Lagrer stamceller for å sikre barnas fremtid

Nousha Kheradmand og hennes mann har valgt å lagre stamceller fra begge sine barns navlestrenger. De mener det er en rimelig investering for å sikre barna mot sykdommer i fremtiden.

Nousha Kheradmand(t.h) og Afrooz Barnoush mener det å lagre stamceller fra barnas navlestrenger er en rimelig investering for å sikre barna mot sykdommer i fremtiden. Her sammen med sine barn Selin og Suren. Foto: Javad Montazeri/Tidløsfoto
Nousha Kheradmand(t.h) og Afrooz Barnoush mener det å lagre stamceller fra barnas navlestrenger er en rimelig investering for å sikre barna mot sykdommer i fremtiden. Her sammen med sine barn Selin og Suren. Foto: Javad Montazeri/Tidløsfoto
Publisert Oppdatert

Nousha Kheradmand, senior ingeniør på NTNU, og hennes mann Afrooz Barnoush som jobber som professor, har vært bosatt i Trondheim de siste seks årene. Før det var de bosatt i Tyskland. Det var der, når deres førstefødte kom til verden for 8 år siden, de oppdaget at det var mulig å lagre stamceller fra barnets navlestrengsblod, ved hjelp av Vita34 - en stamcellebank. Valget var derfor enkelt når deres datter kom til verden for få måneder siden.

– Vi forsikrer biler, hjem og feriesteder. Lagring av barnas stamceller er en langt viktigere forsikring. Det handler om å beskytte barnet mot både alvorlige sykdommer og uhell i fremtiden. Forskere i hele verden jobber kontinuerlig med å finne nye måter stamceller kan brukes for å kurere stadig flere sykdommer. Om 20 år er jeg overbevist om at de har funnet mange flere områder å bruke stamceller på, sier hun.

Etterlyser informasjon

Det var en jordmor i Trondheim som tipset om stamcellebanken Vita34. Etter å ha lest seg opp, fant Noushua og hennes mann raskt ut at dette var et tilbud det var verdt å se nærmere på.

– Vi fant ut at Vita34 hadde kjøpt selskapet som tok seg av lagringen av stamcellene til vår førstefødte. Vi ble derfor trygge på at dette var en stor og seriøs aktør, og tok derfor kontakt. Jeg må derimot si jeg er overrasket over hvor lite kunnskap det er om dette i helsevesenet. Hadde det ikke vært for at vi selv tok initiativ hadde vi sannsynligvis ikke fått den informasjonen som skal til for å ta et valg. Det er viktig å påpeke at vi har fått fantastisk hjelp av både helsepersonell på sykehuset og av Vita34, sier hun.

Gambler ikke med barnas helse

På spørsmål om de noen gang revurderte å lagre stamceller fra barnas navlestrengsblod, er svaret kontant nei. Nousha Kheradmand sier det handler om barnas fremtid, og at det ikke er noe de gambler med.

– Vi har aldri tvilt. Etter å ha satt oss godt inn i stamcelleforskning og de potensielle mulighetene var det et opplagt valg for oss. Vi, som de fleste andre foreldre, ønsker det beste for barnet vårt. Jeg er overbevist om at flere ville valgt å gjøre det samme bare de hadde fått informasjon. Selv om det kan oppleves som en høy engangsinvestering, er det en rimelig forsikring hvis man ser det over tid. De månedlige kostnadene blir lave, sier hun.

Bare positive tilbakemeldinger

Tilbakemeldingene fra familie, venner og bekjente har vært ensidig positive. Spesielt besteforeldre har applaudert beslutningen.

– Alle vi har snakket med støtter oss i valget og sier de sannsynligvis ville gjort det samme dersom de hadde fått muligheten. Mitt råd til vordende foreldre at dette er noe de bør vurdere dersom de har muligheten og ressursene. Spesielt de som vet de har arvelige sykdommer i familien bør sette seg inn i mulighetene som ligger i det å lagre sine barns stamceller, sier hun.

Stamceller – kroppens byggestener

Stamceller er en unik celletype som er ansvarlige for reparasjon og vedlikehold av skadede celler og kroppsvev. Stamcellene hentes uten inngrep fra blodet og vevet i nyfødte barns navlestrenger. I følge forskere har stamceller et lovende potensial på flere områder, og det finnes mange gode eksempler på at stamceller redder liv – som for eksempel ved behandling av blodrelaterte sykdommer. Vita34 tilbyr lagring av stamceller i 20, 25 eller 50 år, med mulighet for forlengning.

På Vita34 sine hjemmesider kan du lese mer om lagring av stamceller. Klikk her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning