Dette ødelegger familiemiddagen

Smarttelefoner og tablets er blitt familiens største uromoment. Slik håndterer du det på best mulig måte.

Skjermene i de tusen hjem gjør at vi snakker mindre sammen.
Skjermene i de tusen hjem gjør at vi snakker mindre sammen.
Publisert Oppdatert

Gammel vane er vond å vende, og hvis en ledig stund byr seg, fisker vi gjerne opp mobilen uten å tenke over det. Skjermene er én av grunnene til at vi snakker mindre sammen, og er blitt en skillevegg i tusenvis av hjem. Med enkle grep kan du sette teknologien til side – spesielt under middagen.

Mer nærvær, takk!

En ny nordisk YouGov-undersøkelse gjort for DOLMIO* viser at over halvparten av nordiske familier ønsker seg mobilfrie middager. Vi prater mindre, har mindre nærhet og stenger hverandre ute når vi velger skjermen foran våre kjære. Psykologen Camilla Holmgaard og familieterapeut Anna Prip har sett på utviklingen, og sammen har de utformet 4 enkle råd på veien mot en hyggeligere familiemiddag.

1. Innfør rutiner tidlig

6-åringer vet hva en hyggelig familiemiddag er, og plukker lett opp fraværenhet eller dårlig energi. Det er lurt å innføre middagsrutiner tidlig og vise barnet at dette er en stund dedikert til familietid og bare det. Jo tidligere dette blir en fast rutine, jo større er sjansen for at barnet selv fortsetter tradisjonen.

Skjermer tar bort familiehyggen.
Skjermer tar bort familiehyggen.

2. Ingen (!) skjermer under middagen

Sett standarden og ha nulltoleranse for mobil under middagen. Du kan for eksempel lage en regel om at mellom 17.30 og 18.30 skal alle telefoner være på lydløs eller gjemt langt nede i en veske. Du kommer til å merke stor forskjell ved middagen når den ikke lenger handler om Facebook eller Fantorangen.

3. Ned med mobilen, opp med hyggen

Du trenger ikke dekke opp til fest hver dag, men prøv å gjøre det lille ekstra for at middagsbordet skal bli enda litt hyggeligere. Brett serviettene, eller legg en liten blomst på hver tallerken. Små grep kan gjøre stor forskjell! Vis familien at middagen er viktig.

Finn tilbake til den gode samtalen.
Finn tilbake til den gode samtalen.

4. Sørg for å ha god stemning før middagen

Stress ned før middagen. La små bagateller ligge og ikke jag barna til bordet hvis de somler eller surrer litt. Er det en konflikt på gang, bør den avsluttes før middagen starter.

Ny app

For å hjelpe norske familier bort fra skjermene og tilbake til en mobilfri middag har DOLMIO lansert en helt ny app.

Dolmio Pepper Hacker er tilgjengelig for alle smarttelefoner og nettbrett.

Her legger du selv inn hvor mye uforstyrret tid du ønsker deg. Rører du mobilen før tiden har gått ut, vil en alarm raskt minne deg på å komme deg tilbake til familien din.

DOLMIO PEPPER HACKER er tilgjengelig for nedlasting her: Apple og Android

Sett familiehyggen i sentrum, legg teknologien til side, og ha en riktig god familiemiddag!

* DOLMIO har sammen med YouGov utført en undersøkelse der de så på ulike familiers middagsvaner. 2034 familier fra hele Norden svarte på spørsmål og deltok i undersøkelsen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning