Arkitekttegnet ferdighus

Slik får du et lekkert modulhus

Modulhus har vært billige, enkle bokser fra Øst-Europa, eller ferdighus i tradisjonell design. Nå kommer de også som stilige, arkitekttegnete hus.

NORGES FØRSTE: I mai ferdigstilles det som trolig er Norges første arkitekttegnete modulhus i Stjørdal.
NORGES FØRSTE: I mai ferdigstilles det som trolig er Norges første arkitekttegnete modulhus i Stjørdal. Foto: ILLUSTRASJON: Novicon
Publisert Oppdatert

Modulhus og elementhus

Modulhus: Inntil 95 prosent ferdige, prefabrikkerte boenheter som fraktes til plasseringsstedet. Kommer i en eller flere deler, som settes sammen til en ferdig leilighet.

Elementhus: Produksjonen av elementene skjer på fabrikk, men en større del av ferdigstillelsen skjer på plassen. Rørlegger, fliser maling etc. må inn etter montering.

Kilde: Anders Mattson, Nordhus Moduler

Modulhus har de senere årene blitt montert i stor skala rundt omkring i landet, som en billig måte å sette opp boligkomplekser og næringsbygg. Husene er rene containerhus i sin enkleste form. Firkantete bokshus uten finesser eller dilldall har blitt fraktet fra Øst-Europa, til glede for de som vil spare penger, og kanskje til forargrelse for de som bryr seg om spennende arkitektur.

I USA har arkitektkontorer spesialisert seg på stilige, spesialtilpassede minihus bygget opp av moduler.

Nå kommer modulhusene som ikke ser ut som bokser, og som ikke går ut ifra at "one size fits all" på markedet i Norge.

Entrepenørselskapet Novicon har i samarbeid med arkitektfirmaene Skaara Arkitekter, Poulsson Pran og Rak Arkitektur jobbet i ett og et halvt år for å utvikle konseptet som nå er i ferd med å ferdigstilles på Prestmoen ved Stjørdal. Her er alle løsninger arkitekttegnet, alle materialer er oppgradert.

Eksklusivt uttrykk

- Vi har lagt oss på en svært høy finish. Målsetningen er å kunne selge disse husene til samme prisnivå som kataloghusene i Norge, men vi skal legge oss på en helt annen standard arkitekturmessig, sier Håvar Moe, daglig leder i Novicon.

Som eksempel nevner han at modulskjøtene i himlingen lages av eikespiler, et dyrt materiale.

- Det vanlige på modulhus er en stor mdf-foring i taket. Vi har 2,60 meter i takhøyde, svart tak og eikespiler, da får vi et veldig eksklusivt uttrykk. Ingen kan se at dette er laget av byggeklosser, sier han.

Modulhusene tillater tilpasninger til individuelle ønsker. Produsentene har også utviklet en serie med integrerte møbler, som bokhyller, daybeds, garderobeskap og skrivepulter som en del av arkitekturen. En bieffekt er at modulskjøtene blir skjult.

- Det er skjøtene som er den største utfordringen for modulhus, sier Moe.

Skallet kommer fortsatt fra Øst-Europa, nærmere bestemt Litauen, men på pilothusene legges kledning og parkett på stedet. De har også vannbåren varme, og er selvfølgelig godkjent i henhold til byggteknisk forskrift TEK10.

- Modulhus har hatt dårlig rykte fordi det stort sett er i budsjett-leilighetsprosjekter det er benyttet. Da kutter de i alt de kan. Vi bestemte oss for å gå motsatt vei, sier Moe.

Han er imidlertid er forberedt på å gå noen runder med forbedringer og rasjonalisering for å komme ned i prisene de ønsker.

Prisene på fiks ferdig hus vil ligge et sted mellom fire og seks millioner, inkludert ferdig opparbeidet tomt.

Også ferdighus kan imidlertid fås i arkitekttegnet utgave.

KJØKKEN: Det arkitekttegnete kjøkkenet fås i hvit eller svart, malt MDF med integrerte håndtak, 80 cm bred platetopp og ventilator som er skjult i himlingen. Benkeplaten i 13 mm High Pressure Laminate.
KJØKKEN: Det arkitekttegnete kjøkkenet fås i hvit eller svart, malt MDF med integrerte håndtak, 80 cm bred platetopp og ventilator som er skjult i himlingen. Benkeplaten i 13 mm High Pressure Laminate. Foto: ILLUSTRASJON: Novicon AS
TRAPP/BIBLIOTEK: Arkitekttegnet trapp med integrert bykhylle, utført i hvitlasert heltre eik. Bokhyllen går fra gulv i første etasje til tak i andre etasje. Noen av boligene har også bokhylle på bakveggen i trappeoppgangen, slik at det oppleves som om man går inne i et bilbliotek.
TRAPP/BIBLIOTEK: Arkitekttegnet trapp med integrert bykhylle, utført i hvitlasert heltre eik. Bokhyllen går fra gulv i første etasje til tak i andre etasje. Noen av boligene har også bokhylle på bakveggen i trappeoppgangen, slik at det oppleves som om man går inne i et bilbliotek.
RENE LINJER: Entrepenør Håvar Moe i Novicon ser en økende tendens til at folk ønsker moderne arkitektur med rene linjer og eksklusiv standard.
RENE LINJER: Entrepenør Håvar Moe i Novicon ser en økende tendens til at folk ønsker moderne arkitektur med rene linjer og eksklusiv standard.

Er modulhus bedre enn andre hus?

TRYGG BYGGEPROSESS: Anders Kirkhus, seniorrådgiver i SINTEF Byggforsk peker på at byggeprosessen er tryggere med modulhus enn plassbygde hus.
TRYGG BYGGEPROSESS: Anders Kirkhus, seniorrådgiver i SINTEF Byggforsk peker på at byggeprosessen er tryggere med modulhus enn plassbygde hus. Foto: FOTO: SINTEF

Anders Kirkhus, seniorrådgiver i SINTEF Byggforsk fremhever en tryggere byggeprosess som en fordel ved modulhus generelt. De produseres nemlig nesten helt ferdig i store lokaler innendørs, før de fraktes til Norge.

- Det er godt lys, man slipper å stå med votter, byggeprosessen er sikret mot byggfukt og nedbør. Det er nesten slik at, med norsk klima burde alt bygges innendørs, sier han.

Han vil likevel ikke si at modulhus er bedre enn andre hus.

- De er tryggere mot skader som kan oppstå i byggeprosessen, og fukt er en av dem. Men om de har lengre levetid når de står på plassen, kommer an på hvordan de er bygget, hva slags materialer som er brukt, om det er totrinns tetting, hvordan isoleringen er, om det er god nok dampsperre, vindsperre, lufting av kledning og så videre, slik som ved et vanlig bygg.

Spesielt understreker han at modulhusene kan måtte tilpasses etter vindbelastninger i ulike deler av landet, og at de enkelte kommuners estetikk-krav for at huset skal passe inn i omgivelsene må være oppfylt.

- Omgivelsene får du ikke med deg på containeren, sier han.

Den største utfordringen som har vært diskutert med hensyn til modulhus, er tetthet: Hvor mye luftlekkasje det er.

- Det man har snakket om, er hvordan sammenføyningen mellom modulene er, om man får satt dem ordentlig sammen. Men slike modulbygg kan bli skikkelig fine og tette, og nesten vel så bra som plassbygde hus, sier han, og trekker frem studentboliger i Trondheim som eksempel. De fikk et såkalt lekkasjetall på lave 0,25, mens kravet er 1,5.

Billig arbeidskraft i Polen

LØFTES PÅ PLASS: Modulene plasseres ved hjelp av heisekran.
LØFTES PÅ PLASS: Modulene plasseres ved hjelp av heisekran. Foto: FOTO: Nordhus Moduler

En av dem som har merket etterspørselen etter modulhus er Anders Mattson, salgsrepresentant i Norge for det polskeide firmaet Nordhus Moduler, som har spesialisert seg på større modulbygninger. Etter ett års drift har selskapet solgt ca 15000 kvadratmeter bruksareal til Norge, og regner med en økning til rundt 25000 kvm i 2014.

- Etterspørselen er kjempestor. Alle går over til modulsystem, sier han.

Nordhus Moduler er ett av flere firmaer som produserer 90-95 prosent ferdige moduler i Øst-Europa, i dette tilfelle i Polen. Deretter blir modulene pakket i presenninger og fraktet til Norge med trailer og båt, før de løftes på plass for en siste finish: Innkobling av vann, foring av skjøter, eventuelt parkett. Alt av elektrisk, rør, sprinkling er gjort i Polen. Da blir det billig.

- Hvis du produserer i Polen, er en god lønning rundt 40 kroner timen. I Norge må du ha fem ganger så høy lønn. Der står de innvendig i fabrikk, effektiviteten er høyere enn på en byggeplass. Totalt bruker vi en tredjedel av tradisjonell byggetid. I tillegg er det færre skader fra vannintrengning.

Dessuten kjøper Mattson norske varer i Polen, som er billigere der enn her.

I samme segment som Nordhus Moduler finnes også blant annet de allerede store Kudomaja og Unihouse for større bygninger. Älvsbyhus og Selbuhus er store leverandører av modulhus som eneboliger med tradisjonell arkitektur.

- Flere ønsker moderne arkitektur

En utfordring med å produsere modulhus i form av eneboliger, er at det må et visst antall moduler med på en båtlast for at det skal kunne lønne seg.

HUS PÅ BÅT: Modulhus fraktes nesten ferdige fra Øst-Europa.
HUS PÅ BÅT: Modulhus fraktes nesten ferdige fra Øst-Europa. Foto: FOTO: Nordhus Moduler

- Vi må benytte innleide båter, og for å dekke inn fraktkostnaden trenger vi et minimumsvolum på fem-seks hus boliger per båt, sier Håvar Moe i Novicon.

Derfor vil primærmarkedet i første omgang være utbyggere som bygger ut felt på fem-femti boliger.

- Etter hvert vil vi også tilby dette til privatkunder, sier Moe.

Innen 10.mai skal fire pilotboliger være på plass i Stjørdal. Ett av dem er allerede solgt, men entrepenøren medgir at disse boligene ikke er for alle.

- Hovedtyngden av markedet liker fotsatt den mer tradisjonelle arkitekturen. Men vi ser en økende tendens til at folk ønsker moderne arkitektur med rene linjer og eksklusiv standard.

Moe har tro på at de i løpet av noen år kan selge et par hundre boliger i året.

- Vi skal være alternativet til de som synes at kataloghus er for kjedelige og arkitekttegnede boliger for dyre, sier han.

Les også:

- Ferdighusene vi jubler av

- Barsk bolig i betong

SAMARBEID: Entrepenørselskapet Novicon har i samarbeid med arkitektfirmaene Skaara Arkitekter, Poulsson Pran og Rak Arkitektur jobbet i ett og et halvt år for å utvikle modulhusene som nå er i ferd med å ferdigstilles på Prestmoen ved Stjørdal.
SAMARBEID: Entrepenørselskapet Novicon har i samarbeid med arkitektfirmaene Skaara Arkitekter, Poulsson Pran og Rak Arkitektur jobbet i ett og et halvt år for å utvikle modulhusene som nå er i ferd med å ferdigstilles på Prestmoen ved Stjørdal. Foto: ILLUSTRASJON: Novicon AS

- Dette er viktig når du skal kjøpe ferdighus

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning