Sommerlige salater

Lettvinte kyllingsalater du lager i en fei!

Kyllingsalater kan varieres i det uendelige - disse to passer perfekt på varme sommerdager.

<b>RESTEMAT:</b> Tips!
Bruk res­te­ma­ten i mid­dags­sala­ten – ha i gårs­da­gens pote­ter eller ris.
RESTEMAT: Tips! Bruk res­te­ma­ten i mid­dags­sala­ten – ha i gårs­da­gens pote­ter eller ris. Foto: Kris­tin Jøtun
Sist oppdatert

To perfekte kyllingsalater til varme sommerdager:

1. Kylling- og pastasalat

Med: Pesto, bær og egg

(4 porsjoner)

Kyllingpastasalat blir aldri feil. Og ved å ikke blande ingrediensene, men legge dem hver for seg på fatet, kan alle plukke det de har lyst på.

Du trenger:

4 kyllingfileter
1 båt hvitløk
2 ss smør
1 ss provencekrydder
1 ts salt
¼ ts pepper
4 egg
600 g pastaskruer
250 g sukkererter
200 g bringebær
200 g jordbær
1 pk. feldsalat

<b>PASTASALAT:</b> Tips! Ha salat på et nor­ges­glass eller en mat­boks, og ta med deg sala­ten ut i sol­skin­net!
PASTASALAT: Tips! Ha salat på et nor­ges­glass eller en mat­boks, og ta med deg sala­ten ut i sol­skin­net! Foto: Kris­tin Jøtun

Pesto:

1 potte basilikum
2 ss pinjekjerner
1 båt hvitløk
ca. 1 dl olivenolje
50 g revet parmesan
½ ts salt
¼ ts pepper
1–2 ss sitronsaft

Slik gjør du:

Tørk av kyllingfiletene, rens hvitløk og finhakk den, strø på krydder og stek filetene i smør sammen med hvitløk, så de får en god stekeskorpe. Slå ned temperaturen og etterstek dem på lav varme, slik at de blir gjennomstekt men ikke tørre. Bruk gjerne et steketermometer og ta dem av pannen når termometeret viser 65 grader. La de hvile i ca. 15 minutter. Skjær kyllingen i skiver og legg dem på et stort fat.

Kok eggene i ca. 10 minutter, avkjøl i vann og skrell dem. Del eggene i båter.

Kok pasta etter anvisning på pakken, hell av vannet og avkjøl.

Forvell sukkererter og del dem i to. Skyll og del jordbær i to. Skyll salaten og legg det på fatet sammen med kylling, eggebåter, pastaskruer, sukkererter, jordbær og bringebær.

Bland sammen basilikum, presset hvitløk og pinjekjerner i en foodprosessor. Tilsett olje i en tynn stråle, mens maskinen går. Rør inn parmesan og smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Ha pestoen i en bolle og sett den på fatet sammen med kyllingsalaten.

Les også: Forskere: Slik kan du leve 10 år lenger med små kostholdsgrep

2. Bbq kyl­ling­klub­ber

Med: sprø­stekte kik­er­ter og avo­ka­do­krem

(4 por­sjo­ner)

Mari­nerte kyl­ling­klub­ber med kore­anske smaker. Grill dem på gril­len til de er saf­tige og møre og legg dem på en seng av dei­lige grønn­sa­ker. Topp dem med sprø­stekte kik­er­ter og deilig, kre­mete avo­kado­dres­sing.

<b>BBQ KYLLING:</b> Tips!

Benytt gjerne både stekte og friske grønn­sa­ker i en salat. Kalde grønn­sa­ker er crispy og friske i smaken, mens når de har fått en tur på gril­len, er de plut­se­lig blitt myke og søte!
BBQ KYLLING: Tips! Benytt gjerne både stekte og friske grønn­sa­ker i en salat. Kalde grønn­sa­ker er crispy og friske i smaken, mens når de har fått en tur på gril­len, er de plut­se­lig blitt myke og søte! Foto: Kris­tin Jøtun

Du trenger:

8 kyl­ling­klub­ber
3 ss soya­saus
2 ss sesam­olje
1 ss fly­tende hon­ning
1 ss brunt sukker
2 ts ­eddik, 7 %
1 lime, saften
1 båt hvit­løk
1 ts revet frisk inge­fær

Salat:

1 bunt aspar­ges
1 ts salt
1 klype sukker
1 pk. rucola
1 rødløk
10 små toma­ter
1 rød pap­rika
1 agurk
2 stil­ker vårløk
Sprø­stekte kik­er­ter:
1 boks her­me­tiske kik­er­ter
1 ss oli­ven­olje
1 båt hvit­løk
1 ss revet sit­ron­skall
½ ts tørket timian
1 ts malt spiss­kum­men
¼ ss pap­ri­ka­pul­ver
½ ts kajen­ne­pep­per
¼ ts malt pepper
¼ ts salt
¼ rød chili

Avo­kado­krem:

2 modne avo­kadoer
2 båter hvit­løk
¼ rød chili
1 dl oli­ven­olje
1 dl vann
2 ss sit­ron­saft
½ ts flak­salt

Til­be­hør:

1 Lime
½ potte frisk kori­an­der

Slik gjør du:

Bland sammen soya­saus, sesam­olje, hon­ning, sukker, ­eddik, lime­saft, finhakket hvit­løk og finhakket inge­fær i en liten skål. Ha kyl­ling­klub­bene i en dobbel pose og hell mari­na­den over. Vend litt rundt på posen, slik at mari­na­den for­de­ler seg jevnt. Knyt igjen og la klub­bene mari­nere i minst 30 minut­ter, gjerne lengre om du har tid.

Ha klub­bene med mari­na­den over i en ild­fast form eller alu­mi­ni­ums­form egnet for grill. Sett formen på gril­len og grill klub­bene i 30–40 minut­ter. Snu dem ofte, slik at de ikke brenner seg. Bruk gjerne en pensel for å pensle over mari­na­den fra formen under gril­lin­gen. Dersom mari­na­den begyn­ner å svi seg i formen, til­sett litt vann.

Ha kik­er­tene i et dør­slag, skyll dem godt og la dem renne av seg. Tørk dem med tør­ke­pa­pir for å få vekk så mye fuk­tig­het som mulig. Ha dem over i en bolle. Bland inn oli­ven­olje, finhakket hvit­løk, sit­ron­skall, kryd­der og finhakket chili. Bland godt.

Hell ertene ut på et bake­pa­pir­kledd ste­ke­brett. Stekes i ovnen på midterste rille ved 175 grader i ca. 45 minut­ter, eller til kik­er­tene er sprø og gyl­len­brune. Bruk en ste­ke­spade og snu dem litt inn­imel­lom.

Del avo­ka­do­ene i to, ta ut stei­nene og fjern skal­let. Ha kjøttet over i en hur­tig­mik­ser sammen med knust hvit­løk, chili i biter, oli­ven­olje, vann og sit­ron­saft. Kjør alt til en glatt krem. Smak til med salt. Blir den for tykk, kan du regu­lere kon­sis­ten­sen med mer olje eller vann.

For­vell aspar­ge­sen i kokende vann med litt salt og sukker i noen minut­ter. Hell av vannet og legg de over i iskaldt vann. Fordel rucola og asparges på 4 tal­ler­ke­ner. Rens og del løken i tynne båter. Del toma­tene i to. Rens og del pap­rika, agurk og vårløk i biter. Legg alle grønn­sa­kene over på sala­ten. Legg til slutt over kyl­ling­klub­bene, la de gjerne være lune.

Strø over sprø­stekte kik­er­ter. Pynt med limebåter og kori­an­der eller andre urter på toppen, og server avo­kado­dres­sin­gen ved siden av. Ferskt grovt brød smaker godt til denne retten.

Denne saken ble første gang publisert 18/05 2023, og sist oppdatert 25/05 2023.

Les også