Hvis mannen fikk velge kjøkken

I stadig flere hjem er det mannen i huset som lager mat og bruker kjøkkenet. Hva er viktig når han får bestemme?

Et kjøkken for en utstyrsnerd! Stort, funksjonelt og med plass til alt kjøkkenutstyr i tillegg til god arbeidsplass. Siena sort eik med Riva brun eik multifront fra JKE Design.
Et kjøkken for en utstyrsnerd! Stort, funksjonelt og med plass til alt kjøkkenutstyr i tillegg til god arbeidsplass. Siena sort eik med Riva brun eik multifront fra JKE Design.
Publisert Oppdatert

Er det forskjeller på behov og ønsker ut i fra kjønn, eller er dette en gammeldags problemstilling? Her er det naturligvis lett å generalisere, men noen små forskjeller er det nok.

Ikke nødvendigvis hvitt

Spør du betjeningen i kjøkkenbutikker i Norge, vil du raskt høre at tendensen går mot at menn i større grad enn før «blander seg inn» i valg av kjøkken, og at han gjerne er opptatt av litt andre ting enn kvinner er.

Fremdeles velger de aller fleste nordmenn et hvitt kjøkken når de kommer i butikk. Men hvis mannen får mene noe, kan det like gjerne bli mørkere i farge og et røffere uttrykk.

Menn ser ut til å være noe dristigere i valg av farge og materialer. Ofte er han mer opptatt av funksjon enn design, og legger større vekt på valg av hvitevarer, elektronikk og praktiske løsninger.

 

 

Hos JKE Design er det ingen begrensninger på fargepaletten. Riva New Design i to kaffebrune nyanser.
Hos JKE Design er det ingen begrensninger på fargepaletten. Riva New Design i to kaffebrune nyanser.

 

Det kan høres ut som om mannen ønsker seg det mest effektive, det morsomste og det nyeste.  Gode kjøkkenkniver, dyre gryter og tøft utstyr, designet av kjente forhandlere som man forbinder med kamera, elektronisk utstyr og biler – og dette skal det være komfortabel plass til på kjøkkenet.

Elsker tech og gadgets

Menn vil også i stor grad tenke ganske likt som kvinner når de velger.

Hvor mange bor i huset og hvor mange skal bruke kjøkkenet samtidig? Skal kjøkkenet brukes til mer enn å lage mat? Vil vi fylle opp med familie og venner her? Og hvilke hvitevarer trenger vi?

 

Bygg ditt drømmekjøkken

Det er de små detaljene som merkes i hverdagen, samtidig som kjøkkenet skal gjenspeile den du er. JKE design gir deg et enormt utvalg i farger, materialer, innredninger og detaljer, og våre kjøkkenkonsulenter kan hjelpe deg å oversette dine drømmer og behov til skuffer, skap, beslag, benkeplater og innredning. Få mer inspirasjon her.

Forskning støtter at menn + maskiner fortsatt = sant, selv om kvinner behersker teknologi like godt. Det dreier seg ofte om interesse. Så bli ikke overrasket over om f.eks dette med hvitevarene (les:maskiner) vil interessere han mer enn interiøret.

LADESTASJON. Skjul mobiltelefoner og nettbrett i skuffen mens de lades opp i en innebygget ladestasjon med både 220V og USB.
LADESTASJON. Skjul mobiltelefoner og nettbrett i skuffen mens de lades opp i en innebygget ladestasjon med både 220V og USB.

Dampovn? Isbitmaskin? Integrert fryseboks? Mannen vil kanskje falle for elektriske håndtaksfrie dører eller tanken på en ladestasjon for mobil og nettbrett i kjøkkenskuffen?

For menn som elsker teknologiske framskritt er toppen av lykke at du kan styre dine hvitevarer via en app når du er borte.

Så om du selv er mer opptatt av å få designet du ønsker deg, bør du kanskje kompromisse med innhold og tekniske finesser? 50-tallets husmor er ikke lenger sjefen, kjøkkenet er blitt en kjønnsnøytral sone som kombineres ut ifra både de feminine og maskuline kjøkkenvaner.

 

Kompetent på kjøkkenet

For den arketypiske mannen var det jakt, fiske, musikk, øl og motor som definerte han som mann – men nå har han heldigvis også fått rolle som kokk. Dagens menn vil lage mat og diske opp for familie og venner.

Tidligere var kokebøker skrevet for kvinner, men den tid er saga blott. Sjangeren kokebøker for menn selger godt, selv om disse bøkene i dag framstår som helt kjønnsnøytrale kokebøker i forhold til innhold.

Visste du at...

Fra 1980 og til i dag er det stadig flere menn som lager mat, men vi bruker også mindre tid på matlaging. Vi brukte for eksempel 30 minutter mindre i 2000 enn i 1980.

Det som kjennetegner dagens kokebøker for menn er at mannen har blitt kompetent på kjøkkenet. Han har god peiling på både råvarer, tilberedningsmåter og kjøkkenteknologi, og nøyer seg ikke med å henvist til grillen. For mange menn er kjøkkenet deres nye hobbyrom, hvor han baker brød og tilbereder gourmetmåltider, som krever tid og kompetanse.

I dag er matens sosiale og kulturelle funksjon blitt stadig viktigere, det å kunne lage et godt måltid er en del av det å være en god far og satse på viktige verdier. Til glede for venner og familie.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning