appen smartspar

Gaven som vokser med barnet

Hadde det ikke vært godt å kunne sikre barnet ditt god økonomi i fremtiden? Nå er det mulig!

SPAR SMART: Aldri før har det vært enklere for hele familien å bidra.
SPAR SMART: Aldri før har det vært enklere for hele familien å bidra.
Publisert Oppdatert

En ny, smart app er nemlig det som skal til for å komme i gang med sparingen, og til og med invitere andre til å bidra.

Sertifikat, utdanning, egen bolig. Privatøkonomien til de fleste av oss presses gjerne helt til bristepunktet av disse tunge kostnadene. Likevel er det nærmest forventet at nyvoksne skal ha brikkene på plass allerede i det de forlater redet.

Men nå kan dere som foreldre puste med magen: Det er mulig å gi barnet ditt en flying start på økonomien, selv om du ikke heter Skrue McDuck. Løsningen er appen Smartspar.

Enkelt og tilgjengelig

Tidligere var sparing i fond bare aktuelt for spesielt interesserte, men nå har det altså blitt enkelt og tilgjengelig for alle. Laster du ned nyheten Smartspar kan du sette opp spareavtale til både deg selv og dine håpefulle.

– Det som er ekstra fint med denne appen er at dere som foreldre kan få hjelp til å spare; Du kan nemlig enkelt invitere andre til å bidra! Dette forteller Christian Vestengen. På jobb i Eika er han ekspert på å gi folk mest mulig igjen for sparepengene sine, mens hjemme motiveres han av egne barn og sparemålene han har for dem.

– Tenk deg så enkelt det blir å svare når tanter, onkler, faddere og besteforeldre spør det kjedsommelige spørsmålet: hva ønsker barna seg til jul og bursdag?

Når du kommer i gang tror ikke Vestengen at du blir alene om dette spareprosjektet.

– Mest sannsynlig vil hele flokken hive seg på når de ser hvor enkelt de kan bidra til barnets framtid.

Hvorfor spare i fond?

Det går opp for stadig flere at sparing i aksjefond er noe av det smarteste de kan gjøre med pengene sine. Statistikken viser at den årlige verdiøkningen i aksjemarkedet de siste 120 årene ligger på hele 9,5 prosent i gjennomsnitt. Da er alle krakk og kriser regnet med. Dette er betraktelig bedre enn de 5 prosentene bankrenten gjennomsnittlig har ligget på i samme periode.

– Det vi ofte glemmer i nedgangstider er at de er midlertidige, sier Vestengen. Etter fall kommer veksten igjen, men det er naturligvis ikke like spennende for avisene å skrive om.

– Brå kriser klikker bedre enn langsiktig vekst, sier sparementoren.

For at fondsparing skal være behagelig å holde på med forutsetter det et par ting: For det første må den som sparer tåle å se at det svinger.

– Ja, det vil komme perioder hvor verdiene faller, men historisk har de alltid vært etterfulgt av stigninger.

For det andre må sparingen være langsiktig, nettopp på grunn av svingningene.

– Hvis du har en tenåring du ønsker å gi noen ekstra tusenlapper til backpacker-turen neste sommer, kan du like gjerne la pengene stå på konto, presiserer Vestengen.

Hvis du tenker at fondssparing er for spesialister og ikke fasser for menigmann, skal du vite at du befinner deg i en tid hvor det for alvor er i ferd med å endre seg: Myndighetene har lenge sett at folk må oppfordres til å komme i gang med effektiv sparing ettersom velferdsstaten får flere utgifter enn inntekter framover. Derfor har staten gjort det skattegunstig å spare i fond, noe som signaliserer at spareformen anses å være fornuftig og sunn fra høyeste hold.

Brå overgang til voksenlivet

Overgangen til voksenlivet er ofte brå, og en økonomisk kickstart vil gi betydelig armslag på veien inn i etableringen. Om det er sertifikat, utdannelse eller boligkjøp som er målet er det helt sikkert at årlige bidrag fra familien rundt kan gjøre underverker. Med Smartspar er det enkelt å få sparingen inn i et system som er oversiktlig å betjene.

BRÅ OVERGANG: Sparing fra familien kan gjøre underverker når barna skal ha sertifikat, utdannelse eller kjøpe bolig.
BRÅ OVERGANG: Sparing fra familien kan gjøre underverker når barna skal ha sertifikat, utdannelse eller kjøpe bolig.

Engasjert pappa

Christian Vestengen jobber altså med kapitalforvalterne i Eika, altså de som sørger for at folks sparepenger plasseres riktig. Men mesteparten av tiden er han en engasjert pappa til en gutt på åtte og ei jente på seks.

– Jeg er kanskje litt miljøskadet, men jeg er naturligvis over gjennomsnittet interessert i fondsparing til barna, humrer han mens han understreker at Smartspart gjør sparing til barna er noe alle kan komme i gang med, uansett budsjett.

Nå som også familie, venner og faddere kan gi gaver gjennom Smartspar-appen, er det gode muligheter til å spare så det monner til barna. Vestengen sier at vanen er det viktigste, og at beløpet er mindre viktig.

– Jeg gleder meg til den dagen Sebastian eller Victoria skal kjøpe seg en leilighet og Monica og jeg kan fortelle de at vi har spart til de siden de ble født. Da kan 500 i måneden i 20 år ha blitt til 220 000. Eller kanskje mye mer? Den dagen gleder jeg meg til.

– Gjør vi den oppvoksende generasjonen mer bevisst på sparing enn vi er, har vi gitt dem noe svært verdifullt.

Les mer om Smartspar her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning