Hytte med mosetak

Godt plassert i Kragerø-terrenget

Sjøhytta har blitt tilpasset terrenget og værforholdene i skjærgården.

MILJØVENNLIG, NORSK ARKTEKTUR: Sommerhytta er delt opp i to boenheter, en med oppholdsrom og en annen, mindre en med soverom. Begge vender seg  generøst med front og store vinduer mot vannet. I bakkant gir dette arrangementet flere skjermete uterom. Taket er belagt med matter av tørketålende mose og sedum-vekster. De både beskytter og gir liv til bygningene.
MILJØVENNLIG, NORSK ARKTEKTUR: Sommerhytta er delt opp i to boenheter, en med oppholdsrom og en annen, mindre en med soverom. Begge vender seg generøst med front og store vinduer mot vannet. I bakkant gir dette arrangementet flere skjermete uterom. Taket er belagt med matter av tørketålende mose og sedum-vekster. De både beskytter og gir liv til bygningene. Foto: FOTO: Kim Skaara
Sist oppdatert

Det er ikke uvanlig at arkitektene benytter seg av spesielle hus- og takformer for å tilpasse seg maksimalt til terrenget. Noen er lukkete som borger og beskytter seg mot uværet, andre åpner seg villig mot utsikten, sommersolen eller det gnistrende vinterværet, slik som denne glass- og gråsteinhytta på setervollen og det velregulerte fjellhytteprosjektet fra Skaara Arkitekter gjør.

Trekanthytta signert Cecilie Wille i Morfeus Arkitekter er behendig lirket på plass i en hylle i svaberget.

To kule fløyer

Den buete sommerhytta du ser her ligger lavt på en sparsomt bevokst holme i skjærgården.

Skaara Arkitekter delte den opp i to matsjende bygningsenheter. Den største inneholder blant annet beboernes oppholdssoner, og i den andre enheten ligger soverommene.

Disse to volumene forbindes så med et tredje element; en idyllisk uteplass. Den liggger i ly, nesten uansett hvor vinden kommer fra.

I tillegg kan en glass skyvedør lukke uterom fra sydvesten.

HYTTE I ETT MED HOLMEN: Fra sjøen er det mulig se hvordan den nye sommerhytta som erstattet en gammel en, har fått en spenstig, men like vel diskre form. Materialer og farger er også utvalgte for å matsje miljøet. Taket er tekket med et såkalt mosetak.
HYTTE I ETT MED HOLMEN: Fra sjøen er det mulig se hvordan den nye sommerhytta som erstattet en gammel en, har fått en spenstig, men like vel diskre form. Materialer og farger er også utvalgte for å matsje miljøet. Taket er tekket med et såkalt mosetak. Foto: TEGNING: Skaara Arkitekter

Dynamikk i sundet

BARSKE BYGNINGER: I front åpner hyttene seg helt mot sjøen
BARSKE BYGNINGER: I front åpner hyttene seg helt mot sjøen Foto: FOTO: Kim Skaara

- Bygningskroppen på 100 kvadratmeter er lagt som en vifte med direkte orientering mot sjøen, sier arkitektene.

Formen er dynamisk og med en kileformet plan og en takform som generøst omfavner bukten i front av bygningen.

Og oppholdssonen orienterer seg direkte mot Jomfruland som titter litt frem i sundet mot sørøst.

Denne sommerhytta som ble ferdigstilt i 2008 kostet 3,5 millioner kroner og er en såkalt erstatningshytte for en gammel som lå på plassen.

- Anlegget har også et nytt uthus og en rehabilittert brygge, utdyper arkitektene.

Et vakkert og miljøvennlig mosetak

NY, NORSK ARKITEKTUR: Det dannes vekselsvis åpne plasser og trange smug mellom bygningene på tomten.
NY, NORSK ARKITEKTUR: Det dannes vekselsvis åpne plasser og trange smug mellom bygningene på tomten. Foto: FOTO: Skaara Arkitekter

Taket er også spesielt. Det er et tak med dekke av ferdigproduserte plantematter. Disse består både av ulike arter moser og tørketålende, vannoppsugende og vannmagasinerende planter fra sedum eller berknappfamilien.

- Tilpasning til terrenget på stedet og miljøet vårt sto i fokus da denne hytta ble tegnet, sier arkitekt MNAL Kim Skaara.
- Tilpasning til terrenget på stedet og miljøet vårt sto i fokus da denne hytta ble tegnet, sier arkitekt MNAL Kim Skaara. Foto: FOTO: Skaara Arkitekter

- Fordelen med slike mosetak er at de ikke bare er vakre og veksler i farge og uttrykk med sesongene, men de er også bra for miljøet. Sedum-plantene er som en buffer, fanger opp ca. 50 prosent av regnvannet som ellers renner øyeblikkelig ut og kan skape oversvømmelse i omgivelsene, sier arkitektene. I tillegg isolerer sedumtaket bygningen på en utmerket måte, og den lave vekten på plantetakene er også en fordel, mener de.

Ulempen med et sedumtak er at du ikke bør gå på det når plantene er frosne. Du bør også være svært forsiktig når du skuffer vekk snø fra slike blomstrende tak. Glemmer du dette kan vekstene lett skades.

En naturlig kombinasjon

Ytterkledningen av furu er jernvitriolbehandlet. Dette er et tradisjonelt, rimelig produkt for ubehandlete yttervegger som mange, spesielt arkitekter ynder å bruke. Jervitriol beskytter ikke treet i vesentlig grad, men stoffet fremskynder gråningsprosessen og gir treverket et eldet, sølvaktig utseende.

STEIN OG TRE: Se hvordan arkitektene har bygget opp husene i en rytmisk blanding av steinblokker og treverk. Furuplankene er behandlet med jervitrol.
STEIN OG TRE: Se hvordan arkitektene har bygget opp husene i en rytmisk blanding av steinblokker og treverk. Furuplankene er behandlet med jervitrol. Foto: FOTO: Kim Skaara

Bruk av jernvitriol forutsetter altså at treet er av god kvalitet og har en høy andel av kjerneved.

Grunnplan hytte Kragerø
Grunnplan hytte Kragerø Foto: TEGNING: Skaara Arkitekter
Hytte Kragerø
Hytte Kragerø Foto: TEGNING: Skaara Arkitekter

Vi vil prioritere miljøet

Arkitektene bak dette sommerhusprosjektet mener det er viktig å ha en moderne miljøprofil, og ønsker økologi og bærekraftig utvikling innbakt i alle prosjektene sine.

Arkitekt Kim Skaara var i 2006 medforfatter boken Hytter og Miljø. Den viste 39 eksempler på en miljøorientert fritidsbebyggelse.

Se mer:

Se over 1000 inspirerende interiørbilder

Nye, arkitekttegnete ferdighus

Sommerhyttas plassering i terrenget.
Sommerhyttas plassering i terrenget. Foto: TEGNING: Skaara Arkitekter

Hus uten spiker og lim

Dette sier navnet om hvem du er

Denne saken ble første gang publisert 31/03 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også