Arkitketur: Arkitektens private bolig

Slik tegnet arkitekten sitt eget hus

Sivilarkitekt Christine Grape tegnet huset som et gedigent toetasjes rom med glassflater. Slik fikk familien et skreddersydd hus.

GLASSFASADE. Boligen sett fra den usjenerte hagen. Stuen er i første etasje og arbeidskontoret i annen. Badet (t.h.) har speil på den ene veggen og grønne mosaikkfliser på mottsatt side.
GLASSFASADE. Boligen sett fra den usjenerte hagen. Stuen er i første etasje og arbeidskontoret i annen. Badet (t.h.) har speil på den ene veggen og grønne mosaikkfliser på mottsatt side. Foto: FOTO: Espen Grønli
Publisert Oppdatert
SELVGJORT.Sivilarkitekt MNAL Christine Grape hos Dark Arkitekter har designet en praktisk og sosial familiebolig. Den avlange innebygde peisen har hun også tegnet.
SELVGJORT.Sivilarkitekt MNAL Christine Grape hos Dark Arkitekter har designet en praktisk og sosial familiebolig. Den avlange innebygde peisen har hun også tegnet. Foto: FOTO: Espen Grønli
HUS I BOKS. Den arkitekttegnede boligen på Høvik er 250 kvm. Det ble ferdigstilt i 2005.
HUS I BOKS. Den arkitekttegnede boligen på Høvik er 250 kvm. Det ble ferdigstilt i 2005. Foto: FOTO: Espen Grønli
FORMER. Utemøbler som har lignende form som huset, fra Gatma.
FORMER. Utemøbler som har lignende form som huset, fra Gatma. Foto: FOTO: Espen Grønli

Godt skjermet i villastrøket ligger en hvit boks med store glassflater. Det lyser i vinduer som ligger vendt ut mot en usjenert hage.

For sivilarkitekt Christine Grape var en praktisk og funksjonell bolig blant de viktigste kriteriene da hun tegnet huset for familien på fire.

- Jeg ville ha gode rommelige sammenhenger, et hus som er lett å holde rent og det skulle være rasjonelt å bygge.

Som legoklosser

- Hvordan kom du fram til form, farge og materialvalg?

- Tenk deg huset som en stor boks med en mindre boks inni.

- Den store, hvite boksen er selve huset, eller ytterveggene, lagd av porebetong. Boksen inni er kjernen i huset, og består av trapp, kjøkken og bad. Som kontrast er overflatene innvendig fargelagt.

Kontrastbruk

Arkitektens idé var å tydeliggjøre bokstenkningen gjennom kontraster.

En kald og hvit mur er brukt mot varme og brune materialer, som på kjøkkenet og i garderoben. På badene er det grønne fliser, speilflater og interiøret har små innslag av gull.

- På den måten oppleves rommene som lyse og store, samtidig som de ulike rommene får forskjellig identitet ved bruk av farger og teksturer, sier Christine Grape.

Et toetasjes rom

Begge kortveggene i huset er rene glassfasader fra gulv til tak. Lyset slippes inn i rommene, og skillet mellom ute og inne viskes ut.

Første etasje inneholder spisestue, stue og kjøkken. I andre etasje finnes hovedbad, soverom samt et kontor som er åpent ned til stuen.

Sosialt møtepunkt

Det store oppholdsrommet for hele familien er lagt til første etasje.

-Her er vi sammen selv om vi gjør ulike ting. Barna gjør lekser ved kjøkkenbenken mens jeg lager middag. Når vi har gjester, blir matlagingen en sosial del av selskapet, og det er deilig å slippe å stå alene på kjøkkenet.

Dessuten sitter jeg ofte på en barkrakk ved kjøkkenbenken med pc-en når jeg arbeider.

Skyvedører

Det er få dører i huset, kun soverom og bad har dører. Foran badene er det benyttet skyvedører i glass.

- Jeg foretrekker skyvedører fremfor slagdører. Skyvedører er aldri i veien, den eneste ulempen er at de er mindre lydtette. Jeg har benyttet frostet glass slik at lyset slipper inn, og man kan så vidt skimte om noen er innenfor eller ikke.

Utedusj på taket

I gangen henger vesker og klær på hjemmelagde knagger. De personlige knaggene er lagd av brukte biljardkuler.

Christine Grape har tegnet trappene som fører opp til annen etasje og til en stor takterrasse med salonggruppe og utedusj.

- Jeg valgte flatt tak slik at vi kunne ha en stor terrasse, på den måten har vi fått et stort ekstra rom hele sommeren.

SKAPVEGG. Kjøkkeninnredning fra Varenna. Skapene går helt opp til taket. Betonggulv med vannbåren varme.
SKAPVEGG. Kjøkkeninnredning fra Varenna. Skapene går helt opp til taket. Betonggulv med vannbåren varme. Foto: FOTO: Espen Grønli
ALLROM. Lampen over spisebordet har Christine Grape arvet etter bestefaren. Ved en feiltagelse ble skjermen hengende skjevt, og det har den gjort siden.
ALLROM. Lampen over spisebordet har Christine Grape arvet etter bestefaren. Ved en feiltagelse ble skjermen hengende skjevt, og det har den gjort siden. Foto: FOTO: Espen Grønli
GRØNN UTSIKT. Stuen har utsikt mot hagen som ligger i skogkanten. Det solide spisebordet i eik er tegnet av Christine. Salonggruppen består av tre "Klippan"-sofaer fra Ikea som har skiftet trekk noen ganger.
GRØNN UTSIKT. Stuen har utsikt mot hagen som ligger i skogkanten. Det solide spisebordet i eik er tegnet av Christine. Salonggruppen består av tre "Klippan"-sofaer fra Ikea som har skiftet trekk noen ganger. Foto: FOTO: Espen Grønli
OPPTRAPPET. Trappen mellom første og annen etasje er tegnet perfekt inn i boligen.
OPPTRAPPET. Trappen mellom første og annen etasje er tegnet perfekt inn i boligen. Foto: FOTO: Espen Grønli
SMALT. Lange korridorer på hver siden i annen etasje binder sammen kuben.
SMALT. Lange korridorer på hver siden i annen etasje binder sammen kuben. Foto: FOTO: Espen Grønli
TAK MED UTSIKT. Lavendel i store krukker er dekorativt samtidig som det lukter godt.
TAK MED UTSIKT. Lavendel i store krukker er dekorativt samtidig som det lukter godt. Foto: FOTO: Espen Grønli
PLATTING. På taket er det fint med en utedusj en varm dag, fra R.O.O.M.
PLATTING. På taket er det fint med en utedusj en varm dag, fra R.O.O.M. Foto: FOTO: Espen Grønli
KUL KNAGG. Garderoben i første etasje er utstyrt med knaggrekke lagd av biljardkuler som er satt på rimelige Ikea-knagger.
KUL KNAGG. Garderoben i første etasje er utstyrt med knaggrekke lagd av biljardkuler som er satt på rimelige Ikea-knagger. Foto: FOTO: Espen Grønli
KARTLAGT. Et stor verdenskart dekker hele veggen på gutterommet.
KARTLAGT. Et stor verdenskart dekker hele veggen på gutterommet. Foto: FOTO: Espen Grønli

Arkitektens tanker

Boligen ligger på en flat tomt i et villastrøk. Hovedkonstruksjonene er mur, og består av to skiver hvor dekkene spenner gjennom. Dette gir mulighet for store glassflater i gavlveggene. Glassflatene er husets mest usjenerte områder.

Det flate taket understreker og forsterker skivevirkningen. Taket gir mulighet for takterrasse og dermed ekstra uteareal.

En trapp samt en føringssjakt binder huset sammen vertikalt. Alle våtrom og tekniske løsninger er lagt i forbindelse med sjakten.

Annen etasje inneholder privatdelen, soverom og bad, mens første etasje har kjøkken og stue som ett stort rom.

Se mer på darkarkitekter.no

Les også:

Interiørarkitektens åpne løsning

La deg inspire av våre interiørbilder

Arkitekttegnet villa i særklasse

Enkle innredningstips til stuen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning