ARKITEKTUR I JAPAN:

Her blir du i hvert fall kjent med naboene

Bakgården som inviterer nabolaget inn.

BAKGÅRDSLIV: I Kanagawa i Japan finner vi dette boligkomplekset som består av fire ett-roms leiligheter bygget for unge kunstnere.
BAKGÅRDSLIV: I Kanagawa i Japan finner vi dette boligkomplekset som består av fire ett-roms leiligheter bygget for unge kunstnere. Foto: FOTO: Koichi Torimura
Publisert Oppdatert

Det kommer mye dristig arkitektur fra Asia.

I Japan blant annet, finnes det mange interessante arkitekter og nyskapende hus.

Ifølge Store norske leksikon (SNL) er etterkrigsarkitekturen i Japan et speilbilde på landets forsøk på å kombinere den stadig sterkere integrering i den vestlige verden med en forankring i hjemlige tradisjoner.

UTENDØRS: I bakgården finner vi et utendørs kjøkken med vask og komfyr, i tillegg vaskerom og et lagerrom.
UTENDØRS: I bakgården finner vi et utendørs kjøkken med vask og komfyr, i tillegg vaskerom og et lagerrom. Foto: FOTO: Koichi Torimura

Fire ett-roms

I Kanagawa i Japan ligger dette boligkomplekset som består av fire ett-roms leiligheter bygget for unge kunstnere.

Det er det japanske arkitektkontoret Ondesign & Partners som har stått for utformingen.

Et boligkompleks hvor bakgården har vært et svært viktig element og som er ment å fungere som et multi-funksjonelt område for sosialisering, arbeid og utstillinger.

Arkitektkontoret omtaler også bakgården som en halvoffentlig gårdsplass - og hvor terskelen for å komme i kontakt med nabolaget skal være lav. Et nabolag som består av trehus tett i tett med smale veier mellom bygningene.

TETT MED HUS: Boligkomplekset ligger i et område med mange trehus tett i tett.
TETT MED HUS: Boligkomplekset ligger i et område med mange trehus tett i tett. Foto: FOTO: Koichi Torimura

Åpne og tette flater

Spektakulær japansk arkitektur vekker for øvrig stadig oppmerksomhet internasjonalt, men det er likevel det enkle japanske huset som har stått som inspirasjon for arkitektene. I nyere tid er det ingen som har nådd lenger enn Tadao Ando i å overføre den japanske rom- og formfølelsen til et moderne språk, ifølge SNL.

SPARSOMT: De små ett-romsleilighetene er sparsomt, men effektivt innredet.
SPARSOMT: De små ett-romsleilighetene er sparsomt, men effektivt innredet. Foto: FOTO: Koichi Torimura

Ando er en stor inspirasjonskilde for mange og har nettopp konsentrert all oppmerksomhet om bygningenes indre, der en bevisst bruk av åpne og tette flater skaper et spill med lys på betongflatene.

Les også:

Hvert rom er et kunstverk

Her finner du hundrevis av interiørbilder

UTFORMING: Det er det japanske arkitektkontoret Ondesign & Partners architect office som har stått for utformingen. Leilighetene er bygget i trekantform.
UTFORMING: Det er det japanske arkitektkontoret Ondesign & Partners architect office som har stått for utformingen. Leilighetene er bygget i trekantform. Foto: Koichi Torimura

Sov i campingvogn og hytte inne på hotellet

Få Klikk Boligs nyhetsbrev

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning