Ferdighus

Spennende ferdighus

Glassfasade, panoramautsikt og kledning av lerk gjør ferdighuset alt annet enn kjedelig.

Publisert Oppdatert
HVA OG HVOR: Enebolig «Mira» fra Mesterhus. Areal: Ca. 230 kvm. Beliggenhet: Austevoll, Hordaland
HVA OG HVOR: Enebolig «Mira» fra Mesterhus. Areal: Ca. 230 kvm. Beliggenhet: Austevoll, Hordaland Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Om ferdighuset

«Mira» fra Mesterhus har store vindusflater på den ene langsiden, og begge sideveggene har store glasspartier som skaper et langsgående gjennomlys. Huset er sonedelt: Den åpne midtsonen går på langs av huset, har dobbel takhøyde og inneholder kjøkken, spisestue og stue. Den private sonen i bakkant er mer lukket, med soverom, evt. arbeidsrom og bad.

Takvinduene fra Velux er tegnet inn for å få inn mest mulig lys. Hos Njaastad/Økland er blant annet flere dører fjernet og størrelsen på noen av rommene er endret. Hos Mesterhus opplyser de at tilpasser kataloghusene hvis kunden ønsker endringer.

Lett skråstilt vender ferdighuset ut mot havet. Den store glassflaten i fasaden speiler den flotte vestlandsnaturen.

Helge André Njåstad og Hilde Økland har bosatt seg i barndommens trakter, i kommunen Austevoll som består av 667 øyer, holmer og skjær. På Hundvåkøy fant paret drømmetomten og ferdighuset.

- Vi kan ikke tenke oss å bo noe annet sted. Jeg fant tomten ved havet, og Helge André fant fram til hustypen, sier Hilde Økland.

Langside med utsikt

- Da vi valgte bolig, var tomten med panoramautsikt avgjørende. Huset har store vindusflater og terrassen ble bygd på langsiden ut mot havet, sier Hilde Økland.

Eneboligen er et ferdighus fra Mesterhus , kledd med sibirsk lerk. I galleriet er det store takvinduer som slipper lys ned til stue og kjøkken.

LES OGSÅ: Trendy stålamper

- Vi valgte lerk for å ha det mest mulig vedlikeholdsfritt. Dessuten speilvendte vi boligen slik at glassfasaden på langsiden av huset vender ut mot havet, og terrassen får sol store deler av dagen.

I stadig forandring

Interiøret er i lyse farger, men det er krydret med et fargesterkt bilde som Hildes mor har malt, og med arveting fra hennes tippoldemor. Beboerne har bevisst valgt nøytralt interiør, og vil heller ha muligheten til å bruke farger på tilbehør. Gulvene er i ask, med unntak av våtrommene som har mørk skifer.

Nyheter om peis: Flammende het høst

SPENNENDE: Ferdighuset ligger ved havet, er kledt i lerk og er alt annet enn kjedelig.
SPENNENDE: Ferdighuset ligger ved havet, er kledt i lerk og er alt annet enn kjedelig. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Hilde Økland bedyrer at utsikten er like fascinerende enten det er sol og glitresjø eller når havet står hardt på vinterstid.

Moderne ferdighus

Ferdighus trenger ikke være kjedelige. Flere produsenter tilbyr etterhvert varianter med moderne, urbant preg:

Norgeshus

Momenta funkishus

Boligpartner

Nordbohus

Systemhus

Hellvik hus

Norske hus

- Hele veggen er et maleri i stadig forandring. Lyset har en beroligende virkning på oss, og om sommeren bruker vi knapt nok kunstig belysning. Fordi vi bor så nært på naturen, er huset tilpasset terrenget. Det hører hjemme nede ved sjøkanten.

Flere boligreportasjer finner du her.

Julegave til turglad mann? Ny gps-test på Klikk.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning