Bygge hus

Du kan tegne huset ditt selv

Bygge hus? - Med nettet har det åpnet seg opp muligheter for dem som vil designe sitt eget hus.

Bygge hus?: Med internett har det åpnet seg flere muligheter for den som vil bygge sitt eget hus.
Bygge hus?: Med internett har det åpnet seg flere muligheter for den som vil bygge sitt eget hus. Foto: Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Med internett har huskjøpere fått muligheten til å være sin egen arkitekt når de skal bygge hus, enten ved interaktiv tilpasning av et ferdighus eller ved hjelp av tegneprogrammer som ligger tilgjengelige på internett.

- Hver uke har vi rundt 1000 personer innom våre nettsider for å prøve vår interaktive tjeneste, forteller markedssjef hos Systemhus, Anders Paulsen, til klikk.no.

Del

Raskt prisoverslag

Mestergruppen lanserer i disse dager sin tjeneste Klart hus.

Her kan kunden velge mellom ni modeller med et sett av standard varianter og tilvalg til hver av hustypene.

- Gjennom standardisering har vi kunnet utviklet en programvare på internett som gjør det svært enkelt for kundene å gjøre valg ved å klikke seg gjennom en meny og samtidig visuelt se endringene i 3D på skjermen, forklarer kjededirektør Arve Solheim til klikk.no.

Når kunden har gjort sine valg, går prosjektet videre i systemet og etter noen minutter får kunden prisen på leveringen.

Dialog med kunden

Systemhus har en litt annen variant på sitt konsept, som de har hatt i godt og vel ett år.

Deres tjeneste er tilgjengelig på alle modellene de har, og her kan kundene gå inn og gjøre endringer både på interiøret og eksteriøret. Men med den forutsetning at tilpasningene må godkjennes av en selger først i forhold til de tekniske forskriftene.

- Vi forteller kundene at de endringene de gjør kan ha betydning for bærekonstruksjoner og det tekniske, slik at de må ha dialog med en selger for å avgjøre om de er gjennomførbart, sier Paulsen i Systemhus.

Google

DESIGN SELV: Systemhus og Mesterhus tilbyr sine kunder interaktive tjenester for å tilpasse sitt eget hus.
DESIGN SELV: Systemhus og Mesterhus tilbyr sine kunder interaktive tjenester for å tilpasse sitt eget hus. Foto: Skjermdump fra Systemhus

For den som vil være helt uavhengig av en ferdighusprodusent, finnes tjenesten Google SketchUp. Her kan man tegne sine egne 3D-modeller, for så vidt av alt mulig, ikke bare hus.

Den modellen man kommer frem til vil kunne danne grunnlaget for en videre dialog med en arkitekt eller en entreprenør.

Tegneprogrammer

På nettet er det også tilgjengelig mange tegneprogrammer, beregnet på at man skal designe sitt eget hus.

I forumet til Byggbolig.no nevnes flere programmer og tjenester, som blant annet punchsoftware, Autodesk Revit , og Plan3D (abonnementsbasert system).

Må godkjennes

I utgangspunktet er det bare godkjente foretak som kan prosjektere og bygge et hu.

I den såkalte saksbehandlingsforskriften åpnes det imidlertid opp for at man kan opptre som selvbygger for deler eller hele prosjektet.

Det innebærer imidlertid at man må godtgjøre overfor kommunen at man har de nødvendige kunnskapene.

- Det betyr blant annet man må vise at man har basiskunnskaper om de bygningstekniske krav og bestemmelser som gjelder, forklarer seniorrådgiver i Statens bygningstekniske etat, Karl M. Johnsen til klikk.no.

Han understreker at kommunen kan la være å godkjenne byggetegninger dersom de mener at tegningene er mangelfulle i forhold til blant annet utførelse og planløsning.

Les også:

Hus på smal tomt

Spennende ferdighus

Supertrendy typehus

De beste miniprogrammene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning