Vaske klær ofte

Vasker du klærne for ofte?

7 tips som redder klærne dine

VASKER VI FOR OFTE?: Føles det ut som du vasker klær hele tiden? Det er heldigvis tid (og miljø) å spare!
VASKER VI FOR OFTE?: Føles det ut som du vasker klær hele tiden? Det er heldigvis tid (og miljø) å spare! Foto: Maja Eriksen Moan
Publisert Oppdatert

Etnolog Ingun Grimstad Klepp ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) har lenge undret seg over klesvasken som bare vokser og vokser. Hun mener helt klart at vi vasker klærne våre alt for ofte og at det finnes måter vi kan redusere antall vasker på.

Hva vaskes mest?

Etnologen forteller at treningstopper og undertøy er det som vaskes aller oftest. Dette kommer av at vi er redde for å lukte svette og føle oss skitne. Har du tenkt over at mange av klærne faktisk kan brukes en gang til?

- Vi vasker klær ofte for å rydde opp alt som er brukt og ikke rent, noe som skyldes at klærne skiftes for ofte, mener Klepp.

Føles det ut som du vasker klær hele tiden? Det er heldigvis tid å spare! Her har du løsningen:

1. Fyll maskinene

Tar du deg selv i å vaske halvfulle maskiner litt for ofte? Det er dyrt, lite miljøvennlig og gjør at vi vasker dobbelt så ofte som vi egentlig må.

…Men du må fortsatt passe på at maskinen ikke er for full, for i en stappfull maskin er det lettere for bakteriene å overleve.

2. Ikke overdoser vaskemiddelet

Klærne blir ikke renere når vi bruker mer vaskemiddel, tvert imot! Bruker du for mye vaskemiddel kan det sitte igjen såperester i klærne etter vask. Ifølge Neutral kan overdoser av vaskemiddel skade miljøet og såperestene i klærne kan gi allergi.

- Vi bruker alt for mye vaskemidler og skyllemiddel. Det er jo helt unødvendig, forteller Klepp og legger til at mange vaskemidler har unødvendige tilsetninger av parfyme. Ved å velge skyllemiddel uten parfyme så minimerer du risikoen for allergi og irritert hud.

3. Vurder vasken

Noen ganger vasker vi plagg som ikke er skitne bare fordi de skal føles nyvasket. Et godt tips er å lufte klærne som ikke er så skitne slik at de kan brukes en gang til før vask.

RENT PÅ 40 GRADER: Neutral sine produkter inneholder vaskeaktive stoffer som får skitten til å slippe taket uten at fibrene blir slitt. Bruker du Neutral vaskemiddel er det ikke nødvendig med for høy temperatur på vasken.
RENT PÅ 40 GRADER: Neutral sine produkter inneholder vaskeaktive stoffer som får skitten til å slippe taket uten at fibrene blir slitt. Bruker du Neutral vaskemiddel er det ikke nødvendig med for høy temperatur på vasken. Foto: Maja Moan

4. Gå ned i temperatur

Når det gjelder temperatur opplyser Neutral om at vi bør skru ned vasketemperaturen for å spare penger og skåne miljøet. Mange av klærne blir rene ved 40 grader, men husk at undertøy, sokker, sengetøy, håndklær, oppvaskkluter og lignende skal vaskes ved 60 grader for å fjerne bakterier.

5. Ikke la klærne ligge igjen i vaskemaskinen

Visste du at om du lar klærne ligge igjen i vaskemaskinen, så bør du vaske de igjen etter bare en time? Da oppstår det bakterier og du er nødt til å vaske klærne atter en gang for å fjerne bakteriene og den sure lukten.

6. Ekstra skylling

Renere vask kan du også oppnå med en ekstra skylling. Dette kan også være lurt for å være sikker på at det ikke er noen såperester igjen i klærne. - Det er utrolig viktig at klærne blir skylt godt nok. Ikke overdoser, bruk god skylling og skikkelig sentrifugering, forteller Klepp.

7. Vask nye klær

Vi vasker ofte de klærne vi tror er møkkete men som kanskje ikke alltid er det. Når det kommer til nye klær er vi late og mange tror at de ikke må vaskes før bruk. Men det bør du gjøre! Bytt ut vasken med brukte men rene klær mot de helt nye klærne du ellers ikke ville vasket.

Neutral tipser om at du alltid bør vaske klærne 1-2 ganger før bruk. Da unngår du å få allergi og hudlidelser fra fargerester eller andre kjemikalierester fra produksjonen av klærne. Det kan være overskuddsfarge, formaldehyd og optisk hvit.

Om Neutral

Filosofien til Neutral Allergier er i ferd med å bli et stadig større problem for barn og voksne. I mer enn 25 år har Neutral jobbet mot allergier og utviklet milde kvalitetsprodukter. Derfor er alle våre produkter uten parfyme, fargestoffer og parabener, men fulle av gode og effektive ingredienser som rengjør og tar vare på dine klær for deg og familien. Neutral har et samarbeid med Norges Astma- og allergiforbund.

Drevet av eksperter

Den beste måten å holde huden under kontroll på er å vite nøyaktig hva du påfører den. Derfor er alle produktene våre dermatologisk testet, godkjent og merket i samsvar med Norges Astma- og allergiforbund. Vi har samarbeidet med Norges Astma- og allergiforbund i over 25 år for å utvikle rene, milde produkter som gir deg og familien myk hud og reduserer risikoen for allergi.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning