Arkitektur: Hytte hengende på en klippe

Dette må være verdens mest spesielle overnattingssted

Her sover man dinglende på en klippe

UNIK UTSIKT: Utsikten fra hytta er helt spesiell. Materialene på installasjonen er laget for å tåle ekstreme værforhold.
UNIK UTSIKT: Utsikten fra hytta er helt spesiell. Materialene på installasjonen er laget for å tåle ekstreme værforhold. Foto: Francesco Mattuzzi
Publisert Oppdatert

Er du av den eventyrlystne typen kan dette vågale fristedet på fjelltoppen i Alpene være midt i blinken for deg. Installasjonen er plassert på toppen av Freboudze isbreen, foran den spektakulære østsiden av Grandes Jorasses av Mont Blanc Range. Stedet er ment som et fristed for fjellfolk og klatrere.

- Installasjonen er det første alpine oppholdsstedet som kan tilby en optimal kombinasjon av komfort, sikkerhet og respekt for miljøet, forteller Luca Gentilcore, daglig leder i Leap, som står bak prosjektet.

Det var den italienske alpinklubben CAI Torino som bestilte "Gervasutti tilflukt", som installasjonen heter.

Under veiledning av SUCAI avsnittet fra CAI Torino og Ski Mountaineering School, ble prosjektet realisert. Leap gruppen (forkortelsen betyr Living, Ecological, Alpine Pod) er et italiensk selskap som designer, utvikler og produserer modulære strukturer som har minimal innvirkning på miljøet.

- Realiseringen av installasjonen er en stor bragd, forklarer Gentilcore. Materialene er av høy standard med avansert teknologi som kan håndtere utfordringene med ekstreme temperaturer.

Plasseringen av installasjonen var også utfordrende med tanke på høyden og posisjonen midt på en isbre.

Den rørformede installasjonen ble laget off-site og flydd på plass på fjellet med helikopter.

FRISTED I DET FRI: Hytta er ment som et gratis og åpent fristed for turfolk og klatrere.
FRISTED I DET FRI: Hytta er ment som et gratis og åpent fristed for turfolk og klatrere. Foto: FOTO: Francesco Mattuzzi
BLIKKFANG: Det røde mønsteret skal være et blikkfang for fjellklatrerne. Det kan også ha en hensikt i nødsituasjoner.
BLIKKFANG: Det røde mønsteret skal være et blikkfang for fjellklatrerne. Det kan også ha en hensikt i nødsituasjoner. Foto: FOTO: Francesco Mattuzzi
BALANSEKUNST: Plasseringen av installasjonen var utfordrende med tanke på høyden og posisjonen midt på en isbre. Materialene er av høy standard med avansert teknologi, og taket er dekket med solcellepanel.
BALANSEKUNST: Plasseringen av installasjonen var utfordrende med tanke på høyden og posisjonen midt på en isbre. Materialene er av høy standard med avansert teknologi, og taket er dekket med solcellepanel. Foto: FOTO: Francesco Mattuzzi
VRIEN PLASSERING: Installasjonen ble flydd opp med helikopter.
VRIEN PLASSERING: Installasjonen ble flydd opp med helikopter. Foto: FOTO: Francesco Mattuzzi

Åpent fristed

Installasjonen, som er ment som et fristed for turgåere og klatrere, er gratis for alle og alltid åpent.

- Selve formen på installasjonen er et resultatet av mange nøye beregninger for å skape en optimal strukturell styrke, letthet og holdbarhet, forklarer Gentilcore. Tanken var ikke å kamuflere objektet, men heller skape en form som symboliserer de tekniske egenskapene. Vi har også vært bevisst på å ta miljøvennlige valg under prosessen.

Installasjonen er bygget av bærekraftige materialer for å ha en minimal innvirkning på miljøet. På taket er det en rekke solceller som gir all den kraften som trengs for å kjøre pc-en og de minimale elektriske elementene. På dagtid kommer det nok naturlig lys inn gjennom vinduene.

Mønsteret, som er inspirert av Mariusmønsteret, skal være et synlig blikkfang for klatrere og turgåere på avstand. På den måten vil de få øye på den blant alle de hvite fjellene og breene.

Alt du trenger på liten plass

PLANTEGNING
PLANTEGNING Foto: FOTO: Francesco Mattuzzi
UTSNITT
UTSNITT Foto: FOTO: Francesco Mattuzzi

Interiøret på installasjonen er enkelt og kompakt, men komfortabelt. Lengst bak er det køyesenger og lagringsområde, mens kjøkken og spisestue er i motsatt ende. Det store vinduet i spisestuen åpner opp til en spektakulær utsikt.

- Klatrere som skal reise videre, eller som er nysgjerrig på dagens værforhold, kan sjekke været og fjellforhold på en integrerte pc, avslutter Gentilcore.

Hvis du klarer komme deg dit, tilbyr dette fristedet på fjelltoppen i Alpene en fantastisk naturopplevelse og mange av hjemmets bekvemmeligheter.

Les også:

Her ligger de kuleste interiørbildene

SOVEKØYER: Den spartanske innredningen tilbyr det man trenger for å overnatte. Køyene er justerbare for å kunne yte maksimal komfort i henhold til antall brukere.
SOVEKØYER: Den spartanske innredningen tilbyr det man trenger for å overnatte. Køyene er justerbare for å kunne yte maksimal komfort i henhold til antall brukere. Foto: FOTO: Francesco Mattuzzi
PANORAMA: Utsikten fra stuen, rett ut i intet, er helt unik. Alle vindusflater er laget av solide akrylplater.
PANORAMA: Utsikten fra stuen, rett ut i intet, er helt unik. Alle vindusflater er laget av solide akrylplater. Foto: FOTO: Francesco Mattuzzi
VÆRSTASJON: På den integrerte pc-en kan man sjekke været og fjellforholdene før man går ut på tur.
VÆRSTASJON: På den integrerte pc-en kan man sjekke været og fjellforholdene før man går ut på tur. Foto: FOTO: Francesco Mattuzzi
SVEVE I LUFTEN: I stuedelen henger man rett ut i det åpne fjellandskapet.
SVEVE I LUFTEN: I stuedelen henger man rett ut i det åpne fjellandskapet. Foto: FOTO: Francesco Mattuzzi

Sommerhytta alle drømmer om

Hytta som får folk til å klikke

12 huskeregler for fotballforeldre

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning