ARKITEKTENS HJØRNE

- God arkitektur kan endre livet ditt

I de siste årene har den unge Stavanger-arkitekten Tommie Wilhelmsen gjort seg stadig mer bemerket.

Publisert Oppdatert
Tommie Wilhelmsen: 1-14
Tommie Wilhelmsen: 1-14

En underholdende bok om arkitektur

I et lett og underholdende språk som henvender seg til et bredt publikum blir leserne gjort kjent med Wilhelmsens arbeider sett fra arkitektens eget ståsted. Han forteller blant annet om inspirasjonskilder, forholdet mellom form og funksjon, materialbruk, møte med byggebyråkratiet, og hvert byggs synlige og usynlige hemmeligheter.

Det er lagt stor vekt på bokas visuelle kvaliteter, og bildene er tatt av internasjonalt anerkjent fotografer som Knut Bry, Nils Vik, Nils Petter Dale, samt arkitekten selv.

www.tommie-wilhelmsen.no

www.tommie.no

www.monoforlag.no

Prosjektene til Wilhelmsen har stor spennvidde, men allikevel kan man alltid merke at man befinner seg i et " Tommie Wilhelmsen-hus".

Den røde tråden er atmosfæren i boligen og enkelte elementer. Ifølge Wilhelmsen, som driver sitt kontor med base i Stavanger, er det dette som på arkitektspråket kalles "romlig dynamikk".

Stor spennvidde

Wilhelmsen arbeider med alt fra små selvbygde prosjekter til hele boligområder. Hovedfokuset i praksisen er likevel mindre bygg, som boliger og hytter og den klassiske arkitektoppgaven med å bygge gode steder å være og bo.

Prosjektene streber etter å utfordre vante forestillinger om hva et hus er, og hva det kan gjøre. Basiselementer som vær, vind, landskap, terreng, sol, lys, himmelretninger og klima ligger til grunn for all prosjektering.

Hvert hus er et unikt prosjekt, som er designet for kun et sted på jorden. Det er et mål å skape bærekraftige løsninger både i matrialbruk og livsstilen prosjektene tilrettelegger for.

Visuell forskning

Praksisen ønsker å være en drivkraft for å utvikle et mangfold innefor husbygging. Det lekne, naivt optimistiske og unyttige har en like stor verdi i prosessen som den praktiske og tekniske. Prosjektene er drevet frem som visuell forskning, ikke kun pragmatisk planlegging.

Essensielt er troen på at et hus kan endre beboerens liv, enten man bygger nytt eller bygger om. Derfor er det viktig å ikke kun planlegge praktisk og organisatorisk, men også innbefatte sanselige kvaliteter, velvære og drømmer. God arkitektur er et sted du ikke synes det er lett å forlate. God arkitektur er et sted du lengter etter når du er borte.

God arkitektur kan endre livet ditt.

Kilder:

Bonytt: Eigil Forbord,

www.tommie-wilhelmsen.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning