Er du alltid forkjølet om våren? Det kan faktisk være pollenallergi!

Plages du hver vår med rennende nese og øyne? Nyser du ofte? Er du trøtt og slapp? Mange tror at det bare er den årlige vårforkjølelsen som har kommet, men alle disse tingene kan faktisk være tegn på at du har pollenallergi!

Pollenallergi er en plage for svært mange
Pollenallergi er en plage for svært mange
Sist oppdatert

 

- Symptomene på pollenallergi er veldig like en forkjølelse. Nesen renner, klør, tetner til og man nyser. Øynene renner og klør, de blir røde og hovner opp. Derfor er det lett å ta feil og tro at man bare er forkjølet.

Mange er derfor allergiske uten at de vet det, sier helsefaglig rådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund, Anna Bistrup.

Hver femte nordmann har pollenallergi

Pollenallergi er den vanligste formen for allergi, og cirka en million nordmenn er allergiske mot pollen. Men fordi svært mange ikke vet at de er allergiske, går de dermed vår og sommer i møte med nysing og rennende øyne.

Helsefaglig rådgiver i Astma- og Allergiforbundet, Anna Bistrup
Helsefaglig rådgiver i Astma- og Allergiforbundet, Anna Bistrup

Det kan også være vanskelig å konsentrere seg om jobb eller studier.

- Mange blir trøtte og uopplagte, og sliter med å konsentrere seg. Ofte kan man også få en kryssreaksjon på matvarer.

Det betyr at man kan reagere på mat som rå gulrot, eple og nøtter, forklarer Anna Bistrup.

- Opplever du slike plager når det er vår i luften, er det stor sannsynlighet for at du er allergisk mot pollen.

Astma-og Allergiforbundet har en egen rådgivingstjeneste du kan kontakte for å få hjelp og råd.

- Vi opplever stor pågang fra personer som søker råd akkurat nå. Mange lurer på hvorfor forkjølelsen aldri går over, sier Anna Bistrup, som er en av rådgiverne som svarer på spørsmål.

 

Du kan utvikle allergi når som helst i livet

Andelen av befolkningen som har allergi er økende, og ifølge WHO forventer man at andelen barn med allergi på verdensbasis vil være 50 prosent innen 2030.

Du kan også utvikle allergi når som helst i livet, det er ikke slik at når man har passert 30 så kan du ikke bli allergisk lenger. Opplever du symptomer, bør du dra til legen.

Det er viktig å få riktig behandling og medisiner. En ubehandlet pollenallergi kan nemlig utvikle seg til astma.

- De som opplever symptomer bør dra til legen for å få testet om de har allergi. Har du påvist pollenallergi må du ta medisinene etter legens anvisning, og starte i tide før symptomene blir for sterke.

Medisinene skal tas regelmessig og forebyggende, selv om du på enkelte dager har få eller ingen plager, forklarer helsefaglig rådgiver Anna Bistrup.

 

Bjørkepollensesongen er nå i gang flere steder i landet. Bjørka er verstingen for mange, fordi den gir ganske kraftige symptomer. Våre rådgivere hjelper deg gjerne med tips og råd til hvordan du kommer deg gjennom pollensesongen.
Bjørkepollensesongen er nå i gang flere steder i landet. Bjørka er verstingen for mange, fordi den gir ganske kraftige symptomer. Våre rådgivere hjelper deg gjerne med tips og råd til hvordan du kommer deg gjennom pollensesongen.

 

Følg med på pollenvarslingen

Det finnes flere tips og råd som kan forbedre hverdagen hvis du har pollenallergi.

Du kan følge spredningen av pollen på pollenvarslingstjenesten, som drives av Astma- og Allergiforbundet.  Du bør også ta hensyn til egen allmenntilstand, særlig ved fysiske kraftanstrengelser.

Vær forsiktig med trening ute når spredningen er på sitt sterkeste. Det kan også være lurt å vaske ansikt og hender når du har vært ute, skylle håret og skifte putetrekk før leggetid.

– Mange velger også å dra utenlands mens pollenet herjer som verst. Blant annet på sydspissen av Gran Canaria finner man et gunstig klima med svært lite pollen. Her har Astma- og Allergiforbundet et eget helsesenter, Valle Marina. Medlemmer av Norges Astma- og Allergiforbund får gode rabatter på opphold her.

 

Vil du vite mer om pollen, og få flere gode råd til pollensesongen? Du kan lese mer på nettsiden til Norges Astma- og Allergiforbund.

Denne saken ble første gang publisert 20/04 2017, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også