Arkitektur:

Hvilken av disse blir årets bygning?

Her er kandidatene som kjemper om å bli årets bygg.

KANDIDAT 1: 
Storøyodden Servicebygg på Fornebu. Arkitekt: Solbjør arkitektur/ Element Arkitektur . Byggherre: Bærum kommune, Fornebu tjenesteutvikling.
KANDIDAT 1: Storøyodden Servicebygg på Fornebu. Arkitekt: Solbjør arkitektur/ Element Arkitektur . Byggherre: Bærum kommune, Fornebu tjenesteutvikling. Foto: Husbanken
Publisert Oppdatert

Husbanken har mottatt 52 forslag om kandidater til Statens byggeskikkpris. Nå står syv igjen i finalerunden.

Juryering er en vanskelig oppgave, innrømmer juryleder og forsker Erling Dokk Holm ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.

Valgets kval

- Det var ganske enkelt å komme ned i 20 kandidater, men så begynte det å bli vrient. For oss som er glad i arkitektur er det smertefullt å måtte utelate bygg, sier han til klikk.no.

HVILKET BYGG MENER DU BURDE VINNE? Stem nederst i artikkelen.

KANDIDAT 2: Stokkøya sjøsenter i Trøndelag. Arkitekt: Pir 2 Arkitektkontor. Byggherre: Stokkøya sjøsenter ved Roar Svenning og Torild Langklopp.
KANDIDAT 2: Stokkøya sjøsenter i Trøndelag. Arkitekt: Pir 2 Arkitektkontor. Byggherre: Stokkøya sjøsenter ved Roar Svenning og Torild Langklopp. Foto: DAN ÅGREN

Hederspris

KANDIDAT 3: Lærernes hus i Oslo. Arkitekt: Element Arkitekter AS. Utsmykning: Jorunn Sannes. Byggherre: Utdanningsforbundet.
KANDIDAT 3: Lærernes hus i Oslo. Arkitekt: Element Arkitekter AS. Utsmykning: Jorunn Sannes. Byggherre: Utdanningsforbundet. Foto: Husbanken

Statens Byggeskikkpris er et kvalitetsstempel og en hederspris for bygninger som gjennom utførelse og materialbruk snakker godt til sted og miljø.

For å bli nominert må bygningene bidra til å utvikle den allmenne byggeskikken, og ha god arkitektonisk utforming.

Radikal arkitektur

- Fellesnevneren for finalebyggene kan sies å representere en radikal arkitektur. Men det er ikke et krav at vinneren må være likt av folk flest.

- Det holder heller ikke at bygget bare representerer høy arkitektonisk kvalitet. Men det må i tillegg være er et forbilde når det gjelder å tenke miljøvennlig, fortsetter Dokk Holm, som i dag reiser på befaring til Stokkøya i Trøndelag for å ta sjøsenteret nærmere i øyesyn.

Gode kandidater

KANDIDAT 4: Gjerdrum ungdomskole i Akershus. Arkitekt: Kristin Jarmund Arkitekter. Byggherre: Gjerdrum kommune.
KANDIDAT 4: Gjerdrum ungdomskole i Akershus. Arkitekt: Kristin Jarmund Arkitekter. Byggherre: Gjerdrum kommune. Foto: Husbanken

- Her er det flere meget gode kandidater å velge mellom. Noen av prosjektene har allerede fått stor oppmerksomhet og har mottatt priser, forteller Kjersti Nerseth, president i Norske arkitekters landsforbund (NAL)

KANDIDAT 5: Marilunden i Stavanger. Arkitekt: Wilhelm Eder, Eder Biesel Arkitekter. Byggherre: Base Property AS.
KANDIDAT 5: Marilunden i Stavanger. Arkitekt: Wilhelm Eder, Eder Biesel Arkitekter. Byggherre: Base Property AS. Foto: Husbanken

Hun mener alle prosjektene er å anse som forbildeprosjekter ut fra et miljøperspektiv. Felles er fokus på lavt energiforbruk og gode materialer.

Her vil man garantert kunne finne en verdig vinner.

Midten av juni

Juryen er utnevnt av Kommunal- og regionaldepartementet. Vinneren av prisen får 200.000 kroner og blir offentliggjort av statsråd Liv Signe Navarsete i midten av juni i Oslo.

Alle de nominerte prosjektene blir vist frem i en utstilling på Galleri R5 som ligger i Kulturdepartementet. Utstillingen varer fra midten av juni til midten av august.

I fjor gikk prisen på 200.000 kroner til byggherren Stavanger turistforening og arkitektkontoret Helen & Hard for bygget Preikestolen fjellstove.

KANDIDAT 6: Egenes park i Stavanger. Arkitekt: HLM arkitektur & plan AS. Byggherre: Svein Aase.
KANDIDAT 6: Egenes park i Stavanger. Arkitekt: HLM arkitektur & plan AS. Byggherre: Svein Aase. Foto: Husbanken

HVILKET BYGG MENER DU BURDE VINNE? Stem til høyre!

Les også:

KANDADAT 7: Lysaker park i Oslo. Arkitekt: Link-Signatur AS. Byggherre: Storebrand Eiendom.
KANDADAT 7: Lysaker park i Oslo. Arkitekt: Link-Signatur AS. Byggherre: Storebrand Eiendom. Foto: Husbanken

Bo smart på 36 kvm

Møbler for drømmere

Populære ferdighytter

Disse hyttene er gullgruver

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen