Designhotell i Nederland

Fra kloster til designhotell

Noen ganger kan et hotell være verdt et besøk i seg selv.

SAMSPILL: Bygningen er et gotisk kloster ombygd til et hotell beliggende i Maastricht i Nederland. Her ser du et spektakulært samspill mellom klassisk arkitektur og moderne design.
SAMSPILL: Bygningen er et gotisk kloster ombygd til et hotell beliggende i Maastricht i Nederland. Her ser du et spektakulært samspill mellom klassisk arkitektur og moderne design. Foto: FOTO: Design Hotels
Publisert Oppdatert
SKJØNN FORENING: Det estetiske uttrykket på hotell Kruisherenhotel er en vellykket forening av moderne design med middelaldersk arkitektur.
SKJØNN FORENING: Det estetiske uttrykket på hotell Kruisherenhotel er en vellykket forening av moderne design med middelaldersk arkitektur. Foto: FOTO: Etienne van Sloun/Design Hotels

Det finnes mange fascinerende hoteller rundt om i verden, blant annet konsepthotellet i Harads utenfor Luleå i Nord-Sverige som bygde designhotell i tretoppene.

Eller i Kirkenes hvor kanskje verdens minste hotell ligger?

Trolig reiser du ikke så ofte til Maastricht i Nederland, men Kruisherenhotel er kanskje verdt et besøk i seg selv?

Godt samspill

Bygningen er et gotisk kloster-kirke ombygd til et hotell. Et spektakulært samspill mellom klassisk arkitektur og moderne design. For når du kler opp et kloster fra det 15-århundre i moderne drakt, vil det altså se sånn ut.

Klosteret ble påbegynt bygget i 1438, koret i kirken ble ferdig i 1459 og den nåværende bygningen ble ferdig rundt 1520.

Men det var sent i 2000 at hotelleier Camille Oostwegel tok initiativet til en grundig restaurering. Oostwegels eier flere hoteller og restauranter og er kjent for å gjøre business i monumentale bygninger.

Oostwegel har bidratt til å redde flere falleferdige bygg og å sette de tilbake til tidligere storhet.

Gjenkjennelig arkitektur

ENORME VINDUER: Spisesalen er høyreist og et imponerende skue. Her er det Hotellet åpent hver dag for lunsjer og middager.
ENORME VINDUER: Spisesalen er høyreist og et imponerende skue. Her er det Hotellet åpent hver dag for lunsjer og middager. Foto: FOTO: Etienne C.L. van Sloun/Design Hotels

Oppdraget ble gitt til arkitektkontoret Satijn plus i Nederland som har utført de strukturelle rehabiliteringsarbeidene. De har hatt som mål at det opprinnelige bygget skulle være gjenkjennelig. Kontrasten mellom fortid og nåtid er veldig klar.

I dag er det et massivt hotellkompleks med 60-rom, konferanserom, butikk, og kaffebar, i tillegg til et nytt tilbygg. Det innvendige er det Vos Interieur som har stått for.

Moderne karakter

For å få til best mulig interiørsamspill mellom fortid og nåtid har de benyttet kreasjoner av Le Corbusier og Rietveld, men også fra mer moderne designere som Piet Heyn Eeck, Roderick Vos og Philippe Starck.

KUNSTROM: Hvert rom er unikt, ingen er like - og alle har en spesialdesignet kunstobjekt
KUNSTROM: Hvert rom er unikt, ingen er like - og alle har en spesialdesignet kunstobjekt Foto: FOTO: Etienne C.L. van Sloun/Design Hotels

Lysinstallasjoner har kunstneren Ingo Maurer lagt siste finpuss på.

ULIKE ROM: Totalt er det 60 individuelt dekorerte rom: 3 suiter, 25 Prestige rom, 32 deluxe-rom. De rimeligste enkeltrommene koster fra ca. 1600 kroner, uten frokost. Bildet er fra et deluxe-rom. Alle suitene har et jacuzzi og en dobbeldusj.
ULIKE ROM: Totalt er det 60 individuelt dekorerte rom: 3 suiter, 25 Prestige rom, 32 deluxe-rom. De rimeligste enkeltrommene koster fra ca. 1600 kroner, uten frokost. Bildet er fra et deluxe-rom. Alle suitene har et jacuzzi og en dobbeldusj. Foto: FOTO: Etienne C.L. van Sloun/Design Hotels

Alle rommene er designet forskjellige fra hverandre. Ulike farger, stiler og møbler har blitt komponert med en tanke om individuell moderne karakter for hvert rom.

Hyllest til det moderne

Ifølge Design Hotels hviler hotellet på grunnleggende prinsipper om åpenhet, plass, modernitet og komfort. Interiøret forsterkes av kontraster fra glassmalerier og autentiske originale vegg-og takmalerier.

Spisesalen er kanskje det mest spektakulære. Her gir de enorme vinduene utsikt over Maastricht. I sum er det ment å være en hyllest til moderne arkitektonisk utforming samtidig som man vil ære en gammel konstruksjon.

Positive tilbakemeldinger fra gjester

tripadvisor.com, hvor du kan skrive om opphold du har hatt på ulike hoteller, har Kruisherenhotel-Maastricht i skrivende stund fått 75 anmeldelser.

Her forteller en besøkende om enestående erfaring. Han likte godt den slående blandingen av gammelt og moderne, men som kanskje ikke passer for alle.

VAKRE SONER: Fellesområdene i kirken kan brukes for spesielle begivenheter. De vakre områdene er som skapt for mottakelse.
VAKRE SONER: Fellesområdene i kirken kan brukes for spesielle begivenheter. De vakre områdene er som skapt for mottakelse. Foto: FOTO: Etienne C.L. van Sloun/Design Hotels

Valget hadde falt på et deluxe-rom i klosteret som beskrives som ekstremt komfortabelt med høy standard. "Dyrt, men omfattende frokost".

FRA KLOSTER TIL HOTELL: Det gamle klosteret er i dag blitt et vakkert massivt hotellkompleks med 60-rom, konferanserom, butikk og kaffebar.
FRA KLOSTER TIL HOTELL: Det gamle klosteret er i dag blitt et vakkert massivt hotellkompleks med 60-rom, konferanserom, butikk og kaffebar. Foto: FOTO: Etienne C.L. van Sloun/Design Hotels

Booking.com, som er en hotellbookingside, er det også lagt inn flere positive innlegg, men ikke alle er like happy.

En skriver at de hadde forventet bedre standard til en såpass høy pris. Rommene var i tillegg små sammenlignet med tilsvarende hotell i samme prisklasse.

Les også:

Slik blir du kvitt bananfluer

Finn interiørideer i Bonytts inspirasjonsguide

- Hell matolje i sluket

Meld deg på Klikk Boligs nyhetsbrev gratis

HOTELLBARN: Barn i alderen 3 år og under overnatter gratis på rommet, mens barn i alderen 4 til 11 år er pålagt å betale 40 euro. Babyseng er gratis.
HOTELLBARN: Barn i alderen 3 år og under overnatter gratis på rommet, mens barn i alderen 4 til 11 år er pålagt å betale 40 euro. Babyseng er gratis. Foto: FOTO: Etienne C.L. van Sloun/Design Hotels

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning