atopisk eksem hos barn

5 forebyggende og lindrende tips mot atopisk eksem hos barn

Tørr hud kan være det første skrittet mot eksem.

FOREBYGG PLAGENE: Pass spesielt godt på å smøre ansiktet, halsen, albuer og føttene nå. Har barnet ditt eksem kan det oppleves som aller verst på vinteren.
FOREBYGG PLAGENE: Pass spesielt godt på å smøre ansiktet, halsen, albuer og føttene nå. Har barnet ditt eksem kan det oppleves som aller verst på vinteren. Foto: Maja Moan
Publisert Oppdatert

Det klør, svir og er utrolig ubehagelig. Atopisk eksem, også kalt barneeksem, er en vanlig hudsykdom hos små barn. Det er faktisk mulig å lindre og forsinke utviklingen av tilstanden. Heldigvis! Tipsene får du her.

1. Hold huden fuktig!

Tørr hud kan være det første skrittet mot eksem.

Utslett utløses og kan forverres hvis ikke huden har nok fukt. Derfor er det ekstremt viktig å tilføre huden mye fuktighet. Særlig om du har atopisk eksem, men også om du ikke har det.

Pass spesielt godt på å smøre ansiktet, halsen, albuer og føttene nå. Har barnet ditt eksem kan det oppleves som aller verst på vinteren.

- Det er viktig å ta gode valg for barnet fra start ved å sørge for god hudintegritet. Pass på at huden ikke sprekker eller blir for tørr ved å bevare fukten med en god fuktighetskrem, forteller Anna Bistrup, sykepleier og rådgiver i Norges astma og allergiforbund (NAAF).

2. Vasker du huden for ofte blir den tørr og irritert

Ifølge Neutral er det viktig å holde barnets hud ren med korte dusjer og karbad i lunkent vann. Vask huden med en mild og uparfymert såpe. Skyll såpen grundig av og klapp huden tørr med et håndkle.

DET RETTE VALGET FOR HUDEN: - Det er viktig å ta gode valg for barnet fra start ved å sørge for god hudintegritet. Pass på at huden ikke sprekker eller blir for tørr ved å bevare fukten med en god fuktighetskrem
DET RETTE VALGET FOR HUDEN: - Det er viktig å ta gode valg for barnet fra start ved å sørge for god hudintegritet. Pass på at huden ikke sprekker eller blir for tørr ved å bevare fukten med en god fuktighetskrem Foto: Maja Moan

For de minste kan det være lurt å ta et par dråper babyolje i vannet når de skal bade. Babyolje erstatter hudens naturlige oljelag etter et bad. Babyolje kan også brukes når man dusjer.

- Det å vaske huden ofte gjør at man fjerner den naturlige fuktigheten og gjør huden tørr og irritert. Tilfør huden fukt rett etter dusj for å holde huden myk og fin, forteller Bistrup.

Det er viktig å huske på at varme kan føre til kløe, pass derfor på temperaturen på vannet når huden vaskes.

3. Vær bevisst på innholdet i produktene du bruker

Velg alltid vaskemidler og skyllemidler uten farge og parfyme, så minimerer du risikoen for allergiske reaksjoner hos barnet ditt. Det er viktig å huske at parfymefritt ikke betyr mindre rent.

Folkehelseinstituttet anslår at mellom 100.000-150.000 nordmenn har hudplager som er utløst av tilsatte duftstoffer i produkter, såkalt parfymeallergi. Det er forskjellig hva man reagerer på. Noen reagerer på duften, andre på direkte kontakt med produktene og noen er ikke allergiske i det hele tatt. Ved å utsette deg for mange parfymerte produkter øker risikoen for hudplager.

Forestill deg at kroppen din er et glass. Glasset ditt kan være stort eller lite, og hver gang du utsetter deg for allergifremkallende stoffer faller enda en dråpe i glasset ditt. På et tidspunkt renner glasset over og det er da du står i faresonen for å utvikle allergi, mener Neutral.

- ­Rett og slett vær bevisst på innholdsfortegnelsen på de produktene du bruker. Samtidig er det også viktig at man ikke overdoserer og passer på at vaskemaskinen skyller ut såpen godt nok, sier Bistrup og legger til at såperesten i klærne irriterer huden.

ALLERGIGLASS: Forestill deg at kroppen din er et glass. Glasset ditt kan være stort eller lite, og hver gang du utsetter deg for allergifremkallende stoffer faller enda en dråpe i glasset ditt. På et tidspunkt renner glasset over og det er da du står i faresonen for å utvikle allergi
ALLERGIGLASS: Forestill deg at kroppen din er et glass. Glasset ditt kan være stort eller lite, og hver gang du utsetter deg for allergifremkallende stoffer faller enda en dråpe i glasset ditt. På et tidspunkt renner glasset over og det er da du står i faresonen for å utvikle allergi Foto: Maja Moan

4. Ikke klø

Lettere sagt enn gjort, men det gjør bare vondt verre om man klør mye.

Hvis barnet ditt sliter mye med kløe kan det være lurt å klippe neglene korte så barnet ikke klør hull på huden. I de verste periodene er det en ide å gå til innkjøp av votter i bomull slik at man ikke klør opp sårene når man sover.

5. Gjør det til en hyggestund

Det er ikke alltid lett å overbevise de små om at det man gjør er for deres beste. Atopisk eksem oppleves som mer dramatisk hos små barn som ikke kan kommunisere.

Neutrals beste tips er å ta seg god tid til å pleie barnets hud. Gjør det til en hyggestund. Lek for eksempel "snøvær" med kremen: Du dabber på krem, og barnet hjelper deg med å smøre den inn.

Når du ser kløen er verst kan du prøve å flytte barnets fokus over på noe annet som underholder slik at kløen blir «glemt». Les en historie eller syng en morsom sang.

STELL KAN VÆRE GØY!: Neutrals beste tips er å ta seg god tid til å pleie barnets hud. Gjør det til en hyggestund. Lek for eksempel "snøvær" med kremen: Du dabber på krem, og barnet hjelper deg med å smøre den inn.
STELL KAN VÆRE GØY!: Neutrals beste tips er å ta seg god tid til å pleie barnets hud. Gjør det til en hyggestund. Lek for eksempel "snøvær" med kremen: Du dabber på krem, og barnet hjelper deg med å smøre den inn. Foto: Maja Moan

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning