Vinanmelderens favoritter

Før du kjøper noen av disse vinene, bør du sjekke kontoen

Dette er vinanmelder Arnie Stalheims favoritter.

FAVORITTER: Her er de tre beste vinene jeg smakte i 2022, og som fremdeles kan bestilles på polet.
FAVORITTER: Her er de tre beste vinene jeg smakte i 2022, og som fremdeles kan bestilles på polet. Foto: Vinmonopolet/Getty Images
Publisert

Tar man med både nye viner og årgangsendringer på eksisterende viner, lanseres det mange tusen nye viner på polet hvert år, og det er bortimot umulig å smake alt. I et normalår, hvor hverken pandemi eller andre ting kommer i veien, smaker jeg bortimot 5000 viner.

Blant disse er det drøssevis med viner jeg scorer fra 95 poeng og oppover.

Problemet er at mange av de aller beste og mest ettertraktede vinene kommer til landet i svært små kvanta, ofte bare noen hundretalls flasker, og noen ganger bare noen titalls. Og disse blir som regel revet bort i løpet av minutter når de lanseres. Spesielt gjelder dette toppvinene fra Burgund og Piemonte, men også viner fra mange andre steder.

Tre viner som kan bestilles

Da jeg skulle finne frem tre viner til denne listen, tenkte jeg at det kunne være en fordel om vinene faktisk var å få tak i. Og da snakker jeg ikke om at en håndfull viner ligger spredt rundt på noen få polutsalg. Nei, jeg snakker om at vinene skal kunne bestilles på nettstedet eller i appen til polet.

De tre vinene er alle tilgjengelige i Bestillingsutvalget. Jeg endte på to rødviner og én portvin, og de scorer alle 97 poeng. Du finner dem listet opp nedenfor, med den billigste (eller skal vi kanskje si minst dyre) først.

Les også: Vet du hvorfor denne champagnen kalles Gul enke? Her er svaret

Taylor’s 50 YO Tawny

En fantastisk flott, konsentrert og kompleks portvin med en lengde ut av en annen verden.

SKYHØY KVALITET: Taylor’s 50 YO Tawny.
SKYHØY KVALITET: Taylor’s 50 YO Tawny. Foto: Importør

97 poeng

Varenummer: 14905001

Prosent alkohol: 20,0

Råstoff: 40% Touriga Nacional, 20% Touriga Franca, 20% Tinta Roriz, 10% Tinta Barocca, 10% Tinto Cão

Produsent: Taylor Fladgate & Yeatman

Pris: 1990,00

Fra Portugal/Porto. Dette er en 50 år gammel tawny port. Det vil si at ikke hele vinen er akkurat 50 år gammel, men det er en blanding av viner som kan være både yngre og eldre, men som samlet skal gi et inntrykk av en vin som har vært lagret på fat i 50 år før den ble tappet på flaske. I denne vinen er enkelte av vinene opp mot 100 år gamle.

Nydelig farge med mahogni kjerne mot lysere gyllenbrun i kant. En overdådig og kompleks duft av tørket frukt, både sviske, fiken, daddel og aprikos. Også rikelige mengder med karamell, lønnesirup og nøtter. I tillegg finner jeg hint av treverk, vanilje, krydder og noe som kan minne om sigarkasse à la klassisk Bordeaux.

I munnen har denne vinen stor fylde, konsentrasjon og høy intensitet. Det er rikelig med sødme her, men vinen er samtidig ganske frisk. En enorm ettersmak, som nærmest parfymerer hele hodet, og det bare varer og varer med fabelaktige aromaer av nøtter. Det er litt varme fra alkoholen her, men på ingen måte skjemmende. En fantastisk flott vin.

Det er litt forskjellige meninger når det gjelder lagring av tawny port etter at den er tappet på flaske. Noen mener den kan lagres lenge, mens andre synes den mister litt av piffen etter et år eller to. For å være på den sikre siden, bør du derfor drikke denne vinen i løpet av et år eller to.

Det som imidlertid er en fordel, er at når du først har åpnet den, trenger du ikke å drikke den med én gang. Den holder i en uke, kanskje to.

Denne vinen fortjener egentlig å drikkes på egenhånd, men vil vil du absolutt ha den til mat, kan du prøve smakskraftige oster, samt kaker og desserter basert på tørket frukt, karamell og nøtter.

Les også: Her er 5 veldig gode hvitviner under 150 kroner

Bibi Graetz Colore 2020

Flott, kompleks, saftig, men også strukturert rødvin fra øverste hylle i Toscana. Gi den et skikkelig stykke kjøtt.

SKYHØY KVALITET: Bibi Graetz Colore 2020.
SKYHØY KVALITET: Bibi Graetz Colore 2020. Foto: Vinmonopolet

97 poeng

Varenummer: 14968601

Prosent alkohol: 13,5

Råstoff: 100% Sangiovese

Produsent: Bibi Graetz

Pris: 2995,00

Dette er toppvinen til italiensk-norske Bibi Graetz i Toscana. Dyp og klar rubinrød på farge. Deilig, fruktig og kompleks duft av kirsebær med innslag av plommer, bringebær og bjørnebær, samt hint av lakris, lær, salvie, skogbunn, nøtter og mocca. Også litt eikepreg med treverk, vanilje og krydder.

I munnen har vinen god fylde og konsentrasjon med rik, moden og saftig frukt, fint balansert av frisk syre. Den har en meget lang ettersmak med tydelige, men fine og modne tanniner. Hele vinen er så harmonisk, sømløs og velbalansert at det er en fryd. Meget flott vin!

I matveien er dette en skikkelig kjøttvin, og den går godt til både okse, lam og vilt. Den passer også fint til pasta med en skikkelig kraftig kjøtt/tomat-ragu og et dryss parmesan over.

Desto dyrere vin blir, desto lengre må de ofte lagres, men denne vinen liker seg best på det vi kan kalle mellomlang lagring, hvor den er på sitt beste etter omkring åtte til tolv år i kjelleren. Da beholder du den saftige, sursøte frukten, samtidig som du får litt lagringsaromaer.

Men det er ingenting i veien for at du kan lagre den lengre, om du liker et mer modent preg.

Les også: Topp 5 rødviner på flaske under 150 kroner

Guigal Côte-Rôtie La Mouline 2018

En skikkelig stor, kraftig og flott rødvin fra det nordlige Rhône, og en innertier til vilt.

SKYHØY KVALITET: Guigal Côte-Rôtie La Mouline 2018.
SKYHØY KVALITET: Guigal Côte-Rôtie La Mouline 2018. Foto: Vinmonopolet

Vinmonopolet

97 poeng

Varenummer: 14706701

Prosent alkohol: 14,5

Råstoff: 89% Syrah, 11% Viognier

Produsent: Guigal

Pris: 3198,00

Guigal er en av de beste produsentene i Rhône-distriktet i Sør-Frankrike, og de lager en lang rekke viner fra forskjellige steder der, også helt nord i Côte-Rôtie. Der lager de også en rekke viner, hvor toppvinene La Mouline, La Turque og La Landonne regnes for å være noe av det aller ypperste av Syrah-baserte viner i hele verden.

Vi kunne ha tatt med en hvilken som helst av disse tre vinene her, de er omtrent like gode, men vi endte på La Mouline, trolig på grunn av at det er den som vanligvis er mest tilgjengelig i ung alder. At den har det høyeste innholdet av hvitvinsdruer (Viognier) av de tre, er nok en medvirkende årsak til det.

Fra Frankrike/Rhône. Dyp rubinrød mot fiolett kjerne. En overdådig, rik og kompleks duft av bjørnebær og krekling med innslag av lyng, samt hint av kamfer, pepper, blomster, rått kjøtt, blod og jern. Også litt røyk og varme steiner. Disse vinene ligger lenge på eikefat før de tappes, og det kjenner du i form av treverk, vanilje og krydder.

I munnen er denne vinen stor og fyldig med rik og moden frukt, som balanseres av fin syre. Vinen har en veldig lang ettersmak, og det er ganske tydelige tanniner her, men de blir nærmest begravet av den massive frukten. Selv om denne vinen er ganske svær, er den også harmonisk og velbalansert. En veldig flott vin.

Dette er en skikkelig kjøttvin, og du kan drikke den til både okse og lam, men fremfor alt til vilt. Den takler også det mest smaksrike viltet, som rype, hare og reinsdyr. Denne vinen både tåler og trenger endel lagring. Jeg vil si minimum ti år fra nå, men helst mer, og den tåler flere tiår etter det også.

Denne saken ble første gang publisert 03/02 2023.

Les også