Japansk arkitektur

Hele interiøret er flettet

Interiøret er bygget opp av flettede enheter, som kan settes sammen uten hjelp fra håndverkere.

HELT SPESIELT: Dette huset har et interiør du bare har sett på innsiden av en piknikkurv før.
HELT SPESIELT: Dette huset har et interiør du bare har sett på innsiden av en piknikkurv før. Foto: Foto: Hitoshi Kawamoto
Publisert Oppdatert

De fleste av oss velger å kle de innvendige veggene på en tradisjonell måte; panel, plater eller tapet. Noen tar den litt lenger ut og kler veggene med bokhyller, mens andre igjen synes hvert rom skal få sitt spesielle utseende.

Eierne av dette huset ville gjerne at veggene skulle se ut som om de var flettet.

SPESIELL EFFEKT: Om kvelden filtreres det innvendige interiøret på en særegen måte. Det samme skjer den andre veien om dagen.
SPESIELL EFFEKT: Om kvelden filtreres det innvendige interiøret på en særegen måte. Det samme skjer den andre veien om dagen. Foto: Foto: Hitoshi Kawamoto

Speiler den utvendige topografien

Husets eiere er et ektepar i moden alder med barnebarn som jevnlig kommer på besøk. Huset deres ligger i Nara i Japan, i et strøk som ble bygget for 30 år siden, og hvor landskapet ble bevart.

- Tanken min var å forlenge landskapets bevegelse inn i interiøret, forteller arkitekt Tadashi Yoshimura i en e-post til klikk.no.

Klatrevegg for barna

LYSFILTRERING: Flettverket slipper det utvendige lyset inn på en spesiell måte.
LYSFILTRERING: Flettverket slipper det utvendige lyset inn på en spesiell måte. Foto: Foto: Hitoshi Kawamoto

Samtidig som det innvendige flettverket skal fange opp landskapets bølgende form, er det også tiltenkt en praktisk funksjon.

"De flettede veggene kan brukes som en klatrevegg, men fungerer også delvis som en filtrering av sollyset", skriver arkitekturnettstedet Dezeen om huset.

Enkelt å sette sammen

Huset kalles Wood Block House, og det henspeiler på måten interiøret er bygd opp på.

KLATREVEGG: I tillegg til at veggen skulle ta opp lanskapets bølgende form, fungerer veggene også som klatrestativ for huseiernes barnebarn.
KLATREVEGG: I tillegg til at veggen skulle ta opp lanskapets bølgende form, fungerer veggene også som klatrestativ for huseiernes barnebarn. Foto: Foto: Hitoshi Kawamoto

Det flettede interiøret er satt sammen i et byggeklossystem, som ifølge arkitekten er så enkelt at det kan gjøres uten hjelp av håndverkere.

"Klossene kan tas fra hverandre og settes sammen igjen på ulike steder i huset, dersom det er ønskelig", forteller arkitekten.

Les også:

De beste rådene mot bananfluer

Derfor skal edderkoppen få leve

BYGGESETT: Flettverket er bygd opp av små elementer, slik at veggene lett kan tas ned og settes opp et annet sted i huset.
BYGGESETT: Flettverket er bygd opp av små elementer, slik at veggene lett kan tas ned og settes opp et annet sted i huset. Foto: Foto: Hitoshi Kawamoto
SYSTEMET: Slik er prinsippet for fletteveggene.
SYSTEMET: Slik er prinsippet for fletteveggene. Foto: Ill.: Tadashi Yoshimura
Prinsippskisse.
Prinsippskisse. Foto: Ill.: Tadashi Yoshimura

Huset har åpne rom uten tak

Få nye innredningsideer i Bonytts inspirasjonsguide

Ønsker du å holde deg oppdatert på interiør- og boligtrender? Abonner på Klikk/Bolig's nyhetsbrev

Dette irriterer oss med andre foreldre

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning