Bad og soverom i ett

Slik får du plass til badekar

Det trenger ikke stå på badet.

Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
Publisert Oppdatert
VÅT UTSIKTSPLASS: Plasseringen ved vinduene gir mulighet til å se utover byen fra badekaret.
VÅT UTSIKTSPLASS: Plasseringen ved vinduene gir mulighet til å se utover byen fra badekaret. Foto: Foto: Sveinung Bråthen
ROLIG PREG: For ikke å gi badekaret og soverommet kamp om oppmerksomheten er selve badet nøytralt innredet.
ROLIG PREG: For ikke å gi badekaret og soverommet kamp om oppmerksomheten er selve badet nøytralt innredet. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Når man bygger eller pusser opp et bad er det naturlig å spørre seg selv hvor badekaret skal stå.

Underforstått: Hvor i baderommet skal karet plasseres?

Da May Berg og Roy Stokvik bygde badet sitt tenkte de utenfor boksen - bokstavelig talt. Hvorfor ikke trekke ut badekaret fra badet og plassere det inne på soverommet?

Det finnes det flere gode grunner til. Men det finnes også noen grunner til å gå mot strømmen.

Et touch av spa

Ikke bare har beboerne skaffet seg et bad- og soverom ingen andre har maken til. Nå hviler det en spa-aura over værelset.

Her kan de senke kroppen ned i varmt vann og nyte utsikten av Østkantens skyline gjennom de store glassdørene som leder ut til balkongen.

Men tilbake til ulempene:

- Løsningen er nok ikke spesielt familievennlig. Dette er spaavdelingen, den daglige dusjen tar vi heller på badet nede, forteller Stokvik.

Én ting er vannsøl på gulvet, en annen ting er temperaturforskjeller. Mens et godt soverom bør være svalt, skal badet gjerne være lunt.

Det bekymrer ikke beboerne.

- Så lenge man har det varmt i vannet, gjør det ikke noe at det er litt kjølig i lufta. Og rommet er stort nok til at vi ikke risikerer fuktproblemer.

Fikk eksperthjelp

Beboerne fikk hjelp av interiørarkitekt MNIL Kathinka Dalseg til prosjektet i forbindelse med magasinet Bonytts serie "Interiørarkitekten hjelper deg".

- Dalseg ga oss den tryggheten som skulle til for å velge dristige løsninger, sier beboerne.

GJENNOMSIKTIG GULV: En to kvm stor glassplate på gulvet øker
romfølelsen dramatisk i begge etasjer. Fatet på veggen i etasjen under gjentar «designsirkelen» over badekaret.
GJENNOMSIKTIG GULV: En to kvm stor glassplate på gulvet øker romfølelsen dramatisk i begge etasjer. Fatet på veggen i etasjen under gjentar «designsirkelen» over badekaret. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

I utgangspunktet lå alle muligheter åpne. Leiligheten var et tomt, toetasjes volum i en nyoppført Selvaagblokk på Tøyen.

FARGEREGIME: For å unngå et kaotisk uttrykk er fargepaletten begrenset til hvitt, svart, oransje og brunt.
FARGEREGIME: For å unngå et kaotisk uttrykk er fargepaletten begrenset til hvitt, svart, oransje og brunt. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Dermed sto de også fritt til å legge felle inn et glassgulv ved utgangen til balkongen. Slik økes romfølelsen dramatisk i begge etasjer.

Men heller ikke dette er en typisk familievennlig løsning, all den tid man vandrer rundt på soverommet i slåbrok eller nattkjole.

Ren geometri

Interiøret er preget av tydelige geometriske innslag. Sonen som til sammen består av baderom og badekar er kurvet i hver ende. Grepet utgjør ikke bare et iøynefallende og dekorativt element i interiøret - de runde formene bærer også bud om at dette er en kroppsvennlig arena.

Det myke finner sin kontrast i den ene soveromsveggen og skaprekken, som til sammen utgjør en svart kube.

Prikken over i-en

SVART KUBE: Den svartbeisede garderoben fra TM Line er en del av det som fremstår som en svart kube. Den svarte flatskjermen er montert på en svingarm som kan dreies mot sengen.
SVART KUBE: Den svartbeisede garderoben fra TM Line er en del av det som fremstår som en svart kube. Den svarte flatskjermen er montert på en svingarm som kan dreies mot sengen. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Det mest iøynefallende geometriske innslaget er imidlertid den runde skiven som svever over badekaret.

Interiørarkitektens tips

  • Våg med vett. Ikke vær redd for å velge farger som ingen andre har. Det kan hende at fargene som passer best for deg, ikke finnes i trendbildet akkurat nå. Velg gjerne dristige farger, men hold deg til noen få.
  • Bruk aksentfarger. Benytt farger til å skape eller betone geometriske former. Du kan for eksempel lage en kube ved å male to tilstøtende vegger i samme farge.
  • Unngå mas. Sterke visuelle elementer kan konkurrere og dermed svekke hverandre. Konsentrer deg om få fokuspunkter, og sørg for at det også finnes avdempede innslag i rommet. For å unngå et hektisk uttrykk, valgte vi rolige, sandfargete fliser på badet.

- Den er selvsagt prikken over i-en. Nå føler vi at vi har soloppgang hver eneste dag.

Solsirkelen satte dem på sporet av et japansk uttrykk. Dermed kom ginsengtreet, den lave, nesten svevende sengen, og Isamu Noguchis rispapirlampe snart på plass.

I tillegg til å dra veksel på interiørfaglig ekspertise, gikk de ikke av veien for å suge av eget bryst. Kledningen av baderommet er Stokviks stolthet.

De som har vært på besøk i Snøhettas opera, vil straks dra kjensel på eikepanelet som rammer inn våtromssonen.

Les også:

Slik blir badet funksjonelt

MYKE FORMER: Den eikekledde innrammingen krever jevnlig oljing på grunn av hyppig vannsøl.
MYKE FORMER: Den eikekledde innrammingen krever jevnlig oljing på grunn av hyppig vannsøl. Foto: Foto: Sveinung Bråthen
AVRUNDET: Baderommet er kledd med restmaterialer fra operaen i Bjørvika. En skyvedør gjør det mulig å lukke bade- og soveromssonen fra etasjens øvrige rom.
AVRUNDET: Baderommet er kledd med restmaterialer fra operaen i Bjørvika. En skyvedør gjør det mulig å lukke bade- og soveromssonen fra etasjens øvrige rom. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Sjekk hva oppussingen koster med vår kalkulator

Skal du pusse opp? Prøv oppussingskalkulatoren!

De beste familieferiene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning