Summa Summarum

I Kamilles nye podkast får du bli med inn i livet til en rekke kjente mennesker. Samtidig blir du oppfordret til å ta en titt på ditt eget liv. Hva ønsker du å oppnå – og hva vil du se tilbake på når du er 80 år?

PODKAST-DUO: Programleder Kjersti Kvam (t.v.) og psykolog og lykkeforsker Ragnhild Bang Nes skal på oppdagelsesreise i livet til en rekke kjendiser.
Publisert Sist oppdatert

Hvis du skulle oppsummere livet ditt til nå, hva ville du sagt da? Kanskje du ville fortalt om noe stort du har opplevd? Om drømmer som har gått i oppfyllelse og viktige valg du har tatt? Kanskje du også ville sagt noe om de gangene livet tok en helt uventet retning? Alt dette vil vi snakke om i Kamilles nye podkast! I mai lanserte vi Summa Summarum, en samtalepodd der vi tar en prat med kjente mennesker om opplevelser og erfaringer i livet deres så langt.

– Vi skal se oss rundt i livet til gjestene. Snakke om livsvalg som har ført til opp- og nedturer – og om hvor bevisste eller ubevisste disse valgene har vært. Du som lytter vil også få en påminnelse om å se deg rundt i ditt eget liv – når du kanskje helst vil rette blikket framover. Ved å se litt på det vi har lagt bort og bak oss, kan vi forstå oss selv og hvorfor livet tok den retningen det gjorde, sier journalist og programleder for Summa Summarum, Kjersti Kvam.

Se oss selv klarere

Summa Summarum er sponset av KLP – Kommune og helse- Norges eget pensjonsselskap

Som pensjonsselskap tenker vi mye på fremtiden, og hvordan man kan ta gode valg som gjør at du kan leve et godt liv. Derfor har vi laget seminarserien Gode valg. I Gode valg guider Samuel Massie og et utvalg eksperter deg gjennom de store spørsmålene her i livet og de viktige valgene rundt jobb, helse, penger og pensjon. Ta Gode valg seminaret på klp.no/godevalg.

Finnes det en oppskrift på lykke? Ja, det gjør faktisk det! I Gode Valg seminarene til KLP møter du lykkeforsker Lisa Vivoll Straume som forteller hva lykke egentlig er, og deler oppskriften som du kan jobbe med for å ha et lykkelig liv. Ta gode valg på klp.no/godevalg.

Hun forklarer videre at selv om det er mye vi ikke kan gjøre noe med her i livet, som hvordan andre mennesker er eller at vi befinner oss midt i en pandemi, så har vi alle noen mønstre og sammenhenger som går igjen. Klarer vi å få tak i disse, kan det hjelpe oss å se oss selv klarere.

– I podkasten skal vi gå tilbake til gjestenes barneår og snakke om hvordan livet har tatt form. Vi skal se nærmere på vendepunktene. Dessuten skal vi se framover – og snakke om tanker rundt det å bli eldre. Om drømmer, og om hva gjestene ønsker å oppleve, sånn totalt sett, sier programlederen, og legger entusiastisk til:

Vi skal snakke om livsvalg som har ført til opp- og nedturer – og om hvor bevisste eller ubevisste disse valgene har vært.

Programleder Kjersti

– På en måte skal vi bli kjent med gjestene gjennom livsgnisten deres!

Det er Kjersti som skal lede samtalene med gjestene. Med seg har hun psykolog og lykkeforsker Ragnhild Bang Nes, som skal bidra med sin kunnskap.

– Min rolle er først og fremst å lytte og å stille gode oppfølgningsspørsmål. Jeg gleder meg til høre alle historiene – hva velger gjesten å fortelle fra de ulike fasene av livet? Er det noen temaer som går igjen? Hvordan løser vedkommende utfordringer? Hvilket blikk har hun eller han på livet sitt akkurat nå? Dette blir jo delvis et øyeblikksbilde. Humøret vårt preger ofte hva vi husker. Er vi nedstemte og deprimerte, ser vi gjerne på barndommen som grå og trist. Men er vi i godt humør og har hatt en fin kveld med venninner og har fått gode tilbakemeldinger på jobben, for eksempel, ser vi gjerne lysere på fortiden, forklarer Ragnhild. Hun understreker at hun ikke er med på podkasten som klinisk psykolog.

– Dette skal være litt lettere og morsommere, men jeg kommer nok til bruke litt av verktøykassen min både som psykolog og forsker på glede og livskvalitet.

Skal være nyttig

Før hver episode vil gjestene bli bedt om å tegne livslinjen sin, altså skrive ned store og små hendelser som har formet dem og ledet dem dit de er i dag. Livslinjen vil danne grunnlaget for samtalen, og Kjersti forteller at hun blant annet skal snakke med gjestene om hvilke verktøy de bruker for å komme seg dit de vil. Ikke minst er det spennende å høre hva de gjør for å rydde opp de gangene det ikke går som ønsket!

– Vi lærer alle mye underveis i livet, og mens noen i større grad «lar ting skje», er andre mer aktive med tanke på å påvirke det som skjer, sier hun. Målet er at du som lytter skal bli inspirert av gjestene og samtalen, men like viktig er det at du får noen verktøy du kan bruke i ditt eget liv.

I tillegg til livslinjen, består nemlig rammeverket til podden av en rekke øvelser som alle kan ha glede av.

– Det skal være nyttig. På jentemiddag kan du og venninnene dine for eksempel ta fram noen av øvelsene fra podkasten. Metafor-øvelsen er morsom, synes jeg. I den skal du beskrive deg selv som en ting, et dyr eller et annet bilde, og forklare hvorfor du har valgt som du har gjort. Det er også spennende å score seg selv på en lykkeskala fra en til ti – og så kan både du og selskapet si noe om hvorfor du har gitt deg selv akkurat den scoren du har, og hva som kunne endret resultatet, sier Kjersti.

Titt inn i fremtiden

Rosinen i podkastpølsa, og en gave til den aktuelle gjesten, er 80-årstalen. I slutten av hver episode plinges det på glasset før gjesten får servert en (u)høytidelig tale – som om vi hadde spolt framover i tid til vedkommendes 80-årsdag.

– Tanken vi leker med, er om det er mulig å forutse hvordan framtiden vil bli utfra det vi vet om gjestens liv til nå, forklarer Kjersti.

Psykolog og lykkeforsker Ragnhild forteller at forskning tyder på det.

– Hvordan vi har levd tidligere, har mye å si for hvordan livet blir framover. Personligheten vår er ganske stabil fra 30-årsalderen, og hva slags personlighet vi har, påvirker selvsagt også hvordan vi lever. Er du en sosial og utadvendt type, oppsøker du gjerne situasjoner der du får andre til å smile og le – og slik forsterker du din egen personlighet, du blir mer av den du er, sier hun.

Samtidig er det ingen grunn til å fortvile om du føler at livet er litt kjipt akkurat nå – det blir ikke sånn for alltid! Dessuten kan vi også forandre oss.

– Vi mennesker har en helt utrolig evne til å komme oss etter kriser og nederlag. Med alderen blir vi også mer stabile i følelseslivet, og flinkere til å leve i nå-et. I Norge blir vi faktisk lykkeligere med alderen, forklarer Ragnhild.

Det er hun som skal skrive 80-årstalen til gjesten, basert på livslinjen hun har studert på forhånd og det vedkommende forteller om valg, verdier og erfaringer under samtalen i podkasten.

– Man uttrykker mange sider ved personligheten sin gjennom en sånn samtale. Jeg tror vi kan si at talen vil bestå av kunnskapsbaserte gjetninger. Dette blir spennende! sier hun.

Kjersti håper at titten inn i gjestens framtid vil engasjere deg som lytter.

– Det hadde vært utrolig spennende om du som lytter også ville ta utfordringen med å fabulere rundt din egen framtid. Og da mener jeg ikke bare å tenke nærmere over ønsker og drømmer, men også å studere de direkte linjene som går fra personligheten din og erfaringene dine innover i framtiden. Det er både morsomt og lærerikt, avslutter hun.

Summa Summarum kan du høre der du vanligvis lytter til podkast.