Kan barnehagen kreve at alle foreldre stiller på dugnad?

– I vår barnehage har vi blitt innkalt til hele tre dugnader på ett år, sier en oppgitt far. Les hva barnehageeksperten svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei!

Kommunen vi bor i, har skikkelig dårlig økonomi, noe vi merker ikke minst med tanke på barnehagen. De virker å ha veldig lite penger til alt mulig, både rehabilitering av uteområdet og nye bøker og leker inne, og de drar sjelden på utflukter som innebærer buss- eller inngangsbilletter. 

Det resulterer i at vi foreldre nå er blitt innkalt til ikke mindre enn tre dugnader på ett år. Er det vanlig? Hvor mye forventer egentlig barnehagen at vi foreldre skal bidra? 

Og hva med de foreldrene som aldri møter opp (for de finnes jo), hvilken mulighet har barnehagen til å «tvinge» de også til å delta? Det føles bedre å stille opp til dugnad dersom man ser at alle er med og drar lasset, enn hvis det alltid er de samme foreldrene som pliktskyldig møter opp og tar i et tak.

Hilsen en oppgitt far

Svar:

Hei og tusen takk for spørsmål!

Dugnader er frivillige arrangement, og det varierer hvor mye foreldre engasjerer seg i dette. De fleste stiller alltid opp, mens resten, av ulike årsaker, ikke deltar. 

Dugnad handler ikke kun om å utføre oppgaver eller arbeid som er til fordel for barnehagen og barna. Dugnader kan også være ganske hyggelige å være sammen om. Arrangementet handler også i stor grad om å bli kjent; knytte relasjoner og bygge nettverk som kommer både barn og foreldre til gode. 

Ikke tvinge, men oppfordre

Barnehagen kan ikke tvinge noen til å delta, men vi kan oppfordre og påminne når vi treffer på foreldrene. Her kan jeg for øvrig tipse om at barnehagen og foreldrene kan henvende seg til foreldre som ikke melder seg på årets dugnad, og spørre om det er ting de har mulighet til å gjøre på andre tidspunkt. Eksempelvis sy gardiner, vaske kjøkkenskap, reparere ulike typer leker eller andre gjøremål. Listen kan være lang. 

Foreldre har også en viktig rolle når det gjelder å motivere hverandre og slik få dratt med så mange som mulig på det som skal gjøres. 

Styrker samholdet

Dugnader kommer i ymse former, det kan være seg noe som raking, kosting og bygging, vasking, sying og maling. Eller som i min egen barnehage hvor det enkelte år har vært arrangert bruktmarked i tillegg til den tradisjonelle dugnaden. Da har foreldre på eget initiativ organisert brukthandel med klær, leker etc. i barnehagen en lørdag. 

Denne typen dugnad virker samlende på foreldregruppen, på lik linje som annen type dugnad. Brukthandelen innbringer også en slant til foreldrekassen i barnehagen.

Når alt dette er sagt, vil jeg si at tre dugnader er i meste laget. Jeg anbefaler dere å ta et møte med styrer i barnehagen. Ting har en tendens til å løse seg når man får snakket ordentlig sammen. 

Jeg tolker også innholdet i spørsmålet ditt dithen at situasjonen rundt kommunens økonomi og konsekvensen av denne for barnehagene er prekær. Kan det være på sin plass å få rette vedkommende fra kommunen i tale også? 

Jeg ønsker dere lykke til og krysser fingre for at det løser seg!

Hilsen barnehagepedagog Ragnhild Finstad Eikås

Les flere ekspertsvar om foreldreollen her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje Underholdning