Test: Volvo EX90
Den legger til noen takter som mange vil sette pris på
Den nye elektriske SUV-modellen har store sko å fylle, men Volvo viser at de behersker dette til fingerspissene.

Volvo EX90 er utvilsomt en av de største bilnyhetene i 2025. Og med god grunn. Den store SUV-modellen er den første elbilen med lange røtter i Volvo-tradisjonen. Lille EX30 har ingen bakgrunn med forbrenningsmotor, mens XC40 (nå EX40) dukket opp på Volvo-kartet i 2017.
Dermed kan man hevde at Volvo-historien først nå videreføres til den elektriske bilverden med EX90, en biltype Volvo har hatt enorm suksess med siden XC90-modellen dukket opp i 2002.
Les også: Testduell: Volvo EX30 AWD vs Smart Brabus #3: Salgstallene er ekstremt ulike, svakhetene er de samme
Det første møtet
Jeg husker godt Vi Menns første møte med Volvo XC90 på norsk vei. I januar 2003 stilte vi opp med litt av en velkomstkomite: Mercedes M 270 CDI, BMW X5 3,0d, VW Touareg 3,2 FSI og Toyota Landcruiser D-4D.

Kort oppsummert gjorde Volvo XC90 sine saker svært bra. Ved siden av å være rommelig og komfortabel, kunne bilen skilte med svært høy kvalitet på seter og sittestilling – typiske paradegrener for Volvo gjennom mange år. Ikke av de mest dynamiske, særlig fordi 4WD-systemet ikke var permanent.
I denne første utgaven tok det litt for lang tid mellom slipp på forhjulene, og at bakhjulene meldte seg på. Det ble bedre i senere utgaver.
Volvo sier at den nye XC90-modellen vil være i produksjon så lenge det er etterspørsel, men nå skal vi fokusere det helt nye kapittelet: Den elektriske videreføringen EX90.

Blant de aller største
Måling av innvendig plass betyr 64 målepunkter i vår testrutine, og målene avslører en svært rommelige bil og en av de største familiebilene på markedet. Den kommer standard med syvseter og har et bagasjerom på rause 655 liter bak andre seterad.
At setene kan skyves i lengderetning individuelt øker fleksibiliteten. Med tredje seterad i oppreist posisjon er bagasjeplassen likevel 310 liter, inkludert 65 liter under gulvet. Frunken rommer 34 liter.
EX90 kan laste 100 kilo på taket. I tillegg kan den trekke henger på 2200 kilo. Elektrisk innfellbart hengerfeste koster 14 900 kroner ekstra.

Betjening av klima, navigasjon og multimedia foregår på en høydestilt berøringsskjerm som er 37 centimeter bred. Skjermen har skarp og klar grafikk, oppsettet er intuitivt, og Snapdragon-prosessor fra Qualcomm sørger for hurtig betjening.
Infotainmentsystemet er basert på Android Automotive og Google, og har et brukergrensesnitt som mange kjenner til. Den mest essensielle informasjonen vises på displayet foran rattet.
Head up-display med 33 centimeter bred visning av hastighet og navigasjon kompletterer det hele.

Koble inn permanent 4WD
Vi kjørte EX90 med 300 kW/4008 hestekrefter, men for alle elbilentusiaster må vi selvsagt nevne at EX90 kommer i en Performance-utgave med 517 hk.
EX90 er i utgangspunktet forhjulsdrevet, og kobler inn bakhjulene første ved kraftig akselerasjon eller hjulslipp. Vil du ha den beste stabiliteten på vinterføre, kan du koble inn bakhjulene permanent, mot en viss økning i forbruket.

Vi er vant til den jevne, kraftige og lett doserbare akselerasjonsflyten i elbiler og EX90 overbeviser på dette området. Null til hundre på 5,8 sekunder og en mellomakselerasjon fra 60-100 km/t på 2,7 sekunder er overbevisende for en nesten tre tonns bil.
Konkurransedyktig
Mange legger stor vekt på rekkevidde ved valg av elbil. Her har Volvo gardert seg med et stort batteri på 107 kWh og 600 kilometer rekkevidde etter WLTP-normen. I løpet av vår uke med testbilene var det fint forsommervær og 11-18 grader.
Vi registrerte forbruket til Volvo EX90 gjennom 800 kilometer, fordelt på småkjøring, lande- og motorvei. Resultatet ble et snitt på 2,1 kWh per mil og 490 km rekkevidde, med en variasjon fra 1,9 til 2,5 kWh/mil.
Det er absolutt konkurransedyktig, og vil erfaringsmessig gi en rekkevidde på i 350-400 kilometer under vinterforhold.

EX90 er litt sær på hurtigladestasjoner for å oppnå sin maksimale ladehastighet på 250 kW. Vår 300 kW-lader har ikke de nødvendige spesifikasjonene, men ladet stabilt på 200 kW opp til 30 prosent.
Derfra sank ladehastigheten gradvis til 85 kW ved 80 prosent og det tok 33 minutter å lade fra 10-80%.
Flyter over ujevnhetene
Kjøremessig oppfører EX90 seg slik vi forventer av Volvo: Stødig og kompetent, uten særlige sportslige intensjoner. Siden den veier 2,9 tonn med fører, er det heller ikke ønskelig at den drar i den retningen. Da er det bedre å trekke egenskapene over mot komfort.

Her har EX90 sin absolutte spisskompetanse. Etter å ha gjort den obligatoriske sjekken av luftfjæringens egenskaper, forblir den i komfortinnstilling mesteparten av testen. Bilen ruller med tung, bastant luksusfølelse og flyter over det meste av uregelmessigheter i veibanen.
Trykker du til i svingene, kremter bilen høflig og gjør med sin tyngde og visse understyringstendenser oppmerksom på at slik driver vi ikke med her. I stedet kan du nyte et forbilledlig støynivå, der selv ikke grov motorveiasfalt på E18 ødelegger godfølelsen.

Vi Menn Bil mener:
Det er ingen tvil om at Volvo behersker dette med store SUV-modeller. Den helt nye EX90 gjør et overveiende positivt inntrykk og bygger videre på allerede etablerte plusspunkter fra 23 år med XC90-tradisjon. Sikkerhet og praktiske egenskaper er dypt forankret i Volvo-historien, og virker godt ivaretatt her. At EX90 også legger til rene luksusbil-takter på komfort, tror vi mange vil sette pris på.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn