Superkompakt hytte

Er dette landets kuleste skihytte?

Kullsvart, kreativ og praktisk. Denne kompakte hytta appellerer både til sansene og fornuften.

VELPREPARERT HYTTE: Skihytta tegnet av Jarmund/Vigsnæs Arkitekter ligger som en diger kampestein ute på hogstfeltet. Den er blant annet hedret med Velux-prisen for god design. Utvendig er den beiset svart som kull
VELPREPARERT HYTTE: Skihytta tegnet av Jarmund/Vigsnæs Arkitekter ligger som en diger kampestein ute på hogstfeltet. Den er blant annet hedret med Velux-prisen for god design. Utvendig er den beiset svart som kull Foto: FOTO: Nils Petter Dale
Publisert Oppdatert

Skihytta på 110 kvm ligger som en diger, svart kampestein midt ute på lysningen i storskogen.

Med sin oppsiktsvekkende form tilpasser bygningen seg det kupererte Nordmarks-terrenget på en spenstig måte.

Sentralt i utformingen står en skibod og et høyreist, nærmest torglignende oppholdsrom.

Skibod i særklasse

SKJERMET SONE: Det hvitbeisede inngangpartiet er trukket litt inn i bygningskroppen slik at det blir litt ly når du kommer til gårds.  Skituppene peker mot vinduet i skiboden rett innenfor.
SKJERMET SONE: Det hvitbeisede inngangpartiet er trukket litt inn i bygningskroppen slik at det blir litt ly når du kommer til gårds. Skituppene peker mot vinduet i skiboden rett innenfor. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

- Vi stilte bare ett krav til arkitektene i dette prosjektet. Og det var at vi ville ha en en lett tilgjengelig bod for blant annet skioppbevaring, forteller eierne, som sammen med sine to barn bruker stedet året rundt.

Skiløperhytte

- Dette er likevel først og fremst en vinterhytte, og en skiløperhytte, forklarer arkitekt Håkon Vigsnæs i Jarmund/Vigsnæs Arkitekter til Klikk.no.

Arkitektene la blant annet stor vekt på å tegne bygningen med spesielle vinkler, slik at den utnytter de visuelle muligheter som det omkringliggende landskapet gir, så som skogen, vannet og horisonten.

Torg i midten

Hovedgrepet innvendig var å legge alle rom og funksjoner omkring en stor, åpen stuesone, et slags indre torg midt i hytta, nesten som en piazza. Med vinduet oppe i taket, rett over langbordet, minner denne stuen også om en årestue fra gamle dager.

Velsmurt samspill

- Alle de andre, mer sekundære oppholdssoner og sider ved hytta; vinduer, åpninger, stiger og trapper forholder seg direkte til dette sentrale og sosiale torget, forklarer arkitekten.

SOSIAL SONE: Det åpne stuerommet midt i hytta er en møteplass - på samme måte som en urban, italiensk piazza. Hytta har to hemser. Innredningsnekker Sven Eckhoff har blant annet laget sittebenken i peisestuen.
SOSIAL SONE: Det åpne stuerommet midt i hytta er en møteplass - på samme måte som en urban, italiensk piazza. Hytta har to hemser. Innredningsnekker Sven Eckhoff har blant annet laget sittebenken i peisestuen. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Full balanse

Peisestuen er innredet med moderne møbler, men ikke så mange og dominerende at de stikker seg ut og tar luven av den ellers velbalanserte arkitekturen.

Dobbeltpeisen er også en attraksjon. Den er elegant prismeformet som selve bygningen.

FUGLEPERSPEKTIV: Her ser vi rett ned på stuerommet midt i bygningen. Inngangsparti og skibod ligger til venstre i bildet.
FUGLEPERSPEKTIV: Her ser vi rett ned på stuerommet midt i bygningen. Inngangsparti og skibod ligger til venstre i bildet. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
MODERNE PEISKOS: Peisen er prismeformet og det er innsyn til gruen også fra siden.  Møblene ble utvalgt i samarbeid med arkitektene.
MODERNE PEISKOS: Peisen er prismeformet og det er innsyn til gruen også fra siden. Møblene ble utvalgt i samarbeid med arkitektene. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Rom for de små

I barneavdelingen er alle senge- og innredningsmuligheter utnyttet til det ytterste.

Den skreddersydde "himmelstigen" laget av tykke kryssfinerplater er både stilig og robust.

Forfriskende fargeklatter

I hovedsoverommet gir vinduer fra gulv til tak utsikt rett ut i den snøkledde marka.

Fargerike sengetekstiler signert tekstilkunstner Linda Knoph Vigsnæs, samt naturfotografier av Robert Sannes, er det som skal til for å gi liv og kontraster i dette og de andre større rommene i hytta.

Styres med et håndgrep

Selv om dette er en naturnær markahytte, er ikke teknikken glemt. Både belysning og oppvarming er programmert for de ulike sonene i hytta, og alle funksjoner styres fra en fjernkontroll.

HIMMELSTIGEN: Det er små, spesielle soveplasser for barn helt opp til taket.
HIMMELSTIGEN: Det er små, spesielle soveplasser for barn helt opp til taket. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Markisene i front av bygningen er innfelt i taket. Og er det sol, reguleres de individuelt med fjernkontrollen.

Når familien forlater hytta, senkes de helt.

Arkitektur som gleder

Denne skihytta ble hedret med Velux-prisen i 2004.

Juryen uttalte blant annet: "Lys er liv, og denne markahytta syder av liv. Huset helt i tre er meget ærlig. Den er et vakkert vidnesbyrd om de muligheter vi har til å skape en human arkitektur som man gleder seg over."

Smøreboden er skihyttas aktive sentrum

Smøreboden er praktisk plassert som et eget rom midt mellom det kompakte kjøkkenet og utgangen med tak over. Innredningen og værelset er akkurat slik som skiløpere vil ha det; med en stabil arbeidsbenk med masse hyller og skuffer for skismøring og med et godt arbeidslys som kommer både utenfra gjennom vinduet og via takarmaturen. Her er det lettvint å få til den perfekte preppen.

Et tykt hus

- Denne skihytta er det vi arkitekter kaller et tykt hus, forteller arkitektene Einar Jarmund, Alessandra Kossberg og Håkon Vigsnæs. Med dette menes at piazzaen i midten av bygningen isoleres av en krans av birom. De ligger altså som en beskyttende ring mot den kaldere utsiden av huset. Dette mener vi er en viktig visuell og funksjonell kvalitet i vårt skiftende klima. Arkitektkontoret JVA ble for noen år siden kåret av Wallpaper til å være blant Europas ledende. I anledning utstillingen "Lost in Nature" har flere av deres prosjekter reist jorda rundt.

Se også

Dristig glassbruk i fjellhytte

SOV SØTT. Fra hovedsoverommet er det fri utsikt til endeløse, vinterhvite  skoger.
SOV SØTT. Fra hovedsoverommet er det fri utsikt til endeløse, vinterhvite skoger. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
RENSKRAPT STIL: Her er det minimalsmen som råder. Fotografi  av Robert Sannes.
RENSKRAPT STIL: Her er det minimalsmen som råder. Fotografi av Robert Sannes. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

De kuleste husene

Arkitektens drømmehytte

Se de unike keisersnittbildene

RETT UT I SPORET: Fra den skreddersyddde skiboden tar du steget rett ut i den eventyrlige vinterskogen.
RETT UT I SPORET: Fra den skreddersyddde skiboden tar du steget rett ut i den eventyrlige vinterskogen. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
KREATIVT TEAM: Arkitektene Einar Jarmund, Alessandra Kossberg og Håkon Vigsnæs.
KREATIVT TEAM: Arkitektene Einar Jarmund, Alessandra Kossberg og Håkon Vigsnæs. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning