Denne naboen ødelegger boligsalget

- Advokater, dommere og arkitekter er typiske "naboer fra helvete"

Som om å få solgt huset ikke er vanskelig nok, bor du ved siden av feil nabo kan salget fort drøye enda lengre.

VANSKELIG NABO: Hvis du frykter at den slu naboen din ønsker å sette kjepper i hjulet for hussalget ditt, råder advokaten deg til å holde private visninger.
VANSKELIG NABO: Hvis du frykter at den slu naboen din ønsker å sette kjepper i hjulet for hussalget ditt, råder advokaten deg til å holde private visninger. Foto: foto: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Du har et flott hus å selge, men tross utallige visninger, unnlater budene å tikke inn. Potensielle kjøpere har ikke bare øye for boligen som er for salg, de ønsker også å se hva og hvem de kommer til å bo ved siden av.

Ifølge informasjonssjef i Konfliktrådet, Gro Jørgensen, fikk de i fjor meldt inn 558 saker om nabokonflikter, så det er vel ikke så rart at vi er så opptatt av hvem vi "deler hekk med".

Naboen vil hindre salget

Det er ikke helt uvanlig at naboen går inn for å gjøre hussalget ditt unødvendig komplisert. Dette kan naboen gjøre på flere måter, og av ulike grunner.

Daglig leder og advokat i boligadvokat.no, Carl Bjurstrøm, forteller til Bonytt.no at det forekommer at boligeiere klager på naboen sin i forbindelse med boligsalg, fordi de føler at naboen forsøker å forhindre salget, eller redusere verdien på boligen deres.

- Eller så har man rett og slett bare rotete naboer, med en hage som ser ut som en søppelfylling.

Naboer fra helvete

Et annet eksempel er velstående naboer som vil kjøpe eiendommen din selv, fordi de ønsker å bygge ut sin egen eiendom.

- Da kan naboen gå inn for å terrorisere deg til du til slutt gir opp og selger eiendommen din - og det gjerne til en lavere pris enn du ville fått ellers. Ingen orker å bo ved siden av en nabo som sender brev, ringer og maser til enhver tid, for å få deg til å selge eiendommen din, forteller Bjurstrøm.

- Advokater, dommere og arkitekter er typiske "naboer fra helvete".

Naboens skjemmende hage

Et eksempel på noe som kan gjøre hussalget ditt vanskeligere, er store, ustelte trær, busker og hekker på naboens eiendom. Ifølge Bjurstrøm er dette noe som trekker ned helhetsinntrykket av nabolaget.

Gro Jørgensen tror det handler om at hagen er viktig for Ola og Kari nordmann.

- Vi liker å ha det pent rundt oss - og den korte sommeren gjør at vi bruker mest mulig tid i hagen og da skal "u tsikten" være bra, forteller hun.

Plages av lukt

Noen bruker også eiendommen sin som lagringsplass, og en mengde gamle biler, presenninger og annen forsøpling på naboeiendommen kan trekke ned prisen på huset ditt, eller antallet interessenter.

- I borettslag kan man være plaget av lukt som kommer inn i leiligheten, fra naboens leilighet, forklarer Bjurstrøm.

Dette er ting som kan være vanskelig å gjøre noe med, fordi folk i utgangspunktet kan foreta seg det de ønsker på sin egen eiendom.

Planlegg i god tid før salget

Noen muligheter har man likevel. Hvis naboen har høye trær som skjermer for utsikt eller sollys, kan man ta naboloven til hjelp.  Her kan man finne hjemmel både for å få kuttet ned høye trær som står svært nærme tomtegrensen, samt en generell regel som i prinsippet sier at man skal ta hensyn til naboen, og ikke sette i gang med ting på eiendommen sin som er til plage og sjenanse for naboen.

- Man kan også få en dom fra en domstol, som fastslår at naboen skal rydde opp på eiendommen. Dette er prosesser som tar lang tid, gjerne 6 - 12 måneder. Dette er derfor noe du bør planlegge i god tid, fra det tidspunktet du begynner å tenke på å selge boligen din, og er klar over at du har vanskelige naboer, råder Bjurstrøm.

Plikt til å forhindre forurensning

UØNSKET NABO: Ingen vil vel bo ved siden av en slik ""søppelfylling"". Ser naboeiendommen slik ut kan dette trekke ned prisen på huset ditt.
UØNSKET NABO: Ingen vil vel bo ved siden av en slik ""søppelfylling"". Ser naboeiendommen slik ut kan dette trekke ned prisen på huset ditt. Foto: foto: Colourbox.com

Hvis naboens samling av gamle biler og annet skrot skulle gå over til å bli en brukthandel, opplyser Bjurstrøm at dette er noe man kan klage inn til kommunen.

- Både fordi en slik brukthandel vil kvalifisere som næring, men også fordi at gamle biler vil kunne være svært forurensende. Og etter forurensningsloven § 7 har alle en plikt til å unngå samt forhindre forurensning.

Forurensningsloven kan du ta en titt på her.

Du kan tvinge naboen til å selge

I eierseksjonssameier og borettslag har man en annen mulighet for å kvitte seg med plagsomme naboer. Eierseksjonsloven og borettslagsloven hjemler nemlig det som kalles for tvangssalg.

IKKE BARE HUSET: Potensielle kjøpere har ikke bare øye for boligen som er for salg, de ønsker også å se hva og hvem de kommer til å bo ved siden av.
IKKE BARE HUSET: Potensielle kjøpere har ikke bare øye for boligen som er for salg, de ønsker også å se hva og hvem de kommer til å bo ved siden av. Foto: foto: iStockphoto.com

- Får man styret med seg, kan man i visse tilfeller tvinge naboen til å selge sin eiendom, fordi hans oppførsel er til så stor sjenanse og plage for de andre beboerne, opplyser Bjurstrøm til Bonytt.no.

Men dette er også en prosess som tar lang tid, så her bør du starte i god tid før du selv planlegger å selge, hvis du er redd for at naboen din skal ødelegge boligsalget ditt.

- Man bør likevel være oppmerksom på at det skal en del til for at man skal kunne pålegge naboen å rydde opp eller fjerne ting fra sin eiendom. Det er ikke nok at naboen lar være å klippe plenen eller stelle i blomsterbedene. For at det skal kunne sies å foreligge en vesentlig ulempe, må det en del til; Både omfang samt hvor lang tid den plagsomme bruken har foregått, forklarer advokaten.

 

Hold private visninger

Hva kan du så gjøre hvis du frykter at en vanskelig nabo planlegger å ødelegge visningene for deg?

- I slike tilfeller anbefaler vi at man avtaler private visninger med én og én potensiell kjøper. Unngå åpne visninger, hvor hvem som helst kan dukke opp. På denne måten beholder du selv kontroll over hva som skjer på visningen, og hvilke opplysninger den potensielle kjøperen får, råder Bjurstrøm.

- I tillegg vil det ikke være opplyst noe sted på hvilket tidspunkt visningen vil finne sted.

Kilde: realestate.aol.com

Les også:

Så langt er "et steinkast"

Derfor får naboen oss til å klikke

Planter du her blir det mindre luking

Slik renser du malepenselen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning