Baderomsinteriør

Badet har både tradisjonelle og moderne stilelementer

Beboerne ville at badet skulle høre naturlig hjemme i det klassiske huset.

STILMIKS: Kontrastveggen er kledd med fliser fra Bella Interiør.
En nisje er felt inn i veggen. Selve dusjsonen markeres av
en nedsenkning og mindre fliser enn gulvets øvrige fliser. Det avlange avrenningssluket fra Unidrain er diskret plassert parallelt med veggen. Badekaret er fra Westerbergs og armaturen fra Vola. Pendellampe Caboche fra Foscarini.
STILMIKS: Kontrastveggen er kledd med fliser fra Bella Interiør. En nisje er felt inn i veggen. Selve dusjsonen markeres av en nedsenkning og mindre fliser enn gulvets øvrige fliser. Det avlange avrenningssluket fra Unidrain er diskret plassert parallelt med veggen. Badekaret er fra Westerbergs og armaturen fra Vola. Pendellampe Caboche fra Foscarini. Foto: Foto: Sveinung Braathen
Publisert Oppdatert

Har du planer om å pusse opp badet, men ikke sikker på hvilken stil du skal velge? Da er det kanskje godt å høre at fagfolk sier at du gjerne kan blande elementer fra ulike stiler.

Dette badet har både moderne stilelementer og hentydninger til barokkstilen. Badekaret hviler stødig på fire løvepoter og er rommets midtpunkt, og over karet svever en funklende prismekrone.

Et barokkinspirert blomstermønster brer seg over hele langveggen. En italiensk 1700-tallsfyrste ville trolig nikket gjenkjennende til beskrivelsen og neppe forestilt seg at vi befinner oss på et familiebad i Drammen.

Blandet stil på badet

- Mange velger å rendyrke én stil: enten bare tradisjonelt, eller bare moderne. Det er trygt, men ikke så spennende. Man er ikke nødt til å velge profilerte skapdører og messingarmaturer selv om man ønsker seg løveføtter og lysekrone på badet, forteller interiørarkitekt MNIL Camilla Christensen, som hjalp familien med innredningen av badet.

Christensen brakte derfor inn elementer som vitner om vår egen tid; armaturer, servant, speil og en spesialtilpasset innredning.

VALNØTTINNREDNING: Innredningen i valnøttre er tegnet av Camilla Christensen og utført av møbelsnekker Svend Helge Aagaard. Lyslister på undersiden av
møbelet lyser opp gulvet. All belysning er levert av Concept Design.
VALNØTTINNREDNING: Innredningen i valnøttre er tegnet av Camilla Christensen og utført av møbelsnekker Svend Helge Aagaard. Lyslister på undersiden av møbelet lyser opp gulvet. All belysning er levert av Concept Design. Foto: Foto: Sveinung Braathen

Nostalgisk og funksjonelt bad

Huset er fra 1923, og beboerne fryktet at et hypermoderne, sterilt bad kunne bli et fremmedelement i et miljø av smårutede vinduer og profilerte lister. Beboerne ønsket å spille videre på nostalgien samtidig som badet både skulle være tidsmessig og funksjonelt.

Fliser bare på en vegg

«Velg nøytrale fliser og vær heller litt løssluppen i valg av håndklær og ting som enkelt kan skiftes ut når du blir lei». Slik lyder et av de vanligste rådene når man skal bygge eller pusse opp badet. Dette badet viser hvordan det kan gå om man lytter med et halvt øre: Den frodige kontrastveggen gir utvilsomt særpreg, men kan bli dyr å angre på.

- Det er vanlig å legge inn en pyntebord når man flislegger. Men det er ikke noe mer drastisk å kle én vegg, en fondvegg, med dekorative fliser, hevder Christensen.

Ved å begrense seg til én vegg har de ikke bare oppnådd et mer dempet visuelt inntrykk; de har også begrenset utgiftene både til materialer og arbeid. Derfor vil det også koste mindre å skifte ut flisene dersom beboerne en dag skulle få nok av barokk. Lite tyder imidlertid på at det vil skje med det første: Badet er blitt et av familiens favorittrom, og fungerer også som oppholdsrom nesten på linje med stuen.

USJENERT: Rektangulær servant fra Rapsel og veggfestet blandebatteri fra Vola, begge føres av Shelby teknikk. De to gardinløse vinduene er belagt med en frostet folie som hindrer innsyn (og utsyn) samtidig som dagslyset kan flomme inn.
USJENERT: Rektangulær servant fra Rapsel og veggfestet blandebatteri fra Vola, begge føres av Shelby teknikk. De to gardinløse vinduene er belagt med en frostet folie som hindrer innsyn (og utsyn) samtidig som dagslyset kan flomme inn. Foto: Foto: Sveinung Braathen

Estetisk foran praktisk

Toalett, blandebatterier og dusjhode er bygd inn i veggen, rør og ledninger er ute av syne. Det gir et eksklusivt preg samtidig som renholdet blir enklere. Like fullt går valget av innebygde løsninger på bekostning av praktiske hensyn. Prisen for å prioritere estetikken kan bli høy.

TROPISK: Dusjhodet fra Vola gir en opplevelse av å stå i troperegn.
TROPISK: Dusjhodet fra Vola gir en opplevelse av å stå i troperegn. Foto: Foto: Sveinung Braathen

- Rørleggeren er ikke glad i innebygde løsninger. Når noe må repareres, må de inn og åpne veggen, påpeker interiørarkitekten.

Varier flisstørrelsen

Bruk fliser av ulike formater for å markere for eksempel dusjsone og toalettsone visuelt.

Velg mindre fliser på gulvet i våtsonen. Mens store fliser fort blir glatte, sklir man ikke like lett på mosaikkfliser.

Den spesialtilpassede, vegghengte innredningen gjør imidlertid alle til lags. Møbelet strekker seg langs den ene langveggen og fyller flere funksjoner. Venstre halvdel er forbeholdt servant og avlastningsbenk. Den høyre halvdelen, ett nivå lavere, fungerer som sittebenk. Fem rommelige skuffer gir familien alle muligheter til å beholde badet sitt ryddig og innbydende til enhver tid.

FRODIG: Mønsteret står i relieff og gir derfor en tredimensjonal effekt. Lignende fliser fås også i rimeligere utgave, da med påtrykt mønster.
FRODIG: Mønsteret står i relieff og gir derfor en tredimensjonal effekt. Lignende fliser fås også i rimeligere utgave, da med påtrykt mønster. Foto: Foto: Sveinung Braathen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning