Arkitektur: container

Dette gjestehuset er laget av en container

Det vesle annekset er utstyrt med stue, dusj og WC.

ORIGINALT GJESTEHUS: Den gamle containeren har fått nytt liv som anneks i hagen.
ORIGINALT GJESTEHUS: Den gamle containeren har fått nytt liv som anneks i hagen. Foto: FOTO: Chris Cooper
Publisert Oppdatert

De siste årene har det blitt stadig mer populært å bruke containere i boligprosjekter. I byer og tettbygde strøk kan containere og småhus med compact living løsninger være et smart og plassbesparende tiltak.

Men i dette tilfellet var det ikke plassmangel som fikk arkitektene i Poteet Architects til å bygge et container hus i San Antonio i Texas, USA.

Gjestehus

- Kunden vår ønsket å eksperimentere med bruken av containere, forklarer Siboney Diaz Sanchez. Selv bor kunden på et lite lager på et industriområde sør for byen.

Det ferdige prosjektet fungerer som et gjestehus, og er utstyrt med soverom, dusj, WC og en spesialtilpasset, rustfri oppvaskkum. De store skyvedørene i glass og stål åpner hele den ene veggen opp mot hagen og området rundt.

GJENBRUK: Fundamentet containeren står på er laget av resirkulerte telefonstolper.
GJENBRUK: Fundamentet containeren står på er laget av resirkulerte telefonstolper. Foto: FOTO Chris Cooper
VINDUSFLATER: De store vinduene gir mye  lys og en luftig følelse i gjestehuset. Baksiden av huset er dekket med netting som det vil gro vinranker på.
VINDUSFLATER: De store vinduene gir mye lys og en luftig følelse i gjestehuset. Baksiden av huset er dekket med netting som det vil gro vinranker på. Foto: FOTO: Chris Cooper
ÅPNER OPP: Store skyvedører i glass gir en umiddelbar nærhet  til hagen og naturen rundt.
ÅPNER OPP: Store skyvedører i glass gir en umiddelbar nærhet til hagen og naturen rundt. Foto: FOTO: Chris Cooper

Fokus på gjenbruk og miljø

Arkitektene la vekt på bærekraftige strategier da de skulle bygge containerhuset.

- Det å bruke en container er jo et miljøvennlig grep i seg selv, sier Sanchez. Containeren fikk et nytt og permanent liv som bolig.

Det beplantede taket over containeren skaper en avkjølende skyggeeffekt og luftesystem. Interiøret består av miljøvennlig kryssfiner av bambus, som er like godt egnet til både gulv og vegger.

Vannet fra vasken og dusjen blir brukt til vanning på taket og i hagen, og toalettet er en biodo

Miljøvennlige elementer

BAMBUS: Vegger og gulv er dekket med bambus, som er et miljøvennlig materiale.
BAMBUS: Vegger og gulv er dekket med bambus, som er et miljøvennlig materiale. Foto: FOTO: Chris Cooper
WC: Toalettet i gjestehuset er en biodo.
WC: Toalettet i gjestehuset er en biodo. Foto: FOTO: Chris Cooper
MINIMALISTISK: Det stramme interiøret henter opp den klare blåfargen fra containeren og friskes opp med røde fargeklatter.
MINIMALISTISK: Det stramme interiøret henter opp den klare blåfargen fra containeren og friskes opp med røde fargeklatter. Foto: FOTO: Chris Cooper

- Baksiden av containeren er dekket av netting, forklarer Sanchez. De vil med tiden bli fylt med vinstokker.

Andre innovative materialvalg:

- Containeren står på et fundament av resirkulerte telefonstolper.

- Terrassen er består av plater som er laget av resirkulerte brusflasker.

- De utvendige lysarmaturene er laget av bladene fra en traktorplog.

Hva mener arkitekten?

Bruk av containere til beboelse har blitt en populær løsning i flere land. Men hva sier en norsk arkitekt om et slikt prosjekt?

TERRASSE: Terrassen er laget av resirkulerte brusflasker.
TERRASSE: Terrassen er laget av resirkulerte brusflasker. Foto: FOTO: Chris Cooper

Arkitekt Johanne Taugbøl fra WOOD arkitektkontor synes fenomenet med å bruke containere til noe annet enn oppbevaring er spennende, men hun har ikke sett det bli brukt som anneks i Norge.

- Personlig synes jeg dette prosjektet er spennende, og prosjektet viser hva man kan få til innenfor en predefinert ramme, sier Taugbøl til bonytt.no. Jeg liker tanken på å endre utseendet og funksjonen til noe som er så tilpasset sin opprinnelige funksjon. Containere er ganske store, og kan derfor romme veldig mye, og et uendelig antall forskjellige løsninger. Vi i WOOD hadde synes det var veldig gøy å få en slik utfordring.

Taugbøl påpeker videre at den sterke fargebruken, som er typisk for containere, understreker gjestehusets fortid. Interiøret er derimot myket mer opp og demper følelsen av å være i en container.

- Det er mange alternative løsninger for en slik container, fortsetter Taugbøl. I dette tilfellet fremheves containeren, men en annen mulighet vil være å kamuflere containerens utseende, og bruke containeren som en konstruktiv ramme for et nytt skall.

En container i en norsk hage?

- Jeg hadde syntes det var spennende å sette opp en slik i en hage, og jeg liker at folk tør å gjennomføre det som er litt uventet, sier Taugbøl. Det er ikke nødvendigvis det mest estetisk flotte prosjektet, men det har noe annet, det har litt kant, og det er litt provoserende.

- Men i praksis er det jo slik at vi har en relativt streng lovgivning, så litt avhengig av størrelse, bruksområde og reguleringsforhold vil det være søknadspliktig, og telle inn i tomtens utnyttelsesgrad. Med tanke på at det er en container er det også litt ullent. Er det et permanent eller midlertidig tiltak? I forhold til naboer kan det kreves en romslig hage, hvor man bør trekke det litt unna tomtegrensen.

Av erfaring vet jeg at naboer er veldig opptatt av hva som skjer på tomten ved siden av, og hvordan det ser ut, avslutter hun. Det er nok noen som begeistret vil komme og være nysgjerrige, og noen som vil protestere høylytt.

Les også:

Her ligger de kuleste interiørbildene

Smart og funksjonell minihytte på 35 kvadratmeter

UTENDØRSBELYSNING: De utvendige lampene er laget av materialene fra en traktorplog.
UTENDØRSBELYSNING: De utvendige lampene er laget av materialene fra en traktorplog. Foto: FOTO: Chris Cooper

De beste internasjonale bloggene

Har du barn, må du unngå disse solkrem-tabbene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen