Arkitekttegnet naust

Norges kuleste naust ligger på Møre

Det arkitekttegnete naustet åpner seg totalt mot sjøen.

LANDETS KULESTE NAUST: Dette naustet på Møre skjuler alt annet enn båter og fiskeutstyr. Det diskre designnaustet lyser som en lampe i skumringen.
LANDETS KULESTE NAUST: Dette naustet på Møre skjuler alt annet enn båter og fiskeutstyr. Det diskre designnaustet lyser som en lampe i skumringen. Foto: Foto: Pasi Aalto
Sist oppdatert

Velkommen til et naust du garantert ikke har sett maken til. Dette lille, oppsiktsvekkende anlegget kan med sin røffe enkelthet ta helt pusten fra deg - på samme måte som disse to hotte badstuene og den superkule, finske sjøhytta.

Det perfekte sted mot sjø og fjord

- Tradisjonelt har de norske naustene vært et lagringssted for båter og fiskeutstyr, men i de senere år har også mange begynt å bruke disse småhusene og bryggene også til korte opphold under tak sommerstid, sier arkitekt Yashar Hanstad i Tyin Tegnestue arkitekter i en e-post til bonytt.no.

Fra Trondheim til Møre, Thailand og Burma

Dette naustet er for øvrig det første norske prosjektet til de Trondheimsbaserte arkitektene. Andre av deres bygninger, blant annet et barnehjem i Thailand er blitt presentert i ulike typer media, også internasjonalt.

NAUST I SÆRKLASSE: Både den spesielle formen på den nygamle sjøboden og alle de uvante funksjonene den har kan pusten fra deg. Her er alle de seks, svingbare portene slått opp slik at eierne kan nyte sommeren og utsikten for fullt. Design: Tyin tegnestue Arkitekter.
NAUST I SÆRKLASSE: Både den spesielle formen på den nygamle sjøboden og alle de uvante funksjonene den har kan pusten fra deg. Her er alle de seks, svingbare portene slått opp slik at eierne kan nyte sommeren og utsikten for fullt. Design: Tyin tegnestue Arkitekter. Foto: FOTO: Pasi Aalto
FRIHET OG UTSIKT: Brygge- og uteplassen er som skreddersydd for et skjermet uteliv.
FRIHET OG UTSIKT: Brygge- og uteplassen er som skreddersydd for et skjermet uteliv. Foto: FOTO: Pasi Aalto
WOW: Når været innbyr til det begynner naustet å åpne seg  for utenverdenen.
WOW: Når været innbyr til det begynner naustet å åpne seg for utenverdenen. Foto: FOTO: Pasi Aalto

Enkelt og ærlig

GROVT OG LEKKERT: Det ligger også mye skjønnhet i de funksjonelle detaljene i bygningen.
GROVT OG LEKKERT: Det ligger også mye skjønnhet i de funksjonelle detaljene i bygningen. Foto: FOTO: Pasi Aalto

- Jeg mener at dette Møre-naustet i stor grad handler om gjenbruk og nytenking. Vi har lagt stor vekt på en enkel og ærlig detaljering og materialbruk, understreker Hanstad.

Rev gamlenaustet

Han forteller videre at utgangspunktet for prosjektet var et gammelt, nedslitt naust fra midten av 1800-tallet - og at eieren bestemte seg for å rive det og bygge et splitter nytt.

1800-tallet lever videre

Dette forhindret imidlertid ikke at de unge arkitektene fant mye inspirasjon i den eldgamle bygningen. De tok blant annet med seg den opprinnelige bygningsformen, den gode plasseringen i den lune viken og de gamle, værbitte tre- og bølgeblikkmaterialene.

Solid i alle ledd

MODERNE MATERIALER: Her ser du hvordan baksiden av naustet er kledd med vedlikeholdsfrie Kebony trematerialer.
MODERNE MATERIALER: Her ser du hvordan baksiden av naustet er kledd med vedlikeholdsfrie Kebony trematerialer. Foto: FOTO: Pasi Aalto

Arkitektene la vekt på å lage en stram og solid hovedkonstruksjon samt to gedigne porter for blant annet båter i gavlveggen ut mot brygga og sjøen. Og den fleksible langfasaden med rekken av dører er et kapittel for seg selv.

FRITT PERSPEKTIV: De gamle vinduene fra gården på stedet ble plassert der de passet best i naustet.
FRITT PERSPEKTIV: De gamle vinduene fra gården på stedet ble plassert der de passet best i naustet. Foto: FOTO: Pasi Aalto

Lokale materialer

At dette naustet ligger utilgjengelig til ytterst på mørekysten stimulerte for øvrig arkitektene til i så stor grad som mulig å bruke materialer som allerede fantes på stedet.

Gammelt blir nytt og spesielt

Blant annet er trematerialer fra det gamle naustet gjenbrukt til å forskale bakveggen. Dette ga en spesiell struktur i betongoverflaten som minner oss om røffheten i de opprinnelige ytterveggene.

Vinduer der de passet best

Ellers ble gamle vinduer fra gårdsbruket ikke langt fra byggetomten samlet og sortert. Måten de ble passert på i bygningen ble bestemmende for avstanden mellom hovedbæringene i huset.

Stål i stedet for leire

Under rivningsarbeidet ble det ellers oppdaget at naustet var bygget på leirgrunn. Derfor ble den nye naustbygnigen bygget på flere åtte meter lange, kraftige H-bjelker. De spenner fra berg til berg, og på den hviler så den hvitmalte naust hovedkonstruksjonen. Den ble bygget på stedet.

FULL POTT: Store porter i gavlveggen åpner naustet for båter og andre større ting. Her ser du hvordan bygningen hviler på solide stålbjelker.
FULL POTT: Store porter i gavlveggen åpner naustet for båter og andre større ting. Her ser du hvordan bygningen hviler på solide stålbjelker. Foto: FOTO: Pasi Aalto

Naust med sølvgrå vegger

Store deler av både vegger, tak og gulv er kledd med treverk av Kebony-typen. Dette er et materiale som er trykkimpregnert med et middel basert på miljøvennlig, biologisk avfall fra sukkerrørproduksjon.

Resultatet er at ytterkledningen på huset blir vedlikeholdsfritt, og disse veggene vil med tiden også få en vakker, sølvgrå patina slik som svabergene omkring på tomten.

HØYREIST: Det synlige, innvendige bæresystemet er en egen opplevelse. Den lange sløyebenken er plassert innerst i rommet.
HØYREIST: Det synlige, innvendige bæresystemet er en egen opplevelse. Den lange sløyebenken er plassert innerst i rommet. Foto: FOTO: Pasi Aalto

Ferdigpatinert fra mørekysten

Interiøret i naustet preges sterkt av hundre og femti år gamle treplanker fra det opprinnelige sjøboden. Benkeplaten innerst i huset hviler på noen gamle jerbanersviller. Og denne svært nøysomme, fire meter lange innredningen er det perfekte sted for sløying av fisk og oppbevaring av fiskeredsaper.

Se opp for svingbare megaporter

Ellers preges det skreddersydde anlegget av seks bølgeblikkledde porter som kan svinges opp i horisontal stilling.

EKTE VARE: Interiøret er sjarmerende enkelt. Her er det en fortettet atmosfære av kystnære materialer, historie, natur og kultur.
EKTE VARE: Interiøret er sjarmerende enkelt. Her er det en fortettet atmosfære av kystnære materialer, historie, natur og kultur. Foto: FOTO: Pasi Aalto
SAMSPILL: Dette detaljbildet visser hvordan den nye og den gamle veggen passer sammen. Kebony-plankene til høyre vil også bli sølvgrå med tiden.
SAMSPILL: Dette detaljbildet visser hvordan den nye og den gamle veggen passer sammen. Kebony-plankene til høyre vil også bli sølvgrå med tiden. Foto: FOTO: Pasi Aalto

Oppslått åpner de naustet fullstendig mot sol og sjø. Innvendig er disse høyst originale veggelementene belagt med en gjennomskinnelig seilduk.

ENGASJERTE ARKTEKTER: Til høyre arkitekt Andreas G. Gjertsen og Yashar Hanstand. De tegner og deltar for tiden i bygging av et treningssenter for lokale bønder i et område i Sumatra som produserer åtti prosent av verdens kanel.
ENGASJERTE ARKTEKTER: Til høyre arkitekt Andreas G. Gjertsen og Yashar Hanstand. De tegner og deltar for tiden i bygging av et treningssenter for lokale bønder i et område i Sumatra som produserer åtti prosent av verdens kanel. Foto: FOTO: Tyin tegnestue

Se mer

Hytta på 35 kvm har alt du trenger

Se de kule ferdighyttene

Se over 1000 inspirende interiørbilder

Få nyhetsbrev fra Klikk.no Bolig

Denne skissen viser hvordan tak og vegg på naustet nærmest går i ett..
Denne skissen viser hvordan tak og vegg på naustet nærmest går i ett.. Foto: Ill.: Tyin Tegnestue
Skissen viser hvordan naustet er lagt ned i en kløft i fjellet.
Skissen viser hvordan naustet er lagt ned i en kløft i fjellet. Foto: Ill.: Tyin Tegnestue

Denne saken ble første gang publisert 30/09 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også