Lucid Gravity
Den oppfyller egentlig alt nordmenn ønsker av en elbil
Selskapet har nesten ikke solgt biler i Norge. Denne modellen kan gjøre noe med det.

Det mangler ikke på nykommere på det norske elbilmarkedet. Flesteparten av dem er kinesiske. Det gjelder imidlertid ikke Lucid, som er amerikansk. Ikke fra Detroit, men Silicon Valley.
Helt nytt i Norge er merket faktisk heller ikke. Lucid har hatt showrom på Karl Johans gate i Oslo siden 2023 der den digre sedan-modellen Lucid Air har stått utstilt. Men salget har gått tregt.
Kun åtte Lucid Air ble registrert i Norge i 2024. Likevel er Lucid et av de mest spennende elbil-merkene, mye grunnet merkets tekno-fokus.
Les også: Prøvekjørt: Lucid Air: Ikke bare er den rask, rekkevidden virker også meget solid
Lucid produserer rundt 80 prosent av delene sine selv, blant annet batterier og motor. De har også utviklet en 900-volts inverter, og frontenheten på Formel E-bilene, som brukes til å regenerer energi tilbake til batteriene, er levert av Lucid.
I 2023 inngikk selskapet en partneravtale med Aston Martin. Når Aston Martin lanserer sin ultraluksuriøse elbil, vil den ha batterier og motorer levert av Lucid.
Over 700 km rekkevidde
Nå kommer de i tillegg med en modell som på papiret er svært interessant sett med norsk øyne: SUV-en Gravity. En stor luksussedan er neppe den mest etterspurte bilen i Norge.

Saken stiller seg nok annerledes med en 502 centimeter lang SUV med luftfjæring, firehjulsstyring, tre seterader, over 700 kilometer rekkevidde, 900-voltsarkitektur, opptil 800 hestekrefter, en 0-100-akselerasjon på 3,5 sekunder og 2,7 tonns hengervekt.

Bilen kan leveres med fem eller syv seter. Andre og tredje seterad kan felles flatt ned. Syvseteren har opptil 3140 liter lagringskapasitet, mens femseteren har 3400 liter. Selv med alle setene i oppreist stilling skal det være plass til 590 liter bagasje bak tredje seterad.
Heftig ladefart
Ifølge Lucid kan Gravity lades med opptil 400 kW på 1000V-stasjoner og med stabile hastigheter på opptil 225 kW med 500V-arkitektur.
For å muliggjøre dette har Lucid utviklet og patentert en teknologi som bruker den bakre motoren som en spenningsbooster, og løfter ladespenningen fra 500V til 926V.

I motsetning til konvensjonell batterisplitting gir denne løsningen mulighet for å lade med den høyeste spenningen laderen kan levere, og utnytte strømmen mer effektivt samtidig som varmeutviklingen i ladekablene reduseres, ifølge Lucid.


Ved toppytelse kan Gravity lade 320 kilometer rekkevidde på under 11 minutter.
Lucid Gravity Touring lanseres i USA senere i 2025, med en startpris på 79 900 dollar. Det er også åpnet for bestilling av toppmodellen Grand Touring, som har over 800 hestekrefter. Prisene starter på 94 900 dollar.
Begge modellene skal lanseres i Europa fra høsten 2025. Priser for Europa kunngjøres senere.


Mektig aktør i ryggen
Lucid ble grunnlagt i 2007 som batteriprodusenten Atieva av blant andre Bernard Tse, tidligere visepresident i Tesla. I 2014 bestemte Atieva seg for å ta sjansen på å bygge sin egen bil, sedanen Lucid Air, med imponerende tekniske data.

Det er ikke uten risiko å skulle starte et nytt bilmerke, og dersom du straks sender tankene til Fisker, så er situasjonen likevel en ganske annen hos Lucid. Riktignok har også Lucid hatt økonomiske problemer å stri med, men siden 2018 har Saudi-Arabia investert penger i Lucid gjennom det søkkrike, statlige investeringsfondet (PIF).
I 2023 gikk fondet inn med ytterligere én milliard dollar i Lucid, og samme år åpnet Lucid fabrikk i Saudi-Arabia. Majoritetseier er Ayar Third Investment Company, som er en del av PIF. Lucids hovedfabrikk ligger imidlertid i Arizona.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn