Interiør på badet

Nå er 70-tallsbadet tilbake

Dog i form av et lite spa med TV og musikk.

TRENDY: Heksagonfliser er inn, og det samme er marokkanske fliser og marmor.
TRENDY: Heksagonfliser er inn, og det samme er marokkanske fliser og marmor. Foto: FOTO: Modena fliser
Publisert Oppdatert

Det er liten tvil om at det ikke lenger bare er stua vi tilbringer tid i. Festen skjer på kjøkkenet og filmkvelder holdes på soverommet.

Med det er også interiøret i alle husets rom viktigere, også på badet. Her er det ikke snakk om 10 minutter til dusj og tannpuss hver morgen, nå skal det være plass til TV, grønne planter og velvære.

Vil ha ekte vare

- Det blir mer teknologi på badene. Sensorstyrte kraner, integrerte høyttalere og innebygd TV i speil, sier Mia Kjeldstad Hansen, som er interiørdesigner i Intro design.

- Fargene blir noe lunere, og vi er mer vågale med de mørke nyansene. Uttrykket blir mer og mer individuelt, legger hun til.

Ifølge interiøreksperten blir også utvalget større av faste installasjoner, som servant og dusj, og du kan velge i mer organiske former.

- Her kommer det mer i messing og betong. Å bruke imiterte materialer er helt ut. Nå er det det ekte som gjelder, opplyser Hansen.

Heksagonfliser, teracotta og marmor

Flisene på badet kan være enkle og ensfargede, eller i mønster. Heksagonfliser er in, og det samme er marokkanske fliser og marmor.

- De marokkanske flisene har hittil blitt brukt mest med intrikate mønstre, men her er det nå mer og mer av de geometriske variantene som dukker opp, forklarer Hansen.

Ellers er det nå mer vanlig med nesten sømløse bad, skal vi tro eksperten. I den forbindelse er mikrosement noe vi ser mer og mer av. Samtidig ønsker flere å gjemme sluket, da det gjerne ligger midt i dusjen. Her er en unidrain-løsning et fint alternativ.

- Dette fungerer også bra hvis du ønsker store fliser på gulv ettersom du kun behøver fall fra én side, tipser Hansen.

Unidrain er en løsning der du får et lengre, tynt sluk langs veggen, heller enn å ha det midt i dusjen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

70-TALLET ER TILBAKE: Vi vil se en minimalistisk stil kombinert med farger og spennende fliser inspirert av 70-tallet og det etniske.
70-TALLET ER TILBAKE: Vi vil se en minimalistisk stil kombinert med farger og spennende fliser inspirert av 70-tallet og det etniske. Foto: FOTO: Modena fliser

Ønsker mer farger

Nordmenn har endelig fått øynene opp for farger, og ifølge trendekspertene finner stadig flere og dypere farger veien inn i skandinaviske hjem - som hittil har vært heller minimalistiske og lyse.

Topp 5 trender på badet for 2016

Terrakottafliser, marmor, heksagon og fliser med etnisk mønster

Ulike strukturer, messing, mørke elementer (f.eks. på armatur), glasskombinert med varme og dype nyanser.

Store fliser 75 x 75 cm og 120 x 60 cm

Grønne planter som gir følelse av velvære og renhet

Møbler som stol eller benk – baderommet skal være et paradis for velvære

(Kilder: Modena gruppen AS/ Pej Gruppen Scandinavian Trend Institute)

Skal vi tro Pernille Kirstine Møller, trendredaktør og koordinator i  trendanalysebyrået Pej-gruppen i København, blir spesielt terrakotta-toner å se på badene fremover.

- I løpet av de neste årene vil vi se mer av farger og la oss inspirere av andre etniske kulturer, noe som gir plass til mønster og kreativitet. Spesielt varme terrakottafliser vil gjøre et comeback, opplyser Møller i en pressemelding.

Vi får også en større interesse for marmor til bruk på store flater, fremfor kun detaljer i hjemmet. Vi vil også se en minimalistisk stil kombinert med farger og spennende fliser inspirert av 70-tallet og det etniske.

Marmortrenden fortsetter

Marmoren har vi absolutt ikke rukket å gå lei av, og nå som vi også ser den i flere farger, vil vi ha den med oss i lang tid fremover.

- Marmorstenen er sårbar, og ikke veldig glad i mye syre eller for mye vann. Den krever også behandling om du skal ha den på badet, kan Pål Gundersen i Modena Gruppen AS fortelle.

Ifølge Gundersen er det fortsatt en stor interesse for minimalistiske fliser, og vi ser en økning av kombinasjonen betong og terrakotta, med nøytrale, men rustikke mønstre.

- Marmor har vi ventet på, og da spesielt lys marmor. Vi tror det vil komme mer av dette i 2016 og 2017, og folk flest vil kombinere marmor med andre materialer, som mørke steintolkninger med jevn farge. Flisprodusentene har sett denne trenden og kommer nå med marmorimitasjon på flis som ikke krever vedlikehold på samme måte som med ekte marmor, sier Gundersen.

Ifølge ham ser flisprodusenten en etterspørsel etter store fliser, og også fliser i spesialformater, som fiskemønster eller heksagonfliser.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MARMOR: Marmoren har vi absolutt ikke rukket å gå lei av, og nå som vi også ser den i flere farger, vil vi ha den med oss i lang tid fremover.
MARMOR: Marmoren har vi absolutt ikke rukket å gå lei av, og nå som vi også ser den i flere farger, vil vi ha den med oss i lang tid fremover. Foto: FOTO: Modena fliser

Enkelte ting krever planlegging

Om du er klar for litt oppfriskning på badet, er det imidlertid viktig å huske at oppussing eller møblering av våtrom krever litt planlegging. Ikke alt overlever for lenge i et våtrom, og sertifiserte fagfolk bør gjøre det meste av jobben. Sistnevnte er viktig også for at forsikringene skal dekke eventuelle skader om noe skulle gå galt. 

- Uansett hva du velger å gå for av uttrykk og designløsninger på bad; vær alltid sikker på at grunnarbeidet er gjort riktig og at det du setter inn tåler å være i et varmt og fuktig rom. Det er mye som kan se kult ut på bilder, men noen ganger fungerer det dårlig rent praktisk, advarer Hansen.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning