«Farmen»-Raymond om den vanskelige oppveksten

– Diagnosen min gjorde alt verre

Raymond Røskeland gikk gjennom en tøff skoletid, men takker faren for den gode støtten han har gitt opp gjennom oppveksten. – I dag har jeg klart å få noe positivt ut av ADHD-diagnosen, sier «Farmen»-deltageren.

<b>UENIGE:</b> Å bo hver for seg fungerer bra for Raymond Røskeland og forloveden Susanne Lunde. – Forhåpentligvis blir vi samboere en dag, sier Susanne.
UENIGE: Å bo hver for seg fungerer bra for Raymond Røskeland og forloveden Susanne Lunde. – Forhåpentligvis blir vi samboere en dag, sier Susanne. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

Anleggsarbeideren Raymond Røskeland (37) har fått mye oppmerksomhet for deltagelsen i «Farmen».

Mange har latt seg provosere av hans utspill om at klesvask og matlaging er «kvinnfolkarbeid».

Nylig var 37-åringen også en del av årets store «Farmen»-skandale, der syv deltagere brøt de strenge reglene om smittevern.

Sammen skaffet de seg mat og alkohol fra lokale hyttenaboer, og Raymond møtte full opp på TV-opptakene – midt på lyse dagen.

– Det var teit gjort av meg å bryte reglene, men det var jo flere av oss som gjorde det. At vi drakk litt sprit der inne er ikke så ille. Det er verre at vi møtte folk utenfor gården og eksponerte oss for mulig koronasmitte. Selvfølgelig har jeg dårlig samvittighet for det som skjedde, og jeg er enig i at det skulle få konsekvenser, forteller Raymond.

<b>VEKKER OPPSIKT: </b>Raymond har fått mye oppmerksomhet for sin deltagelse i «Farmen», blant annet for å omtale klesvask og matlaging som «kvinnfolkarbeid».
VEKKER OPPSIKT: Raymond har fått mye oppmerksomhet for sin deltagelse i «Farmen», blant annet for å omtale klesvask og matlaging som «kvinnfolkarbeid». Foto: TV2

Hendelsen førte til at en illsint «Farmen»-programleder, Mads Hansen (36), fortalte at én av de syv deltagerne måtte forlate gården umiddelbart.

Nils Kvalvik (39) valgte å ta støyten for laget, og Raymond ble værende på «Farmen»-gården.

Familiegård på Osterøy

Flere uker senere, når TV-innspillingen er over, møter vi anleggsarbeideren på familiegården på Osterøy utenfor Bergen.

<b>NÆRT FORHOLD: </b>Raymond sammen med faren Jan Willy. – Vi har et veldig fint forhold, sier Farmen-deltageren.
NÆRT FORHOLD: Raymond sammen med faren Jan Willy. – Vi har et veldig fint forhold, sier Farmen-deltageren. Foto: Svein Brimi

Her i barndomshjemmet bor han sammen med faren Jan Willy Røskeland (68), som kan fortelle at Raymond hadde mange sprelske påfunn allerede da han var en liten gutt.

– Raymond har aldri likt å sitte stille. Som barn kjørte han traktorer på alt fra 60 kilo til 2,3 tonn. Det er nok en 15–20 år siden han spurte om det gikk an å gjøre noe med timene i døgnet, for han syntes det var altfor lite tid til å gjøre alt. Jeg måtte ha noen retningslinjer sånn at det ikke tok helt av, forteller pappa Røskeland og ser bort på sønnen.

– Jeg har vært et krapyl herfra og til helvete opp gjennom årene. Men det var én jeg ikke turte å tøye strikken overfor, og det var pappa, sier Raymond.

Han var ambulansesjåfør inne i byen.

– Pappa fikk med seg de utroligste ting. Det var en bakke her på gården som jeg ikke fikk lov til å sykle i, og da kan du banne på at han fikk det med seg. Det var ikke politiet du var redd for, men pappa. Han visste alt, ler Raymond.

Les også: Skal vi danse-deltagerens private mareritt: Forlatt av pappa

Raymond har ADHD

At 37-åringen var et urolig barn som testet farens grenser, har en naturlig forklaring. Raymond har nemlig ADHD.

Diagnosen har gjort at Jan Willy har holdt et ekstra øye med sønnen, og han har vært en god støtte i oppveksten.

– Fatter´n har vært utrolig flink til å gi meg oppmerksomhet og følge meg opp. Jeg har vært heldig. «Gamlingen» sørget for at jeg hele tiden hadde noe å gjøre. Det verste jeg fikk beskjed om var å sitte i ro, forteller Raymond.

«Farmen»-deltageren har slitt med konsentrasjonsvansker som følge av ADHD-diagnosen, og dette førte til noen vanskelige år da Raymond begynte på grunnskolen.

– Skoletiden kunne jeg godt vært foruten. Det var mye urettferdighet, sier en tydelig beveget Raymond.

<b>TIDLIG KRØKES: </b>Allerede som barn fikk Raymond lov til å boltre seg med diverse kjøretøy på familiegården.
TIDLIG KRØKES: Allerede som barn fikk Raymond lov til å boltre seg med diverse kjøretøy på familiegården. Foto: Privat

Han stopper opp, titter ut av vinduet og blir stille. Faren lener seg fremover i sofaen og tar ordet.

– ADHD-diagnosen har nok spilt inn på den måten at skolevesenet ikke har taklet det, sier Jan Willy.

Raymond ble satt på ADHD-medisiner da han var i 16-17-årsalderen, men valgte etter hvert å slutte med medikamentene.

– Det var ikke noe for meg. Jeg gikk noe så inn i granskauen mye opp i vekt og gadd ikke gjøre en dritt. Jeg klipte ikke gresset eller noen ting. Jeg husker at en arbeidsgiver sa til meg at: «Nå får du enten slutte med de medisinene, eller så får du finne deg en annen jobb», sier han.

– Jeg gadd ikke å gjøre en dritt, så for meg funket ikke medisinene. Det som funket best for meg, var å kunne bruke opp energien, forteller han.

Raymond har en enorm arbeidskapasitet, og jobber både som anleggsarbeider og trailersjåfør i opptil 15 timer om dagen – og ofte over flere uker i strekk.

– Jeg har klart å få noe positivt ut av ADHD-diagnosen ved at jeg jobber mye. Det kan du jo se på «Farmen» også, poengterer han.

Les også: Ragnhild Sælthun Fjørtoft og ektemannen lever på hver sin side av kloden

Forlovet med Susanne

37-åringen har sønnen Willyam (1,5) sammen med forloveden Susanne Lunde (32). Fra før har han også en 13 år gammel sønn som er bosatt i Sogn.

<b>BOR IKKE SAMMEN:</b> Raymond har sønnen Willyam sammen med forloveden Susanne, men de har valgt å ikke bo sammen. – Jeg passer ikke inn i byen, sier Raymond.
BOR IKKE SAMMEN: Raymond har sønnen Willyam sammen med forloveden Susanne, men de har valgt å ikke bo sammen. – Jeg passer ikke inn i byen, sier Raymond. Foto: Svein Brimi

«Farmen»-deltageren har valgt å bosette seg i barndomshjemmet som ligger en times kjøring unna Susanne og Willyam i Bergen.

Hans livsstil er ikke forenlig med et tradisjonelt familieliv, mener anleggsarbeideren.

– Jeg har en unge på 13 år, men det har aldri vært noe familieliv. Jeg har aldri vært sammen med moren hans, og vi har ikke så mye kontakt. Derfor har jeg ikke kjent på et familieliv i mer enn de to siste årene. Jeg var fast bestemt på at jeg aldri skulle ha et kvinnfolk i hele mitt liv. Jeg skulle være ungkar og spellemann. Men Susanne var veldig klar over hva hun gikk til – at jeg plutselig kan reise bort i to-tre uker på jobb, forteller han.

<b>HERLIG GJENSYN:</b> Det var fantastisk å se Willyam igjen etter «Farmen», men han kjente meg ikke igjen de første to minuttene. Men så kom han løpende og ropte «pappa» før han ga meg en skikkelig bamseklem. Det var veldig fint.
HERLIG GJENSYN: Det var fantastisk å se Willyam igjen etter «Farmen», men han kjente meg ikke igjen de første to minuttene. Men så kom han løpende og ropte «pappa» før han ga meg en skikkelig bamseklem. Det var veldig fint. Foto: Svein Brimi

Like ved Flesland flyplass i Bergen møter vi Susanne og Willyam, i et hvitmalt hus like utenfor rullebanen. Raymond jobber ofte i nærheten, og tar rett som det er turen innom forloveden og sønnen.

– Jeg har bostedsadressen min hos faren min på Osterøy, men er veldig mye på jobb – og sånn sett bor jeg egentlig ikke på noe fast sted.

Les også: Hylles: – Kong Harald har aldri vært på kurs. Han er ekte vare

Vil bo på gården

Han overnatter av og til hos Susanne.

– Det har å gjøre med at hun vil bo i byen, mens jeg vil bo på landet. Jeg kommer aldri til å bo i byen. Jeg passer ikke inn der. Jeg er født og oppvokst på Osterøy, og der skal jeg dø også. Så greit er det. Jeg kan godt slå meg ned, men da må det bli på familiegården. Det er Susanne og jeg uenige i. Før hun har skjønt at hun må flytte ut på landet, så blir vi aldri samboere, sier Raymond og smiler lurt til forloveden.

– Det er meg det står på, men jeg har litt vegring for å flytte ut på landet. Jeg skulle helst hatt både trikken og T-banen gående gjennom stuen min, for jeg elsker bråk. Det kan hende han klarer å overbevise meg, men foreløpig trives jeg veldig godt her vi bor nå. Vi lever veldig utradisjonelt, men det funker for oss. Vi er veldig glad i være sammen. Samtidig får vi tid til å styre på hver for oss. Vi får det beste fra verdener, smiler Susanne.

<b>TRAVEL MANN:</b> Raymond jobber ofte 15 timer om dagen, og kan være på jobb flere uker i strekk.
TRAVEL MANN: Raymond jobber ofte 15 timer om dagen, og kan være på jobb flere uker i strekk. Foto: Svein Brimi
<b>GOD PAPPA: </b>Allerede da Willyam var tre dager gammel, ble han med pappa Raymond på jobb i lastebilen.
GOD PAPPA: Allerede da Willyam var tre dager gammel, ble han med pappa Raymond på jobb i lastebilen. Foto: Svein Brimi

Raymond er vant til å være mye borte fra familien. Derfor taklet han savnet etter sine nærmeste bra da han var inne på «Farmen»-gården. Ettersom Raymond stort sett tilbringer tiden sin på jobb, er han ikke fremmed for å ta med lille Willyam ut på oppdrag.

– Jeg er glad for at Raymond tar ham med på ting som jeg ikke har greie på, som i gravemaskinen og lastebilen. Han er en veldig snill og omtenksom pappa som viser veldig mye kjærlighet for sønnen vår, medgir Susanne.

– Willyam var tidlig med på jobb. Han var bare tre dager gammel da han ble med meg i lastebilen!

Denne saken ble første gang publisert 23/10 2020, og sist oppdatert 25/10 2020.

Les også