Arkitekttegnet hytte ved sjøen:

Sommerhytta alle drømmer om

Vedlikeholdsfri fasade og fantastisk beliggenhet på Østfold-hytta.

PANORAMAHYTTE: Hytta dukket brått opp når du kommer opp den bratte bakken fra brygga. Den lange glassfaden med skyvedører gir eierne en utrolig utsikt over sjøen. Husene er kledd med ubehandlet osp, tredekkene omkringer er av sibirsk lerk.
PANORAMAHYTTE: Hytta dukket brått opp når du kommer opp den bratte bakken fra brygga. Den lange glassfaden med skyvedører gir eierne en utrolig utsikt over sjøen. Husene er kledd med ubehandlet osp, tredekkene omkringer er av sibirsk lerk. Foto: FOTO: Espen Grønli
Publisert Oppdatert

Hytte- og feriesteder er ikke lenger bare forbeholdt en tradisjonell sørlandsstil.

Mange hytter langs kysten utmerker seg med spennende arkitektur, gjennomtenkte uteplasser og tanker om tilpasning til terrenget rundt.

For å unngå vedlikeholdsmas, velger flere og flere robuste byggematerialer som tåler en støyt. Så også med denne hytta i Østfolds skjærgård.

Vedlikeholdsfritt

Her er tak og vegger i den velformede hytta så å si vedlikeholdsfrie.

Sommerstedet signert arkitekt Erik Collett og interiørarkitekt Hanne Arvik er nettopp av den typen som nesten blir borte mellom gråberg og gamle, krokete furutrær.

Dette får arkitektene til, samtidig som de har gitt bygget et oppsiktsvekkende tårn som rager over tretoppene.

Høyt og lavt på sammme tid

- Vi ville underordne bygningene det karrige, men like vel maleriske kystlandskapet her på Østfold-kysten, sier arkitekt MNAL Erik Collett i Kritt arkitekter i Oslo til Hytteliv.no

EN HØYDARE PÅ ÅSKAMMEN: Her ser du hovedhuset med fasade mot sjøen. Tårnet med flere rom rager opp mot trekronene.
EN HØYDARE PÅ ÅSKAMMEN: Her ser du hovedhuset med fasade mot sjøen. Tårnet med flere rom rager opp mot trekronene. Foto: FOTO: Espen Grønli
SAMSPILL MELLOM BYGNINGER: Hytta har et atrium i midten, og  herfra er det et utrolig utsyn over sjøen. Anlegget er tegnet av arkitektene Erik Collett i Kritt Arkitekter og Hanne Arvik i Metropolis. Legg merke til at treverket er grånet og har samme farge som berget.
SAMSPILL MELLOM BYGNINGER: Hytta har et atrium i midten, og herfra er det et utrolig utsyn over sjøen. Anlegget er tegnet av arkitektene Erik Collett i Kritt Arkitekter og Hanne Arvik i Metropolis. Legg merke til at treverket er grånet og har samme farge som berget. Foto: FOTO: Espen Grønli
UTEROM I SÆRKLASSE: Atriet på ca. 50 kvadratmeter er en skjermet uteplass som er et yndet oppholdssted for de ferierende gjennom hele sommeren.
UTEROM I SÆRKLASSE: Atriet på ca. 50 kvadratmeter er en skjermet uteplass som er et yndet oppholdssted for de ferierende gjennom hele sommeren. Foto: FOTO: Espen Grønli
HOVEDHUSET SETT FRA BAKSIDEN: Fra atriet på baksiden kan du gå rett gjennom gangen midt i hovedhuset. Kjøkken og spisestue til høyre - stue til venstre.
HOVEDHUSET SETT FRA BAKSIDEN: Fra atriet på baksiden kan du gå rett gjennom gangen midt i hovedhuset. Kjøkken og spisestue til høyre - stue til venstre. Foto: FOTO: Espen Grønli
SINK PÅ TOPPEN: Det buete tønnehvelvet er kledd med mattgrå sinkplater. De er solide, vakre og fargen passer utmerket til sjøen i horisonten.
SINK PÅ TOPPEN: Det buete tønnehvelvet er kledd med mattgrå sinkplater. De er solide, vakre og fargen passer utmerket til sjøen i horisonten. Foto: FOTO: Espen Grønli

Utsikt og skjerming

- I kombinasjon med denne diskre plasseringen av hytta ville vi ta vare på utsikten. Både mot havet og områdene nær hytta, sier eksperten.

Han samarbeidet med interiørarkitekt MNIL Anne Aarvik, daglig leder i Metropolis interiørarkitekter, om selve hyttta - og med Ellen Hodt i Corniche Innredning om farger på møbler og tekstiler i interiørene.

Åpner seg mot naturen

SMEKKERT OG LEKKERT: Her ser du hvordan hovedhytta åpner seg makismalt mot sjøen. Dette er arkitektur av høy klasse. Legg merke til de smekre søylene som bærer taket.
SMEKKERT OG LEKKERT: Her ser du hvordan hovedhytta åpner seg makismalt mot sjøen. Dette er arkitektur av høy klasse. Legg merke til de smekre søylene som bærer taket. Foto: FOTO: Espen Grønli

Eierne, en sjø- og båtglad familie, tenkte grundig gjennom plasseringen av hytta på åskammen, og hva de trengte av plass for å få til trivelige oppholdsrom for flere.

Løsningen ble en et langsmal hovedhus på én etasje. Det har mange, store vinduer, en rekke dører og åpninger mot naturen.

Stilen skulle være ren, maritim og moderne på samme tid. Beboerne ville ha bare noen ganske få lyse og lette farger i husene.

De delikate fargene som er brukt går derfor igjen flere steder. Soverommene skulle alle ha innebygde senger - noe som passer hyttas stil på en utmerket måte.

Eiernes mål var å flette sammen varme og personlighet inn i den moderne byggestilen som arkitekten hadde hånd om.

Tønnehvelv på toppen

Den lave bygningen har et karakteristisk tønnehvelv kledd med sink utvendig. Hytta inneholder både kjøkken, spisestue, stue og gangarealer.

Gangene som går både midt i og på tvers av huset, gir spennende havgløtt. Blant annet fra atriet midt i anlegget og tvers gjennom hovedhuset.

Minimale vegger

Den gjennomført minimalistisk konstruerte vegg- og vinduskonstruksjonen bidrar også til å gi eierne en storslått havutsikt innenfra.

Terrassene både foran og bak hoveduset, i atriet og mot tårnet har tredekke av ubehandlet, sibirsk lerk.

Enkelte steder er dette slitesterke, sølvgrå trematerialet figurskåret til berget.

Tårnet

Tretårnet som kneiser på pynten like bak hovedhytta er det andre hovedelemenet i anlegget.

GANGEN I SENTRUM: Hovedhytta har et buet innetak som strekker i hele bygningens lengde. I bakgrunnen ses litt av kjøkkenet i enden av hytta. Se hvordan veggene som skjermer gangarealet midt i huset ikke går helt opp til taket.
GANGEN I SENTRUM: Hovedhytta har et buet innetak som strekker i hele bygningens lengde. I bakgrunnen ses litt av kjøkkenet i enden av hytta. Se hvordan veggene som skjermer gangarealet midt i huset ikke går helt opp til taket. Foto: FOTO: Espen Grønli
SJØLIV INNE OGSÅ: Hytteeierne elsker båtlivet og hytta preges derfor av en rekke maritime interiørinnslag. Dette bildet er signert Per Fronth.
SJØLIV INNE OGSÅ: Hytteeierne elsker båtlivet og hytta preges derfor av en rekke maritime interiørinnslag. Dette bildet er signert Per Fronth. Foto: FOTO: Espen Grønli
LETTE FARGETONER: Kjøkkenet i den enne enden av hytta er også holdt i den enkle, lette stilen som preger stedet. Den rolige gråfargen du ser er spesialblandet, og den går igjen i flere rom i disse sommerhusene.
LETTE FARGETONER: Kjøkkenet i den enne enden av hytta er også holdt i den enkle, lette stilen som preger stedet. Den rolige gråfargen du ser er spesialblandet, og den går igjen i flere rom i disse sommerhusene. Foto: FOTO: Espen Grønli

Det inneholder blant annet soveværelser, bad, boder og arbeidsrom. Fra utsiktspunktet i øverste etasje på toppen av tårnet er det panoramutsikt over trekronene.

Bindingverk, ribber og kule sinkplater

Begge bygningene er oppført i isolert bindingsverk. Innvendig er rommene kledd med malt, glatt trepanel.

I soverommene finnes det enkelte innslag av kanadisk furu, oregon pine, et treslag med en varm lød i overflaten.

Tønnehvelvet i hovedhuset er lagd av et ribbeverk av kryssfinerplater. Utvendig er taket tekket med mattgrå sinkplater.

Les også:

Uteplasser helt utenom det vanlige

Eksklusiv arkitektur i høyfjellet

ET VELVÆREROM: Badet er også innredet i en behersket, rolig stil.
ET VELVÆREROM: Badet er også innredet i en behersket, rolig stil. Foto: FOTO: Espen Grønli
HIMMELSK PÅ TOPPEN: Rommet på toppen av tårnet er møblert og innredet på en elegant, maritim måte. Dette er et sted hvor du opplever lyset, himmelen og havet ekstra sterkt.
HIMMELSK PÅ TOPPEN: Rommet på toppen av tårnet er møblert og innredet på en elegant, maritim måte. Dette er et sted hvor du opplever lyset, himmelen og havet ekstra sterkt. Foto: FOTO: Espen Grønli
VAKKERT VED SJØEN: Wow! Fra utsiktsavsatsen i tårnet ligger hele kysten og den blinkende sjøen for dine føtter.
VAKKERT VED SJØEN: Wow! Fra utsiktsavsatsen i tårnet ligger hele kysten og den blinkende sjøen for dine føtter. Foto: FOTO: Espen Grønli

Se den superkompakte arkitekthytta

Dette huset får toppkarakter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning