Arkitekttegnet hytte: Jarmund & Vigsnæs

360 kvadratmeter eksklusiv arkitektur på fjellet

I bygget på 360 kvadratmeter har arkitektene lekt seg med raffinerte løsninger.

FULL OVERSIKT: Arkitektene laget et stue hovedrom som har kontakt til mange andre deler av bygningen, til terrassen rett forkant av rommet - og til den storslåtte fjellnaturen i det fjerne.
FULL OVERSIKT: Arkitektene laget et stue hovedrom som har kontakt til mange andre deler av bygningen, til terrassen rett forkant av rommet - og til den storslåtte fjellnaturen i det fjerne. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
Sist oppdatert

Det blir stadig mer vanlig og naturlig at norske fjellhytter, store og små i takt med oppgangstider, eksponering av flere smaksretninger i media og tilgang på nye materialer og teknikker, får et langt større spenn i arkitektoniske finesser enn før.

Norske arkitekter tenker nytt og kreativt

Se bare hvordan Tim Resen disponerte plassen i denne dobbelthytta på trettito meter i Hemsedal og hva arkitektprofessor Fredrik Lund gjorde med sin egen ettromshytte på Fosen.

Den superkompakte skihytta av Jarmund&Vigsnæs arkitekter er også et eksempel på den kreative friskheten som våre fremste arkitekter representerer. Se video fra arkitekturutstillingen New Nordic på Lousiana her.

Twisted Cabin følger kotene

- Fjellhytta på 360 kvadratmer ligger i en ganske bratt bakke, og den er plassert slik at den følger konturene i terrenget og kotene i landskapet, sier hovedarkitekten bak dette byggeprosjektet i Kvitfjell, Alessandra Kosberg i Jamund&Vigsnæs til Hytteliv.no

DEN SPENSTIGE BYGNINGSKROPPEN FALT PÅ PLASS: Twisted Cabin av Jarmund& Vigsnæs arkitekter er plassert i skråningen slik at det ble et raust uterom på baksiden av hytta. Tak og utevegger av horisonaltliggende lerkpanel. Skjulte takrenner.
DEN SPENSTIGE BYGNINGSKROPPEN FALT PÅ PLASS: Twisted Cabin av Jarmund& Vigsnæs arkitekter er plassert i skråningen slik at det ble et raust uterom på baksiden av hytta. Tak og utevegger av horisonaltliggende lerkpanel. Skjulte takrenner. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
EN BYGNING MED KARAKTER: Taket med de prismeaktige, vridde formene gir  fjellhytta en helt spesiell profil. Her ser vi hvordan deler av hytta er lukket, andre helt åpne.
EN BYGNING MED KARAKTER: Taket med de prismeaktige, vridde formene gir fjellhytta en helt spesiell profil. Her ser vi hvordan deler av hytta er lukket, andre helt åpne. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Et uterom med visjoner

Dette betyr blant annet at det skapes et hyggelig uterom mot morgensolen på baksiden av bygningen. - Den ligger rett under en liten fjelltopp som rager opp i bakkant, utdyper hun.

Og fra dette skjermete uterommet er det utsikt mot blant annet alpinbakker, skiheiser og et lettgått fjellterreng.

Vrir seg etter omgivelsene og oppfyller eiernes behov

Hytta består av syv plan. Derav er noen halvplan, og alle nivåene er knyttet sammen slik at det oppstår både store og små, åpne og mer lukkete områder og soner omkring i huset.

- Hytta er organisert slik at den skal kunne fungere godt både når det er to og når det ti brukere, sier arkitekt Kosberg til Hytteliv.no

Undertasjen har garasje, hovedinngang peisestue og spa-avdeling. Hovedetasjen rommer master bedroom, skiinngang og kjøkken/stue med utgang til morgen- og kveldsterrasse.

Gjesteavdelingen har fem plan

ET MAJESTETISK ROM: Deler av hyttekontruksjonen ligger i det fri og forteller oss litt av hvordan dette huset og taket bæres. Peiskappe i corten-stål.
ET MAJESTETISK ROM: Deler av hyttekontruksjonen ligger i det fri og forteller oss litt av hvordan dette huset og taket bæres. Peiskappe i corten-stål. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
ET BÅDE ÅPENT OG LUKKET HUS: Enkelte steder er Twisted Cabin helt tett, andre deler av huset åpner seg totalt mot utsikten. Gulvene er stort sett i eik, men det finnes innslag av skifer også.
ET BÅDE ÅPENT OG LUKKET HUS: Enkelte steder er Twisted Cabin helt tett, andre deler av huset åpner seg totalt mot utsikten. Gulvene er stort sett i eik, men det finnes innslag av skifer også. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
HHYTTA SOM SVINGER: Vekslingen mellom de ulike, store og små nivåene er et typisk trekk ved Twisted Cabin.
HHYTTA SOM SVINGER: Vekslingen mellom de ulike, store og små nivåene er et typisk trekk ved Twisted Cabin. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Gjesteavdelingen har fem nivåer og inneholder hems, soveromsgalleri, kjøkken, tv-lekerom, og et soverom fungerer som en megler mellom disse to hovedetasjene.

STILLE SONER: Enkelte rom og etasjer avskjermes av glassvegger.
STILLE SONER: Enkelte rom og etasjer avskjermes av glassvegger. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Dette bidrar til at anlegget fungerer utmerket hvis gjester eller flere generasjoner oppholder seg her samtidig.

Danser twist med landskapet

- For å oppnå alt dette tegnet vi bygningen med en form som vrir og vrikker på seg i forhold til terrenget.

- For å sette det på spissen kan man si at denne fjellhytta bukter seg i en S-form og at den danser twist med landskapet og kotene i skråningen den ligger i, sier Alessandra Kosberg til Hytteliv.no

Materialvalg

Peiskappen i den monumentale stuepeisen er et kapittel for seg selv.

Den er kledd med corten-stål, en supersterk ståltype som med tiden ruster og blir rustikk slik at overflaten visuelt virker varm.

Utvendig er hytta er kledd i lerk trematerialer. Kledningen er lagt horisontalt, noe som forsterker S-bevegelsen til bygningskroppen.

Taket er uten synlige takrenner.

KULE ROMFORBINDELSER: Her ser du hvordan hytta er oppdelt flere halvplanløsninger og gallerier med glass.
KULE ROMFORBINDELSER: Her ser du hvordan hytta er oppdelt flere halvplanløsninger og gallerier med glass. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
GEDIGNE INTERIØROPPLEVESLSER: De oljete eikematerialene på både vegger, tak og gulv gir rommene en helt spesiell helhet og harmoni.
GEDIGNE INTERIØROPPLEVESLSER: De oljete eikematerialene på både vegger, tak og gulv gir rommene en helt spesiell helhet og harmoni. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Innnvendig er det oljet eik som dominerer i nesten alle rom. Det er også et ekstra sterkt tremateriale og det passer utmerket i en slik alpinhytte.

De massive gulv, tak og vegg-plankene gjør sitt til at interiørene i Twisted Cabin minner oss om et vakkert møbel.

Hevder seg internasjonalt

- JVA er blant de mest kjente arkitektkontorene i Norge i dag. Og det er utrolig morsomt at de hevder seg og norsk arkitektur internasjonalt, sier Nils Anker, kunsthistoriker og direktør ved Jugendstilsenteret.

- Denne fjellhytten er spektakulært tilpasset landskapet. Den er faktisk modellert inn i naturen på en følsom måte. Alt som er gjort er utført med en fast hånd, påpeker eksperten.

Sterke forbilder i Sverre Fehn og samtidsarkitekturen

- Dette hytteprosjektet har ellers mye felles med Sverre Fehns bygninger. Bruken av treverk og betong er både lekent og særdeles formsikkert, sier eksperten.

- Og den spesielle linjeføringen viser en bevisst holdning til dagens arkitektoniske stiluttrykk.

Det er langt fra overraskende at Jarmund&Vigsnæs arkitekter er blitt ranket til å være et av Europas 10 ledende arkitektkontorer.

Les også:

Nå kommer de kule minihyttene

Hytta som får folk til å klikke

HEL VED: Også soverommene er holdt i den solide, gjennomførte stilen.
HEL VED: Også soverommene er holdt i den solide, gjennomførte stilen. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
ET HELSTØPT HUS: De robuste materialene kjennetegner Twisted Cabin mer enn noe annet.
ET HELSTØPT HUS: De robuste materialene kjennetegner Twisted Cabin mer enn noe annet. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
EN VELVÆRESONE: Badet suppleres med en velværesone med et boblekar kledd inn i treverk.
EN VELVÆRESONE: Badet suppleres med en velværesone med et boblekar kledd inn i treverk. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
Twisted Cabin
Twisted Cabin Foto: Tegning: Jarmund&Vigsnæs arkitekter
Twisted Cabin
Twisted Cabin Foto: Tegning: Jarmund&Vigsnæs arkitekter
Twisted Cabin
Twisted Cabin Foto: Tegning: Jarmund&Vigsnæs arkitekter
Twisted Cabin
Twisted Cabin Foto: Tegning: Jarmund&Vigsnæs arkitekter
Twisted Cabin
Twisted Cabin Foto: Tegning: Jarmund&Vigsnæs arkitekter
Twisted Cabin
Twisted Cabin Foto: Tegning: Jarmund&Vigsnæs arkitekter

Slik utfører du den viktige taksjekken

Veien til kjøkken, trinn for trinn

Denne saken ble første gang publisert 25/04 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også