ENERGISPARING

10 kjappe klimatiltak

Klimahensyn er verken vanskelig eller dyrt. Her er tipsene.

SORRY: Sparedusj er lurt, det samme er energieffektive tappekraner. Bikkja liker fremdeles ikke å bli vasket, men du sparer miljøet.
SORRY: Sparedusj er lurt, det samme er energieffektive tappekraner. Bikkja liker fremdeles ikke å bli vasket, men du sparer miljøet. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert

Enkelt om sommeren

Kanskje er det ikke energieffektivisering det som vi først tenker på om sommeren, men det er faktisk i sommermånedene det er enklest å gjennomføre energieffektiviseringstiltak.

Når du skal redusere energibruken i hjemmet, er det viktig å starte i riktig rekkefølge. Det er for eksempel ikke så effektivt å investere i varmepumpe eller pelletsovn dersom huset har store varmelekkasjer, forteller Enova .

Tiltakene bør gjøres i følgende rekkefølge:

  • Reduser behovet for energi
  • Bruk varmen på ny
  • Styr varmen
  • Alternative oppvarmingskilder

Ofte er det en god sammenheng mellom effektiv energibruk, komfort og økonomi. Mange tiltak kan skje uten tap av komfort - den kan heller øke. Noen tiltak er kostbare, men det tar du igjen på økt verdi på boligen.

Det er lett å gjøre en innsats for klimaet på reisen, eller når du handler. Mange er ikke klar over - eller husker på - de enkle og kjappe tiltakene du kan gjøre i hjemmet. Her er 10 enkle klimaråd!

1. Ikke la lyset stå på døgnet rundt

Slukk lys i rom du ikke benytter, husk å slå av de fleste lys når du legger deg eller drar hjemmefra. Tidsbryter kan være lurt.

2. Ta kontroll over temperaturen

Oppholdsrom trenger du ikke mer enn 22 grader i for å ha det behagelig. Termostatstyrte ovner er en god investering, og du kan med tidsstyring skru temperaturen lavere når du ikke trenger å ha det så varmt - f.eks når du ikke er hjemme eller om natten.

3. Unngå sløsing med vann

Sparedusj er lurt, det samme er energieffektive tappekraner. Ikke sløs med varmtvannet. Du kan skru inn en enkel reduksjonsventil på dusjslangen hvis du klarer å fylle en vaskebøtte på 10 liter på under et minutt.

4. Slå av elektrisk utstyr

Er du ikke hjemme, behøver ikke TV, stereo og andre apparater så i standby-modus.

5. Bruk sparepærer

Sparepærer er lett tilgjengelig, og et bedre alternativ enn tradisjonelle pærer. De lever lengre, og færre skift gjør livet litt enklere

6. Vask for full maskin

Fyll opp vaskemaskin og oppvaskmaskin, ikke kjør klattevasker av verken tøy eller tallerkner.

7. Kjøp klimavennlige produkter

Se etter elektriske artikler med "A-merke" når du må skifte ut oppvaskmaskin eller andre hvitevarer.

8. Tett trekken

Trekker det kaldt fra vinduskarmene, kan du komme langt med etterisolering eller tetningslister. Etterisoler mot kalde loft. De mer avanserte kan bruke termografering og tetthetskontroll for å avsløre husets varmelekkasjer.

9. Velg alternative energikilder

Har du muligheten til å velge noe annet enn strøm, er et flere løsninger å velge mellom:

  • Varmepumpe
  • Pelletskamin
  • Rentbrennende vedovn
  • Tilknytning til fjernvarme
  • Solfangere med tappevannsoppvarming

10. Vær kritisk til alt som skiftes ut.

Velg lavenergivinduer og dører når disse skal skiftes ut. Spør etter U-verdi 1,0 eller bedre. Ikke glem kjellervinduer og balkongdører.

Har du spørsmål om energibruk i hjemmet og hvordan du best kan redusere ditt forbruk, ring Enovas energirådgivere på gratis tel: 800 49 003. Se også www.enova.no/hjemme for flere tips og råd

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning