Små leiligheter: interiørarkitektur i Spania

Futuristiske og vågale innredninger

Arkitektene bak disse leilighetene våger å tenke langt utenfor boksen når de skaper rom og innredning.

ORIGAMI: I utstillingsleiligheten The Habitable Fold er plassen utnyttet til det maksimale.
ORIGAMI: I utstillingsleiligheten The Habitable Fold er plassen utnyttet til det maksimale. Foto: FOTO: Produsenten/Arkitekten
Publisert Oppdatert

Tradisjonelt og forutsigbart er to ord som absolutt ikke faller en inn når man utforsker en av Spanias mest futuristiske leiligehter, The Habitable Fold.

Ifølge nettstedet The Designer Pad laget arkitektene Hector Ruiz-Velazquez og Javier Garcia boligen på oppdrag fra fra et hvitevarefirma som et utstillinglokale for deres nyeste hjemmeteknologi.

Ruiz-Velazquez og Garcia er hjernene bak et av Spanias for tiden mest omtalte arkitektfrimaer, G&R Studio. Den kreative duoen skapte denne unike boligen, som de selv har kalt The Habitable Fold, på oppdrag fra Whirpool, til fjorårets Casa Decor Barcelona.

På utstillingen, som er en av Europas største innen interiørdesign, ønsket hvitevaregiganten å vise frem sine nyeste og mest banebrytende husholdningsapparater i mildt sagt unike omgivelser.

RÅTT OG RØFT: Leiligheten The Habitable Fold har flotte kontraster mellom struktur og materialer.
RÅTT OG RØFT: Leiligheten The Habitable Fold har flotte kontraster mellom struktur og materialer. Foto: FOTO: Produsenten/Arkitekten

Når man kommer inn i boligen blir man møtt av en gigantisk hvit origami-aktig treskulptur som tar opp hele den 50 kvadratmeter store leiligheten.

ISSKULPTUR: Den store treskulpturen minner som tar opp hele leiligehten minner mange om et isfjell.
ISSKULPTUR: Den store treskulpturen minner som tar opp hele leiligehten minner mange om et isfjell. Foto: FOTO: Produsenten/Arkitekten

Konstruksjonen -eller skulpturen - snor seg gjennom leiligheten, og er innom alle de forskjellige sonene, stue, spisestue, kjøkken og vaskerom.

Høres rotete ut? Neida. Her er det snakk om maksimal utnyttelse av tilgjengelig plass .

Og det fungerer. Tre-skulpturen er konstruert på en slik måte at den lar oppholdsrom som stue og kjøkken være åpne og tilgjengelige, mens den samtidig skåner private rom som soverom og bad fra å ha innsyn.

Geometri er gøy

Den dramatiske kontrasten mellom de kritthvite veggene og det sorte marmorgulvet gir leiligheten et futuristisk utseende.

All hvitfargen gjør også sitt til at alt naturlig lys som slippes inn reflekteres rundt om I leiligheten, som virker større enn sine 50 kvadratmeter.

Prosjektet viser at stilig interiør og unike detaljer trenger slettes ikke bare være forbeholdt store åpne flater og massevis av plass .

Flisehuset

I nok et firmaoppdrag har arkitekt Héctor Ruiz-Velázquez skapt enda unik bolig, denne gangen i Madrid.

Leiligheten Ceramic House i Madrid er signert arkitekt Héctor Ruiz-Velázquez.
Leiligheten Ceramic House i Madrid er signert arkitekt Héctor Ruiz-Velázquez. Foto: FOTO: Produsenten/ Arkitekten

Leiligheten Ceramic House ble skapt på oppdrag fra ASCER (Asociación Española de Fabricantes de Azulejos y Pavimentos Cerámicos - den spanske foreningen for flis- og keramikk gulv produsenter, for å vise hvordan keramiske fliser kan ha mange bruksområder.

I en gammel bygård fra tidlig på 1900-tallet midt i Madrid ligger leiligheten, men bak den klassiske fasaden skjuler det seg et interiør som er alt annet enn tradisjonelt .

Ifølge arkitekten var mye av konseptet bak arkitekturen inne i leiligheten frihet i forhold til nivåer og etasjer.

Labyrintaktige løsninger, et mangfold av nivåer og messaniner skaper et spennende og nytt uttrykk. Fliser brukt på både gulv, vegger og tak gjør at navnet Ceramic House føles passende.

Form og funksjon

- Ideen bak konstruksjonen var å skape et sammenhengende rom og å ha flyt mellom rommene og de forskjellige nivåene i huset, forteller Ruiz-Velázquez til Klikk.no.

LEKKER LABYRINT: Man får litt følelsen av å befinne seg inne i en labyrint i leiligheten, med sine mange høyder og nivåer.
LEKKER LABYRINT: Man får litt følelsen av å befinne seg inne i en labyrint i leiligheten, med sine mange høyder og nivåer. Foto: FOTO: Produsenten/ Arkitekten

Leiligheten har fått maksimal utnyttelse av areal, og fremstår som både lys og luftig, til tross for de begrensede kvadratmeterne.

Kontrasten mellom de kalde hvite flisene og det varme tregulvet er både spennende og estetisk.

De mange speilene fungerer ikke bare som dekor, men gjør også sitt til at leiligheten fremstår som større enn den er.

Resultatet av konstruksjonen er, litt overraskende, en frihet til bevegelse man sjelden opplever på så liten plass.

Forskjellige nivåer og etasjer, og flyten mellom disse, gjør at romfølelsen blir forskjellig fra alt annet og man utforsker plassen på en ny måte. Overgangen fra rom til rom er ubrutt, og hjørner og hindringer merkes lite til.

- Med å bruke fliser på denne måten kombinerer man innovasjon og tradisjon, forandring og kontinuitet. Historisk, men på en ny måte, avslutter arkitekten.

Les også:

Smarte løsninger på liten plass

Enkle tips for en ryddig gang

LYSENDE IDE: Mange speil og lyskilder gjør at leiligheten virker større enn sine 50 m2.
LYSENDE IDE: Mange speil og lyskilder gjør at leiligheten virker større enn sine 50 m2. Foto: FOTO: Produsenten/ Arkitekten

Oppussningstabbene du må unngå

MED BRETT OG BØY: Ceramic House i Madrid er et samarbeid mellom arkitekt Héctor Ruiz-Velázquez og den spanske foreningen for flis- og keramikk produsenter.
MED BRETT OG BØY: Ceramic House i Madrid er et samarbeid mellom arkitekt Héctor Ruiz-Velázquez og den spanske foreningen for flis- og keramikk produsenter. Foto: FOTO: Produsenten/Arkitekten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning