en drink på og å kunne spille musikk som setter deg i den riktige stemningen. Inkluder slike fasiliteter.

Bad med marmor

Dette badet er fra et av rommene i Hotel Nobis i Stockholm, et av de nyeste og lekreste tilskuddene på den svenske hotellfronten. Fargeskalaen er nedtonet; de fleste flatene er i fliser av Carrara-marmor, altså det samme materialet vi kjenner igjen fra operaen i Bjørvika.

- Vi har forsøkt å velge kvalitetsprodukter og naturmaterialer som tåler den harde slitasjen på et hotell og samtidig gir et tidløst uttrykk, forteller Deta K. Gemzell, arkitekt ved Claesson Koivisto Rune arkitektkontor til bonytt.no.

REN NYTELSE: Badet på Nobis hotel er kledd i Carrara-marmor på gulv og vegger. Servanten Water Jewels, designet av Matteo Thun for Vitra, blandebatteriet Axor Citterio fra Hans Grohe.  Toalett og badekar i serien D-code fra Duravit.
REN NYTELSE: Badet på Nobis hotel er kledd i Carrara-marmor på gulv og vegger. Servanten Water Jewels, designet av Matteo Thun for Vitra, blandebatteriet Axor Citterio fra Hans Grohe. Toalett og badekar i serien D-code fra Duravit. Foto: Foto: Louise Billgert

Badet demonstrerer at man kan oppnå et eksklusivt preg på et lite baderom, selv med enkle virkemidler.

- Dette badet skal være varmt, vakkert og gi en følelse av ro. Derfor har vi benyttet en dempet fargeskala, natursten, regulerbart lys og gulvvarme, sier arkitekten.

- Hva kan gjestene ta med seg av inspirasjon fra badet?

- Innred med speil. Store speilflater gjør at rommet kjennes større. Bruk dessuten regulerbar belysning: Når man sminker seg vil man gjerne ha et annet lys enn når man bader.

Badekar til fjells

SOFISTIKERT MINIMALISME: Badet på Nobis Hotel er enkelt, men sofistikert bygget.
SOFISTIKERT MINIMALISME: Badet på Nobis Hotel er enkelt, men sofistikert bygget. Foto: Foto: Louise Billgert

Quality Spa & Resort på Norefjell ble i 2011 kåret til Norges beste interiør. Hele prosjektet er designet og innredet av interiørarkitektkontoret Inne Design.

- Vi ønsker at badet skal oppleves som en lun hule, som gir assosiasjoner til fjell med røff natur, sier Vigdis A. Bergh.

For å oppnå en slik effekt er det benyttet organiske farger og barske materialer. Vasken er en uthulet grå sten, badekaret er svart, og på gulvet ligger grå bruddsten.

- Hva er ditt tips til personer som skal anskaffe nytt bad?

- Finn ut hva du trives med, ikke lag et baderom du kun synes er kult. Badet må også være funksjonelt.

Bad med sterke farger og frostet glass

Lenger ned i Buskerud fylke, nærmere bestemt i Drammen, ligger Comfort Hotel Union Brygge.

TETT PÅ NATUREN: Badet på Quality Spa & Resort på Norefjell er for det meste bygget av natursten-
TETT PÅ NATUREN: Badet på Quality Spa & Resort på Norefjell er for det meste bygget av natursten- Foto: Foto: Quality Spa & Resort Norefjell

Badet kjennetegnes av en benkeplate i sterke farger og stor kontrast mellom lyse og mørke fliser ellers. Dessuten er det benyttet et stort speil og glassfelt mellom baderom og soverom.

- Speilveggen er egentlig et glassvindu som er belagt med speilfolie på midten. Det øverste feltet i klart glass bringer dagslyset fra vinduet i i tilstøtende rom inn på badet, mens det nederste partiet er frostet for å hindre innsyn, forklarer interiørarkitekt Nina Haegi interiørarkitektfirmaet Haegholm.

- Hva er ditt tips til personer som skal anskaffe nytt bad?

- På et hotell er det viktig at badet kan rengjøres raskt og effektivt, og at uttrykket kan fornyes med enkle midler for å skape et oppdatert uttrykk. Dette kan vare lurt å ha i bakhodet når man lager et privat bad også.

Bad på loftet

På Brosundet hotell i Ålesund, er badet så å si integrert i soverommet.

- Badet skal stå som en lysende juvel i rommet, erklærer arkitekt Mads Emil Garde overfor bonytt.no.

FARGER OG FOLIE: Den fargesterke topplaten gir energi og
karakter til badet. Platen er fra Formica, servanten fra Duravit og flisene fra Marazzi.
FARGER OG FOLIE: Den fargesterke topplaten gir energi og karakter til badet. Platen er fra Formica, servanten fra Duravit og flisene fra Marazzi. Foto: Foto: Espen Grønli

Bygningens grove tømmerreisverk står her i maksimal kontrast til de glatte, kliniske flatene på badet.

Badene er ikke store, så arkitekten har forsøkt å få maksimalt ut av få kvadratmeter.

- Det som badene ikke har i plass, er det blitt kompensert for i kvalitet og rene linjer i lyse farger. Bruken av frostet glass gjør at badene kan være ganske små uten at det føles trangt.

- Hva er ditt tips til personer som skal anskaffe nytt bad?

- Bruk god tid på planleggingen. Badet skal brukes av alle i husholdningen, og er et rom man bruker mange timer i. Bruk en arkitekt som dere kan ha en god dialog med om hva dere ønsker og hvilke behov dere har. Kanskje han eller hun kommer opp med gode løsninger, som dere ikke hadde kommet på selv?

Les også:

Hold deg oppdatert: Meld deg på vårt nyhetsbrev

BAD I GLASSKASSE: Badet er en integrert del av soverommet på Hotell Brosundet i Ålesund.
BAD I GLASSKASSE: Badet er en integrert del av soverommet på Hotell Brosundet i Ålesund. Foto: Foto: Brosundet

Flere baderom i vår inspirasjonsguide

Amatører er bedre enn fagfolk til å pusse opp baderom

Dette er er den største tabben du gjør når du bader babyen

DIAMANTENS INDRE: Flisene på badet er fra Casa dolce casa. Badekar og servant fra Durat. Det firkantede servantmøbelet har Snøhetta tegnet, også produsert av Durat. Alle armaturer fra Vola. Toalettene er fra Villeroy & Boch. Glassveggene er laget av
Grassdal Glass på mål.
DIAMANTENS INDRE: Flisene på badet er fra Casa dolce casa. Badekar og servant fra Durat. Det firkantede servantmøbelet har Snøhetta tegnet, også produsert av Durat. Alle armaturer fra Vola. Toalettene er fra Villeroy & Boch. Glassveggene er laget av Grassdal Glass på mål. Foto: Foto: Brosundet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning