Moderne hytte

Hytta er underkastet omgivelsene

Dette er ikke en samisk jordgamme, men en moderne arkitekttegnet sommerhytte ved Farsund.

Publisert Oppdatert
GLASSFLATER: Store glassflater slipper lyset inn.
GLASSFLATER: Store glassflater slipper lyset inn. Foto: Foto: Ivar Malde
SKJEVT: Hytta ser skjev ut og det er planlagt.
SKJEVT: Hytta ser skjev ut og det er planlagt. Foto: Foto: Ivar Malde

Hytta er en del av en hyttegrend på Kviljo ved Farsund, og er tegnet av Gaia Arkitekter AS.

Resirkuleres

De fire hyttene i grenda kan minne litt om samiske jordgammer, og er også laget slik at de kan resirkuleres i naturens kretsløp uten å sette spor etter seg.

I tusmørket kan hyttegrenda lett forveksles med landskapet. Det er lite som avslører at hyttene inneholder alle fasiliteter som kreves av en moderne sommerhytte.

Les også: Lettstelt hage på hytta

Hyttene ble oppført etter et ønske om å utvide næringsvirksomheten ved gårdsdriften på Kviljo. Gårdbruker Øystein Malde kunne dermed tilby ferie- og helgeopphold i denne spesielle naturen på Lista. Hyttegrenda ble prosjektert og gjennomført av Gaia Arkitekter i samarbeid med sentrale og lokale myndigheter.

Hyttene er planlagt som "byggesett" og ble oppført av gårdbrukeren selv i 1996.

Les også: Flere moderne hytter tilpasset naturen

På naturens premisser

Gaia Arkitekter er opptatt av at byggevirksomhet skal skje på naturens premisser og uten å lage uopprettelige spor - verken i terreng eller i atmosfære. Derfor er hyttene utelukkende bygget av resirkulerbare og nedbrytbare materialer. Det er også lagt vekt på at hyttenes arkitektur underordner seg den spesielle naturen på Lista .

Ytterkledning og taktekking er malmfuru som har stått ubehandlet i 13 år. Treverket har opprettholdt sin tekniske funksjon som værhud, men har fått en grå patina ved at det ytterste laget i treverket er brutt ned av sollys, vær og vind. Hyttenes overflate har fått et loddent, organisk preg.

Interiøret

Planløsning og interiør står i sterk kontrast til fasadene, og hyttene overrasker stort når man kommer inn i dem fra hovedinngangen i den øverste etasjen.

Innvendig er hyttene innredet etter dagens standard, med fasiliteter som gulvvarme, fullt utstyrt kjøkken, tv, peisovn, bad og WC.

Alle bildene er tatt i slutten av januar 2009, og gir et inntrykk av klimaet i Norges sydligste område.

Les også:

Hyttebyggere forteller

velg riktig badestamp

Stor test av ryggsekker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning