La høsten komme!

En god høst er gull for lek og aktivitet ute. Det kan ennå komme mange varme, fine dager selv om temperaturen gradvis synker.

La barna kose seg med morsomme uteaktiviteter om høsten.
La barna kose seg med morsomme uteaktiviteter om høsten.
Publisert Oppdatert

En god høst er gull for lek og aktivitet ute. Det kan ennå komme mange varme, fine dager selv om temperaturen gradvis synker.

Luften blir friskere og fargene er sjeldent så vakre som om høsten. Og for barna er det masse å finne på ute i skogen. Barna er heller ikke så redde for en regnværsdag – så lenge de er riktig kledd. Det er ikke viktig hvor langt tur man legger ut på, hovedsaken er å få være ute. I naturen får barna trene både fin- og grovmotorikk ved å bevege seg og utforske alt rundt seg. Barn trenger frisk luft, og uteaktiviteter bidrar til en sunn utvikling både fysisk og mentalt. Om dere i tillegg finner på noe morsomt som skjerper barnas interesse, kan du få med deg blide unger på en litt lengre tur enn til nærmeste lekepark.

Jeger og oppdagelsesreisende

En lue og en litt tykkere jakke er fint når det blir kjøligere.
En lue og en litt tykkere jakke er fint når det blir kjøligere.

Finn en morsom oppgave for turen. Noe dere vil lete etter, finne ut av eller ta med hjem. Med håv, bøtte og forstørrelsesglass, kan du få med deg det meste av det som skjer på bakken, i bekken og sjøen. Ta med en liten håndbok om småkryp eller vekster, eller google ting dere finner som dere vil vite mer om.

Barn er som svamper når det kommer til å være åpne for ny informasjon om ting som interesserer dem.

La veien være viktigere enn målet, ta dere tid, stopp opp og lytt til barnas spørsmål og undringer. Det viktigste når man er ute er at dere sammen og koser dere med naturopplevelsen.

På dager med sol går det fint med litt lettere klær.
På dager med sol går det fint med litt lettere klær.

Når begynner å mørkne ute, kan det være spennende med en kveldstur med hodelykt. Tør dere leke mørkegjemsel? Det kan være greit å utfordre barna litt på å venne seg til at mørke kan være både spennende og morsomt.

Det finnes ikke dårlig vær

Med varme og komfortable klær har barna det fint uansett vær.
Med varme og komfortable klær har barna det fint uansett vær.

Kle barna etter vær og temperatur. Er de riktig kledd og kan bevege seg komfortabelt oppleves turen mye mer positivt. Om høsten er det ofte varmt når solen er framme, og blir drastisk kjøligere når den forsvinner. Før du vet ordet av det er nattefrosten kommet, selv om dagtemperaturen kan krype opp til sommertemperatur. Lag-på-lag gjelder her som ellers. Husk ull innerst på de kjølige dagene, den transporterer fuktighet slik at barna ikke blir kalde selv om de er svette. Med tynne, gode ullplagg under kan barna ha på seg det de ønsker utenpå. Ikke la en krangel om skjørt eller kjole på tur stå mellom dere og en fin dag ute dersom været tillater det. Vind og vanntett er det som gjelder ytterst på dager med utrygt vær eller regn. Lue er både kult og smart, siden mye av varmetapet skjer i hodet. Og et par vanter tar liten plass i sekken.

Mat og kos

Ta pauser og husk god niste!
Ta pauser og husk god niste!

Du trenger ikke gå så langt for å innta et «villmarksmåltid». Mat laget på bål smaker ekstra godt, og er en opplevelse i seg selv. Og blir det kjedelig med pølser, kan man lage noen enkle ostesmørbrød, fiskekaker i pitabrød eller annet som kan lages på forhånd og tas med i sekken. Kakao eller solbærtoddy på termos smaker kjempegodt på tur, i tillegg til vann. Barna kan godt ha en egen sekk og bære litt, men ikke så mye at det blir sure miner. Et sitteunderlag veier lite i sekken, og er fint når dere skal slå leir.

Ta gjerne med noen plastposer til å sanke bær i sesongen. Mange barn synes det er morsomt å plukke og lære seg å kjenne igjen de ulike soppene. Kantarell er enkel å finne igjen og det finnes ofte flust av dem!

NB! Sjekk fangsten med soppkontrollør for sikkerhets skyld før dere eventuelt spiser den etterpå.

Sjekk høstens kolleksjon hos Polarn O Pyret her:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning