Moderne arkitektur

- Vi bor definitivt ikke på utstilling

Huset i Trondheim har en hel etasje i glass, men det opplever ikke eierne som et problem.

GLASS PÅ ALLE KANTER: Med en førsteetasje med glass til alle sider er familieboligen åpen for innsyn.  Med gardiner og et  fleksibelt lyssystem kan den transparente etasjen skjermes for innsyn, helt eller delvis.
GLASS PÅ ALLE KANTER: Med en førsteetasje med glass til alle sider er familieboligen åpen for innsyn. Med gardiner og et fleksibelt lyssystem kan den transparente etasjen skjermes for innsyn, helt eller delvis. Foto: FOTO: Ivan Brodey
Publisert Oppdatert

Denne bokstavelig talt luftige villaen i moderne stil har Trondheims-arkitektene Brendeland & Kristoffersen arkitekter As tegnet til et ungt par med to barn.

Huset åpnes og lukkes

Med så mye glass rundt hele første etasje kan det se ut som innsynet til boligen er åpent. Det opplever derimot ikke familien som bor der.

- Vi bor definitivt ikke på utstilling, sier eieren til Bonytt.no.

- Fordi husets første etasje er senket ned er vinduene i normal høyde når vi oppholder oss inne. Derfor er det ikke annerledes enn i andre hus, mener eierne.

Med gardiner hele veien rundt og fleksibelt lyssystem kan familien på en enkel måte regulere hvor mye utsyn og innsyn de vil ha i huset.

Vanligvis fortrekker beboerne å holde denne utrolige glassfasaden helt åpen.

Ny og original norsk arkitektur

- Budsjettet var begrenset og boligen er derfor utpreget enkel og kompakt. 120 kvadratmeter høres kanskje lite ut, men her er alle korridorer og mellomganger renset bort, opplyser arkitekt Geir Brendeland til Bonytt.no

Huset med de spesielle løsningene er bygget i tre og glass.

Designet er i klasse med arkitekturprosjekter som Nesodden-boligen som er langt fra A-4, eller Asker-huset som minner to sigaresker stablet på hverandre.

Slik ble den rimelige tomta en suksess

I og med at det ikke var sjøutsikt fra tomten var den rimeligere enn mange andre i nabolaget. Men arkitektene regnet seg frem til at med en takterrasse ville beboerne få en flott utsikt til flere sider av landskapet omkring Trondheim, og ikke minst ut mot fjorden.

- På denne måten ble en relativt rimelig tomt omskapt til et sted med en førsteklasses beliggenhet, kommenterer de to arkitektene bak prosjektet.

HUSET SOM LETTER: Arkitektene Geir Brendeland og Olav Kristoffersen tegnet huset som en treboks som hviler på seks smekre A-formete stålsøyler. Her ser du at massivtreboksen produsert av Moelven Massiv Tre blir plassert. Arkitektfirmaet bak dette prosjektet har tidligere tegnet Norges høyeste trehus, en femetasjers boligblokk midt i Trondheim.
HUSET SOM LETTER: Arkitektene Geir Brendeland og Olav Kristoffersen tegnet huset som en treboks som hviler på seks smekre A-formete stålsøyler. Her ser du at massivtreboksen produsert av Moelven Massiv Tre blir plassert. Arkitektfirmaet bak dette prosjektet har tidligere tegnet Norges høyeste trehus, en femetasjers boligblokk midt i Trondheim. Foto: FOTO: Arkitektene
SAMSPILL  MED NATUREN: Her ser du hvordan huset svever over bakken. Legg merke til hvor god kontakt huset har med skogen like ved.
SAMSPILL MED NATUREN: Her ser du hvordan huset svever over bakken. Legg merke til hvor god kontakt huset har med skogen like ved. Foto: FOTO: Ivan Brodey

Terrasse på taket

Det svakt innoverskrånende rekkverket som går hele veien rundt takterrassen på toppen av huset er også et funn for huset.

Terrassen inneholder blant annet lagringsplass for mindre utemøbler, kjøleskap, musikkanlegg, stikkontakter og vannuttak.

Førsteetasje i glass

Selv om toppetasjen er oppsiktsvekkende er det kanskje førsteetasjen de fleste fester seg ved.

Den er rett og slett et stort og åpent rom som er senket litt ned i bakken. Etasjen inneholder både hovedinngang, hageinngang, kjøkken og stue, spisestue og wc.

- Dette er et spennende prosjekt. Det kunne nesten ikke vært enklere. Og måten arkitektene bruker massivtre på er et pionerarbeid, sier redaktør Tom Erik Holmlund i bransjebladet Gode Rom.

Naturen er blitt en del av boligen

- Det sammenhengende vindusbåndet som løper hele veien rundt bygningen bidrar til at interiøret i 1. etasje får et nært forhold til omgivelsene, utdyper Geir Brendeland.

Først og fremst oppstår det med alt glasset en særegen kontakt til skogbunnen med røtter, trestammer og blader på den ene siden av huset, og til gressplenen på den andre siden av boligen.

Annenetasjen er boligens mest private del

SKREDDERSØM I SEMENT: Nedgangen til førsteetasjen i betongsokkelen har også fått en spesiell form.
SKREDDERSØM I SEMENT: Nedgangen til førsteetasjen i betongsokkelen har også fått en spesiell form. Foto: FOTO: Arkitektene

2.etasje er tegnet for å stå i maksimal kontrast til 1. etasje.

Dette mellomnivået i huset oppleves som nesten lukket sett i forhold til første etasje og inneholder tre soverom, stue, samt et baderom.

Alle disse værelsene er kompakte, og med en relativt lav takhøyde oppstår det en intim atmosfære i denne midtdelen av boligen.

Rolig atmosfære

Arkitektene legger til at vinduene i annen etasje er jevnt fordelt som regelmessige åpninger i fasaden. Dette bidar også til at disse rommene og hele huset oppleves som rolig og nøytralt.

KULT I FØRSTE NIVÅ: Den nedsenkete førsteetasjen er  lys og lekker, selv om den ligger under bakkenivå.
KULT I FØRSTE NIVÅ: Den nedsenkete førsteetasjen er lys og lekker, selv om den ligger under bakkenivå. Foto: FOTO: Arkitektene
STOR TRIVSEL MED TRE: Ved å bruke heltrekonstruksjoner fikk huset en ferdig, indre overflate. Treet gjør etasjen lun, beskyttet og privat.
STOR TRIVSEL MED TRE: Ved å bruke heltrekonstruksjoner fikk huset en ferdig, indre overflate. Treet gjør etasjen lun, beskyttet og privat. Foto: FOTO: Arkitektene

Denne øvre boflaten i huset er laget som en boks av massivtreelementer og som blanserer på seks slanke stålsøyler. Disse stålsøylene har fått sin spesielle A-form for at huset skal tåle vindlast, som det det heter på arkitektspråket.

- Husets radikale konstruksjon som blant annet kan minne om en treeske på fyrstikkbein av stål, ble klekket ut i samarbeid med den velrennomerte byggingeniør Nils Fjærvik, forklarer Brendeland.

Energibesparende tiltak

Huset, som noen mener kan minne om et akvarie, har en rekke energibesparende installasjoner. Blant annet en balansert ventilasjon med luft-til-luft varmegjenvinner og en luft-til-vann varmepumpe for rom-og vannoppvarming. En effektiv peisovn gir et ekstra varmetilskudd i de kaldeste vintermånedene.

- Vi har bodd en stund i huset, og garasjen med boder er på plass. Dermed anser vi anlegget som komplett, avslutter eierne til Bonytt.no

Les også:

Flere spennende arkitekturprosjekter

En bomullspinne kan avsløre dårlig inneklima

Snitt fra siden med takterrasse
Snitt fra siden med takterrasse Foto: Simen Stori Tegning: Brendeland og Kristoffersen
To trapper til toppen
To trapper til toppen Foto: Simen Stori Tegning: Brendeland og Kristoffersen
Grunnplan
Grunnplan Foto: Simen Stori Tegning: Brendeland og Kristoffersen
Huset med nedsenket inngangsparti
Huset med nedsenket inngangsparti Foto: Simen Stori Tegning: Brendeland og Kristoffersen

Ikke overdriv størrelsen når du kjøper vedovn

Se loftsleilighet i særklasse

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning