Unngå at barna skader seg hjemme

Forbrenning og fallskader er det vanligste når barna skader seg i hjemmet. Dette betyr at du bør endre vaner og være oppmerksom på hva som er potensielle farer når du har småbarn.

Sist oppdatert

Barn utvikler seg gjerne raskt og rykkvis, og plutselig gjør de ting vi foreldre ikke er forberedt på.

Fra å ligge rolig på gulvet, begynner barnet å rulle, krype og krabbe – og reiser seg etter hvert opp og går. Da blir det også større risiko for at barnet kan skade seg.

Pass på kaffekoppen

Det er overraskende mange barn som får brannskader etter varm kaffe og te, og typiske skader er sår nedover kinn, hals, arm, bryst og mage, der den varme drikken har rent. En eneste kopp kan være nok, alt over 45 graders varme kan gi skader på et spedbarn eller lite barn på få sekunder. Så det er ikke bare kokende vann fra kjeler og panner, varme flater som ovnsdører, kokeplater og strykejern som er synderen her. Og det er heller ikke alltid lett å fange opp en dyp brannskade. Selv om nervene er skadet kan brannskaden gi overraskende lite smerter. Når det gjelder barn, vil det uansett være klokest å kontakte lege. Ring alltid 113 når det er akutt.

Vær forsiktig på kjøkkenet

Forbrenninger fra mat, vann eller komfyr er svært utbredt blant de minste barna. Derfor er det viktig å holde øye med barna, spesielt på kjøkkenet, når du lager mat eller varme drikker.

  • Bruk komfyrvern slik at barnet ikke når opp til kasseroller med varm mat og pass på at stekeovnsdøren har barnesikring
  • Unngå å amme eller ha barnet på fanget når du drikker eller spiser noe varmt
  • Unngå lange duker på matbord, slik at barnet kan ta tak og rive ned varm mat eller drikke
  • Skaff innebygget termostat eller skåldesperre på kraner til badekar, dusj og vask, slik at vannet aldri blir glovarmt
  • Varmeovner bør ha lav overflatetemperatur, stikkontakter sikres og løse ledninger bør fjernes

Førstehjelp

Hvis uhellet er ute skal du avkjøle det brente området øyeblikkelig ved å holde det under rennende vann som holder ca 20 grader i opp til 20 minutter. Du kan også bruke et kar med vann eller en svamp. Du skal ikke kjøle ned med is, siden is kan skade huden ytterligere. Hold det forbrente området høyt hevet for å unngå at det hovner opp.

Ved overflatiske brannskader er bare de øverste hudlagene skadet, og huden kan leges helt eller nesten uten arr. Mindre brannskader er lyse rosa eller røde, og kan gi blemmer. Hvis brannskaden er liten, kan du behandle den hjemme. Hvis det blemmefylte området er større enn fem centimeter, eller går hele veien rundt en finger, tå, arm eller bein bør du oppsøke lege straks. Oppsøk alltid lege hvis barnet ditt har en dyp eller stor brannskade eller hvis ansikt, hender, føtter eller kjønnsorganer er rammet. Barn under to år bør tas til lege med mindre skadene er helt minimale.

  • Ta klær av det brente området når det er avkjølt. Ikke fjerne klær som sitter fast i huden
  • Dekk til brannskade hvis du må til legen. Bruk tynn plastfolie rett på brannskadet hud og feste med plaster. Unngå å smøre med fett, krem eller olje
  • Ikke lag hull på blemmer hjemme før de sprekker av seg selv. Dette kan åpne huden for bakterier

De fleste overflatiske brannskader gror i løpet av to-tre uker. Førstegradsforbrenninger tilheler i løpet av to-tre dager uten videre behandling.

Dårlig vurderingsevne

Barn utvikler seg fort, og det gjelder å være føre var i forhold til skader.
Barn utvikler seg fort, og det gjelder å være føre var i forhold til skader.

Små barn kan ikke vurdere farlige situasjoner og de må ha tilsyn hele tiden. De er gjerne fulle av energi og aktivitet, og tror de mestrer mer enn de har forutsetninger for. Det er viktig at foreldre legger til rette for at barn lærer seg å mestre nye situasjoner og aktiviteter, samtidig som de beskytter dem mot ulykker.

Fallskader

Fallskader er også vanlige i hjem med små barn, og her er det også opp til foreldre å minimere risiko for uhell:

  • Gå aldri fra barnet på stellebordet
  • Forlat ikke barnet i barnestolen, selv om det har sele på. Høye barnestoler kan velte
  • Plassér babystolen på gulvet, slik at den ikke vipper ned fra bord eller sofa
  • Sikre trappene med grind
  • Ha barnesikring på vinduer
  • Ikke la barnet være på balkongen eller verandaen uten tilsyn

Denne saken ble første gang publisert 28/11 2017, og sist oppdatert 30/11 2017.

Les også